Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

A mezőörsi iskolát `közösen´ működtetné az önkormányzat a református egyházközséggel

A mezőörsi általános iskolát a református egyházközséggel közösen működtetné a helyi önkormányzat. Mivel az egyházi iskoláknak kiegészítő normatíva is jár, a mezőörsi iskola 27 millió forinttal több pénzből gazdálkodhatna a következő tanévtől.

Nagy érdeklődésre számot tartó lakossági fórumot tartottak a mezőrsi házasságkötő teremben hétfő este; a téma az volt, hogy miként maradhat állva egy kisebb közösség iskolája a jövőben, illetve milyen lehetséges alternatívák vannak erre.

Mezőörs polgármestere, Farkasdi Károly az eseményre szóló meghívójában azt is leírta, hogy "előrehaladott tárgyalások folynak a Weöres Sándor Általános Iskola és az Összevont Napköziotthonos Óvoda közös működtetése tárgyában a Mezőörsi Református Egyházközséggel".

Várhatóan lesz létszámlimit az alsó és felső tagozatos osztályokban 

"Idén május-június környékén az Országgyűlés várhatóan elfogadja az új oktatási törvényt, s ezért kellett lépéseket tennünk az iskoláért. Bár egyelőre még semmi sem biztos a törvénnyel kapcsolatban, nagyon valószínű, hogy a létszámkérdés hangsúlyos része lesz az új oktatási törvénynek.

Egész konkrétan arról a tervezetről van szó, mely szerint az alsó tagozatos osztályokban legalább 8, míg a felső tagozatos osztályokban legalább 13 diáknak kell tanulnia ahhoz, hogy adott önkormányzat megkapja az állami normatívát.Videó: Cseh Róbert.


Hangsúlyozom, hogy ez tervezet, de ha életbe lép, akkor a mezőörsi általános iskola jelenleg nem tud megfelelni ezeknek a számoknak" – közölte a fórum nyitányaként Farkasdi Károly polgármester.

Hozzátette: "több alternatívát is megvizsgált a képviselőtestület az iskola biztos jövője érdekében, például felvettük a kapcsolatot a tápi és péri önkormányzattal társulás ügyében, a Magyar Műhely alapítvánnyal, illetve a katolikus és református egyházközségekkel is.

Tekintettel, hogy mi mindenképp közösen szeretnénk működtetni az iskolát, számunkra kedvező válasz egyedül a református egyházközségtől érkezett".

"Mondjuk ki: ehhez több pénzre van szükség"

Müller Gábor, a Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója első körben arról beszélt, hogy véleménye szerint "a többség szeretné, ha megmaradna helyben az általános iskola, hisz remek munkaközösséget alkotnak itt a tanárok és a diákok.

A tanári kar szeretné, ha az oktatás minősége még jobb legyen, s így még többet kapjanak a diákok, de mondjuk ki: ehhez több pénzre van szükség".

Ezzel el is érkeztünk a "közös" (az idézőjel nem véletlen, de erre később térünk ki) működtetés egyik sarkalatos kérdéséhez, a diákok után járó állami normatíva mértékéhez.


Fotók: Cseh Róbert.
Fotók: Cseh Róbert.


230 ezer forintos kiegészítő normatíva jár az egyházi iskolákban tanuló diákok után

A jelenleg érvényes szabályozás 120 ezer forint "fejkvótát" biztosít az állam az önkormányzat(ok)nak egy-egy diák után, de amennyiben egyházi intézmény a fenntartó, akkor kiegészítő normatíva (230 ezer forint) jár minden egyes diák után.

Mezőörsön a közös működtetésnek köszönhetően az össznormatíva így diákonként 350 ezer forintra emelkedne, míg a fenntartás éves büdzséje 27 millió forinttal ugrana meg.

Müller igazgató elmondta azt is, miszerint "a legfrissebb kompetenciamérések jól sikerültek a mezőörsi iskolában, illetve két kategóriában (6. osztályos matematika és 8. osztályos magyar) kimondottan kiváló eredmény született".

"Véleményem szerint ezek a mérések, illetve a közös működtetés révén bővülő anyagi források megalapozzák, hogy még komolyabb szakmai munka, három lépcsős tehetséggondozás valósuljon meg az iskolában, ezért kérem a szülőket, hogy támogassák a közös iskola szándéknyilatkozatát" – közölte Müller Gábor.


Farkasdi Károly mezőörsi polgármester és Müller Gábor iskolaigazgató.
Farkasdi Károly mezőörsi polgármester és Müller Gábor iskolaigazgató.


"Nem mi kerestük meg ez ügyben az önkormányzatot, hanem ők bennünket"

Szőke Barnabás mezőörsi református lelkipásztor amint szót kapott, rögtön leszögezte: "mi csak abban az esetben vagyunk hajlandók belemenni a közös működésbe, ha a szülők támogatják ezt.

Szeretném azt is hangsúlyozni, s egyben a faluban terjedő pletykákat cáfolni, miszerint `mi rá akarjuk tenni a kezünket az iskolára. Szó nincs erről, nem mi kerestük meg ez ügyben az önkormányzatot, hanem ők bennünket".


Szőke Barnabás református lelkipásztor.
Szőke Barnabás református lelkipásztor.


Szőke Barnabás álláspontja szerint "hiba volt az is, hogy az önkormányzat nem kérte ki jóval előbb a szülők véleményét; ennek már januárban meg kellett volna történnie".

A mezőörsi lelkipásztor a téren sem rejtette véka alá véleményét, miszerint "van olyan ember a falu vezetői között, aki az iskola megmentéséről beszél folyton, de közben a személyes példa egészen mást mutat".

Ha esetleg valaki nem értené ezt a mondatot, segítünk a "lefordításban": a képviselőtestület valamelyik tagja úgy szeretné megmenteni az iskolát, hogy közben a saját a gyerekét máshová járatja.

Szőke Barnabás azt nem árulta el, hogy kiről is lenne szó, de az biztos, hogy a megyei iskolamentések történetében nem ez az első eset erre a meglehetősen furcsa viselkedésre.

"Fenntartó a törvények szerint csak egy lehet"

Magáról a közös működésről Szőke Barnabás azt mondta: "az egyházi iskolákra nem vonatkozik a létszámhatár; ha a törvényben előírt számnál kevesebb gyermek tanul adott intézményben, az állam akkor is biztosítja a normatívát".

A mezőörsi lelkipásztor hozzátette: "ha megvalósul a közös működés, akkor keresztényi szellemiségű iskolát szeretnének fenntartani, míg az ingatlanok tulajdonjoga az önkormányzatnál marad".

Az első hozzászóló kérdésénél rögtön kibukott, miszerint van-e egyáltalán lehetőség közös működtetésre? Szőke Barnabás egyenes válaszából kiderült, hogy "fenntartó a törvények szerint csak egy lehet.

Ennek megfelelően a fenntartó hívná le a normatívát, s vállalna ezentúl a felelőséget az oktatás színvonaláért".

Arra a felvetésre, hogy miért kell az óvodával összevonni az iskolát, Szőke Barnabás úgy felelt: "jelenleg 80 diák tanul a mezőörsi általános iskolában, de ilyen alacsony létszámmal nem működtethető gazdaságosan az iskola, ehhez legalább 120-130 gyermek szükséges. Az ovisokkal együtt sikerülne elérni ezt a létszámot".

Müller Gábor igazgató ezt annyiban egészítette ki, hogy "a fenntartó valóban a református egyházközösség lenne, de az iskola épületének felújítására, különböző pályázatok beadására a jövőben is az önkormányzat lenne jogosult, s ilyen formában megvalósulna a közös működtetés".

Kevés szülői kérdés, egy hozzászólás a tanári karból

"Lesz-e több szakkör, várható-e a WC felújítása az iskolában?" – hangzott el egy, a meglehetősen kevés szülői kérdés közül. Müller Gábor úgy felelt válaszában, hogy "amennyiben a pénzügyi források gyarapodnak, akkor esély mutatkozik erre".

A tanári karból egyetlen oktató szólalt fel, aki a közös működtetés mellett tette le a voksát. Mint mondta érvelésében, "a középiskolákba rengeteg rossz magatartású diák jár. A felmérések azt mutatják, hogy azokkal a gyerekekkel van a legkevesebb gond, akik kisebb településekről vagy egyházi iskolákból érkeznek".


A szülők, helyiek a fórumon.
A szülők, helyiek a fórumon.


Bár a fórumon akadt néhány személyeskedő beszólás, alapvetően kulturáltan, békésen zajlott a vita.

A kisalfold.hu tudósítójának úgy tűnt, a helyiek az iskola biztos jövője érdekében vállalják a "közös" működtetést.

Mint a fórumon végszóként elhangzott: az erről szóló szándéknyilatkozatot már most lehetőség van aláírni a helyi óvodában.

Olvasóink írták

 • 8. istennő 2011. március 30. 08:10
  „.."Szeretném azt is hangsúlyozni, s egyben a faluban terjedő pletykákat cáfolni, miszerint `mi rá akarjuk tenni a kezünket az iskolára."- szerintem nem kell magyaráznia a mondatot, úgy hangzana helyesen, hogy::"az iskolára is.."”
 • 7. kissdora 2011. március 23. 07:07
  „Hölgyeim és Uraim! Magyarországon nincs közös üzemeltetés! Nincs közös normatíva! Már megint hazudozások, mellébeszélések vannak! Kérdés, hogy a Református egyház ebből az összegből tudja -e finanszírozni az iskilát!
  Már ennyi idő után észre kellene venni, hogy szemben úszunk az árral! Azért minden évben az Önkormányzat 30-40 milliót tapsol ela falu fejlődése helyett!!!! ST”
 • 6. istennő 2011. március 22. 22:02
  „A hozzászólások nagyságából látszik, hogy már a kutyát sem érdekli a Mezőörsi iskola körüli herce-hurca. El lett a dolog komolytalankodva, úgy is fogalmazhatnék, hogy már hiteltelen a dolog. Sajnálom a Polgármestert, Mezőörsön már csak ez lesz.”
 • 5. v 2011. március 22. 15:21
  „Sok a félreértés itt.
  A közoktatási törvény tervezete nem fogja együtt vizsgálni az óvodát és az iskolát.
  Másrészt az átlaglétszám 21 fő. A minimum létszámra, mely a tervezet szerint 13 fő nem fog egységnyi pedagógus bért adni, annak csak töredéket kapja meg egy ilyen kislétszámú osztály alapján.
  150-160 főnél kisebb iskolák nem tudnak fennmaradni, hacsak nem dúskál milliókban a fenntartó. Ezt Écsen Hoffman Rózsa egyértelműen kifejtette.”
 • 4. elihu 2011. március 22. 12:02
  „<moderálva> Az egyházközségnek és a településnek pedig további sikereket!”
 • 3. arrabonem 2011. március 22. 10:09
  „"A jelenleg érvényes szabályozás 120 ezer forint "fejkvótát" biztosít az állam az önkormányzat(ok)nak egy-egy diák után, de amennyiben egyházi intézmény a fenntartó, akkor kiegészítő normatíva (230 ezer forint) jár minden egyes diák után.
  Mezőörsön a közös működtetésnek köszönhetően az össznormatíva így diákonként 350 ezer forintra emelkedne..."

  Ez így konkrét számokkal durván nagy különbség. Felfoghatjuk pozitív "szuper" diszkriminációnak, de az állami iskolák büntetésének is... Beteg a rendszer.”
 • 2. antalszabo 2011. március 22. 08:23
  „üdvözlendő a szándék, szeretetre, tiszteletre nevelik a gyerekeket.Isten adja, hogy életre keljen ez az elképzelés. Sok sikert a Református Egyházközségnek,és a településnek.”
 • 1. thermál 2011. március 22. 08:09
  „Ha rendelkezésre áll a pénz az állam költségvetésében, akkor az állam miért nem az állami iskolát támogatja? Az egyházakat pedig nem az adófizetők pénzéből kell fenntartani, hanem a hívők támogatásából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

Március 25-26. között Győr ismét az ütős zene "fővárosává" válik, immáron 12. alkalommal ad otthont… Tovább olvasom