Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

A Ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK tanítványainak tárlata

A Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központban minden tanév végén kiállításra kerülnek azok az alkotások, amelyeket az óvódások, kisiskolások és felső tagozatos tanulók készítettek a foglalkozásokon, tanórákon és szakkörön.
A Bezerédj-kápolnában lévő tárlatot Priskinné Tuller Marianna rajztanár, az ART 9000 képzőművészeti csoport tagja nyitotta meg. Elmondta: „A kiállított alkotások öröm, szeretet és gyümölcsök. Öröm, mert az eseményt sok-sok készülődés, egész évben zajló munka, gondolkodás és alkotói folyamat előzte meg. Szeretet, mert összefoglalása az embert leginkább jellemző alkotói folyamatnak, amelyben a világ megismerése és szeretete áll. Gyümölcsök, hiszen a mű elkészültéig sokféle élményre, ismeretre, tudásra van szükség, amelyek mind érlelik, számos ízzel, zamattal gazdagítják. A kiállítás mindig a szürete egy eltelt időszaknak.

Az alkotás felfedezés, kaland és ajándék. Felfedezés, az alkotók mindnyájan érezték a rácsodálkozás, a ráismerés, a rátalálás örömét. Kaland, hiszen erőteljes érzelmek támadnak a folyamat egyes fázisaiban, amelyek lelkesítik a gyermeket, felnőttet, az alkotót számos rejtelemmel, izgalommal töltik fel. Ajándék, de ehhez csak az jut, aki végigjárta a folyamatot. Meglátni, rácsodálkozni, megismerni, létrehozni, amelyeknek az eredménye a mű. A mű nemcsak az alkotó sajátja, de a kiállítás látogatójáé is. Hiszen a mű kétszer jön létre: az alkotás befejeztekor, s azután amikor a műélvező azt megszemléli, megismeri, befogadja. S így ajándékot kap ő is. Egy szemléletet, egy látásmódot, az alkotóét.

Fotók: Szük Ödön


A vizuális nevelés sokoldalú módon fejleszti a gyermek gondolkodását, tudását, személyiségét. Éljünk hát vele, s legyünk azon, hogy minél több alkotási lehetőséget adjunk a gyermekeinknek, hogy boldogok legyenek. Az alkotás öröm – és boldogságforrás. Lelki szükségből fakad, építi, gyógyítja, kiteljesíti az emberi életet. Ezt az üzenetet közvetíti a Bezerédj-kápolnában számos gyönyörű gyermeki műalkotás."

A kiállítás megnyitóján felléptek az alsó tagozatos furulyások, az intézmény kórusa. Tóth Elizabet egy történettel gazdagította a megjelenteket. A „Tanítványaink tárlatát" Lappints Csaba és Lázárné Verebes Ilona rajztanárok rendezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely a Bezerédj-kastélyban

Sulyok Vince költő, műfordító és művelődéstörténész irodalmi hagyatékát a Bezerédj-kastélyban… Tovább olvasom