Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A mérnökök most ők a legkelendőbbek

Harmincegy cég állította fel standját a Széchenyi István Egyetem aulájában, állásbörzét ratottak.
Harmincegy cég állította fel standját a Széchenyi István Egyetem aulájában tegnap a már tizenegy éves múltra visszatekintő győri állásbörzén, amelyet minden évben az egyetem hallgatói szervezetei rendeznek. Előtte felkészítő is volt, előadás-sorozat, tréning a hallgatók számára arról, hogy a cégekkel (esetleges későbbi munkahelyükkel) miként teremtsenek kapcsolatot. Az idei börze legáltalánosabb jellemzője, hogy a cégek elsősorban műszaki végzettségűeket keresnek. Szinte mindenütt alapfeltétel a nyelvismeret.

Sok diák a nagyobb, ismertebb nevű cégekkel keresi elsősorban a kapcsolatot, azokat hosszú távon is megbízható munkaadónak gondolván. Mások viszont úgy vélik, a kisebb cégek sokkal rugalmasabbak, jobbak az előmenetel feltételei és izgalmasabbak a szakmai kihívások is.
Palkovits Imre negyedéves informatikushallgató a Vas megyei Ikervárról való. Még nincs konkrét elhatározása, de nem tart attól, hogy majd pályakezdőként állás nélkül marad. Valcz Nikolett inkább csak kíváncsiságból nézelődött a börze cégeinél. Elsőéves hallgató nemzetközi kommunikációs szakon. Ha most végezne, kicsit bajban lenne, mert a gépészek, informatikusok kelendőbbek a munkaerőpiacon. Bálint Gyöngyi végzős közgazdász. Pápai, de inkább Győrben vagy a környékén reméli az elhelyezkedést. „Pápa telített" – mondja. Az ajánlatokkal az a baja, hogy a cégek főleg azonnali belépéssel keresnek munkatársat, neki meg még tart az iskola. Lakos Ádám szintén végzős, közgazdász nemzetközi kommunikációs szakon. Mióta az egyetemre jár, minden évben körbenéz az állásbörzén: „Nem árt tapasztalatokat gyűjteni."

Természetesen sokakat érdekel, milyen fizetéssel, juttatásokkal várják a pályakezdő fiatalokat. Vannak cégek, amelyek ezt a „személyes megbeszéléseken" óhajtják tisztázni. Néhányan viszont a börze katalógusában is közlik. Láttunk frissdiplomás ajánlott kezdő fizetéseként 150–180 ezer forintot, gépészmérnöknek 200 ezer forintot – általában ezek a jellemzők. És juttatásként 13. havi fizetés, albérleti és bejárási támogatás, csoportos életbiztosítás, kedvezményes személygépkocsi-vásárlási lehetőség, ingyenes étkeztetés, telefon, továbbképzési lehetőség...

Néhány kiállító szerint érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani a jövőben az állásbörze szervezésére, a hirdetések láthatóságára és például nem csak az egyetemi hallgatók körében meghirdetni a lehetőséget. Egy nagy győri cég képviselője szerint érdekes, hogy a tegnapi érdeklődők között, legalábbis a kora délutáni órákig, kevés volt a mérnökhallgató. Úgy tűnik, ők még ráérnek válogatni, s nyilván igazuk is van, hiszen most ők a legkelendőbbek a munkaerőpiacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakosság is igényelhet virágokat

Folytatva a hagyományt – amelyre a tavalyi, Európai Virágos Városok és Falvak környezetszépítő verseny díjkiosztó ünnepségének megrendezése is kötelezi a várost – Győr számos területét ezen a nyáron is virágok díszítik majd. Tegnap délelőtt a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) dísznövénykertészetében mutatták be a kiültetésre szánt növényeket. Tovább olvasom