Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

˝A mérőórát jöttünk leolvasni…˝ – rendőrségi figyelemfelhívás

A közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő ˝áldíjbeszedők, álszerelők˝ mindenki számára veszélyt jelentenek, de különösen a az idősebb korosztályt kedvelik, így nem árt az óvatosság, hiszen a baj könnyen megelőzhető.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Bűnmegelőzési Osztály számos hasznos tanácsra hívja fel az állampolgárok figyelmét, amelyet most portálunkon is olvashatnak. Érdemes velünk tartani, mert a megelőzéssel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

A közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő „áldíjbeszedők, álszerelők" a mérőkészülékek leolvasásának, a házban tapasztalt rendellenességek elhárításának ürügyén jutnak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket tulajdonítanak el. A lopással okozott kárt esetenként még azzal is fokozzák, hogy az „ellenőrzésért" pénzt kérnek. Az ilyen jellegű bűncselekmények áldozatai szinte minden esetben idős, nyugdíjas emberek.

Néhány fontos tudnivaló a mérőórák leolvasásáról, cseréjéről:

– A közüzemű szolgáltatók díjbeszedőket nem alkalmaznak, pénzt személyesen nem hoznak, és nem is kérnek!

– Az áramdíjszámla, vízdíjszámla és gázszámla összegét kizárólag banki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy postai úton, csekkel lehet kiegyenlíteni!

– A szolgáltatók szerelő munkatársai feladatuk végrehajtásakor arcképes igazolványukat és megbízólevelüket kérés nélkül bemutatják!

– Az arcképes igazolványon lévő azonosító alapján az ügyfelek telefonon keresztül ellenőrizhetik a szolgáltatók munkatársainak hitelességét!

– A mérőórák cseréjét az ügyfelekkel előzetesen egyeztetve végzik!

– A lejárt hitelességű mérőórák cseréje a szolgáltatók ügyfelei számára díjtalan!

– A helyszínen megrendelt egyéb szolgáltatással kapcsolatos tevékenységek elvégzését, amelyet az ügyfelek bizonylati űrlapon igazolnak, kizárólag utólag, folyószámlán vagy csekken keresztül lehet kifizetni!

A szolgáltatók fokozottan kérik, hogy a nevükben készpénzt kérő, illetve ajánló, arcképes igazolvány nélkül érkező tolvajoknak ne higgyen, és indokolt esetben használja a fent említett ellenőrzési lehetőségeket.

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis visszaélést tapasztal vagy áldozattá vált, haladéktalanul tegyen feljelentést. Ezt bármelyik rendőri szervnél megteheti, de célszerű a lopás helye szerint illetékes rendőrkapitányságon. Az elkövetőről/elkövetőkről adott pontos személyleírás nagymértékben segítheti a rendőrség munkáját.
A rendőrség hívószáma a 107, hívható még a 112 ami központi segélyhívó szám. Ezek a telefonszámok díjmentesen hívhatóak bármely szolgáltató rendszeréről.

A projekt a TÁMOP-5.6.1.C-11-es pályázati támogatásból valósul meg.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz ember előtt alázták Ganxsta Zolee-t Győrben, és ezen mindenki röhögött

Úgy jöttem ki a Richter-teremből, hogy ˝roastolni˝ akarok és égessenek szénné engem is, mert ez… Tovább olvasom