Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A Mesternek szóltak a dalok

Győr - Hétfőn este tanítványai, kollégái, valamint a város, Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Cseh Sándor dékán köszöntötte a 89 éves Barsi Ernő néprajztudóst, aki több mint öt évtizeden keresztül nemzedékeket tanított, s tanít ma is a népzene, a népdal és a hagyományok szeretetére és tiszteletére. A tanítványai körében ma is méltán népszerű Ernő bácsi most sem hagyta otthon a hegedűjét – játszott sokak, sokunk örömére.
Soha nem hallott összeállítás szólt a tiszteletére, a kivételes tudású és nagy szeretettel oktató néprajztudós Barsi Ernőnek, akit a neki szervezett ünnepen is jó volt hallgatni. S ugyan a díszterembe felfelé ballagva halkan megjegyezte, „már ötven éve taposom e lépcsőket", igazából most sem látszott rajta a fáradtság, netán a köszöntő előtti izgalom nyoma. Az „atyamesterként" tisztelt és szeretett néprajztudós pályáját Faragó Sándor rektor méltatta, Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere pedig örömmel idézte fel azt a pillanatot, amikor a megyeszékhely díszpolgáraként köszönthette a kiváló tudós-tanárt. Az alpolgármester kiemelte Barsi Ernő és Timaffy László közös tevékenységét, gyűjtőmunkáját, hogy visszanyúltak a múltba, nyakukba vették a jelent, hogy megmutassák azt a jövőnek is. A tanítványokra is hasonló feladat vár. Cseh Sándor, az Apáczai-kar dékánja meleg szavakkal köszöntötte az ünnepeltet, utalt a körülbelül ötezer előadására, legalább negyven kötetére, több száz tudományos publikációjára és arra a több ezer tanítványra, akik Erdélytől Felvidékig, Écstől Sályig itták a Mester szavait, tanulták a gyűjtött dalokat, vagy éppen megfejtették Ernő bácsi segítségével a Szánt a babám hármas ekéjének „titkát".

Dr. Barsi Ernő tanár-néprajztudós látható örömmel fogadta a tanítványok műsorát: kórusok, szólisták fellépését. Mellette Faragó Sándor rektor. Fotó: Harcsás Judit
Dr. Barsi Ernő tanár-néprajztudós látható örömmel fogadta a tanítványok műsorát: kórusok, szólisták fellépését. Mellette Faragó Sándor rektor. Fotó: Harcsás Judit

– Példamutató tanszékvezetőt, kollégát tisztelhetünk a személyiségében – szögezte le Nagy Miklós, a kolléga és pályatárs. A tanítványok – többek között dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, Kovács Anna és a Melodiárium kórus tagjai egy-egy emlékezetes mondat vagy kellemes emlék felidézésével, muzsikával, énekszóval köszöntötték dr. Barsi Ernőt, aki látható meghatottsággal fogadta az est minden percét, s annyit mondott el, hogy a tanítványok révén kamatos kamattal kapta vissza azt a szeretetet, amit ő adott a katedráról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkerült ˝Az elveszett gyermek˝

New York–Győr - Munkácsy Mihály „elveszett gyermekéről" csak a művészettörténészek… Tovább olvasom