Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A mese jövőt menthet

Győr-Moson-Sopron - Hamarosan lezárul lapunk meseíró pályázata. A szeptember 15-ig beérkezett írásokból a válogatás és a szerkesztés után – a tervek szerint karácsonyra – kötet készül, A Kisalföld nagy mesekönyve.
A szerkesztőségünkbe küldött közel négyszáz meséből, versből kiderül: a valóság-emléktöredékekből épített, képzelet szülte történeteknek helyük van a „mindentudó masinák" világában is.

Számos beérkezett mese hőse egy-egy kedvenc állat. Horváth Máté például egy elkóborolt kutyáról, Berciről írt, aki miután megismerte a világ kegyetlenségét, inkább hazatért a „szabadságból" és hűséget fogadott gazdáinak. A 10 éves győri fiú nagymamája ösztönzésére kezdett mesét írni.

Horváth Kálmánné biztatta Máté unokáját a meseírásra.
Horváth Kálmánné biztatta Máté unokáját a meseírásra.

– Rengeteget olvastam az unokáimnak. Máté mindig tátott szájjal hallgatja a gyerekkoromból, falumról megmaradt emlékeimet is. Számára a mese az élet, és ez sokszor a tanulás rovására megy. Olyan gyermek, aki még fantáziavilágban él – említette a Kisalföld érdeklődésére Horváth Kálmánné, a nagyi.

Baranyai Fanni Hegyeshalomból egy vadászfiúról küldött tanulságos történetet lapunk pályázatára.

Baranyai Fanni
Baranyai Fanni

– Lányom számára nem múlik el este mese nélkül, ha nem olvassa, akkor írja... Nagyon jónak tartom a Kisalföld kezdeményezését, mert lehetőséget kínál arra, hogy előkerüljenek a szívekbe vagy papíron már a fiókba rejtett történetek – hangsúlyozta a 10 éves meseíró édesanyja, Szőke Annamária.

Pálfalvi A. János tanár, zeneszerző magyar népmeséken nevelkedett, de felnőttként is örömmel olvassa újra a „kedves barátok", Kormos István és Lázár Ervin „szellemes" könyveit.

– Gyermekkoromban olyan érzelmi ajándékot, erkölcsi értékrendet kaptam a meséktől, amely ma is iránytűként vezérli életemet – hangsúlyozta az ismert győri muzsikus, aki sok más mellett az Óz, a Ludas Matyi és A Vaskakas legendája című mesedarabokhoz írt zenét. – Tapasztalatból tudom, hogy a fiataloknak igenis szükségük van ezekre a történetekre. Vissza kell vezetni a mesékhez a felnövekvő nemzedékeket, mert a mese olyan érték, javunkra fogalmazott üzenet, amely megmentheti a jövőt.

Lejár a határidő!

Küldjön mesét, amely nem lehet már megjelent történet, nem lehet hosszabb 4 gépelt oldalnál! Minden beküldőnek a nevét, címét jól láthatóan fel kell tüntetnie telefonszámával együtt. Előnyt élveznek a válogatás során a helyi történetek, a néphiedelmek, a települési legendák. Beküldési határidő: szeptember 15. Postacím: 9002 Győr, Pf. 28, „Kisalföld/Mesekönyvpályázat"; e-mail cím: mesekonyv@kisalfold.hu
Olvasóink írták

  • 1. intel 2008. szeptember 12. 10:53
    „De csak akkor, ha nem kormányprogram a neve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikötő: európai siker- történet

Gönyű - Vízen, közúton, vasúton minden egy helyen, most már „üzemszerűen" is: tegnap… Tovább olvasom