Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

A méhészet édes meditáció a könyvelőnek

Tizenhét éve a számlák világában tölti mindennapjait Szenténé Vincze Melinda könyvelő, akit szabadegyetemi tanulmányai vezettek el a méhészethez.
A kevés női méhészek egyike vallja: a természet élménye mindenkor oldja felgyülemlett gondjait, a kaptárok csodás világa pedig szó szerint megédesíti az életét.

Szenténé Vincze Melinda számára a könyvelés munkát, a méhészet meditációt jelent. Fotó: H. Baranyai Edina
Szenténé Vincze Melinda számára a könyvelés munkát, a méhészet meditációt jelent. Fotó: H. Baranyai Edina

A nagy rátalálást egy alternatív természettudományi szabadegyetemnek köszönheti Szenténé Vincze Melinda. A Gönyűn élő könyvelő, aki napi tíz-tizenkét órát tölt a számlák kusza világában, tanulmányai során sokat olvasott a kínai medicináról, ahol komoly kultúrája van a méznek. Az „aranyló gyógyszer" sok-sok betegségre jelent természetes megoldást.

– Ez a felfedezés adta az ötletet, hogy méhészettel foglalkozzak. Rövid idő alatt beleszerettem, már a kezdetektől olyan megnyugvást adott a lelkemnek, olyan tökéletesen oldotta az évek során felgyülemlett gondjaimat, hogy a munkám mellett a lehető legtöbb időt töltöm a méhekkel. Időközben a kezdő két családról négyre bővítettem az állományt és a közeljövőben újabb tízet vásárolunk – említette lelkesen Melinda, aki nemcsak vaktában vágott bele az ősi foglalatosságba, hanem eredményes szakvizsgával elvégezte a méhészszakképzést az óvári egyetemen, illetve azóta is folyamatosan gyarapítja ismereteit. Többek között attól az idős gönyűi bácsitól, aki tapasztalataival, tanácsaival a kezdetektől támogatja.

Szenténé Vincze Melinda elmesélte, hogy számos helyre vándorolnak – férje segíti – kaptáraikkal: akácos részekre, mustárföldek mellé, levenduláshoz, hársfák közelébe, vagyis oda, ahol éppen valami illatos gyűjteni való virágzik.

– Tréfásan azt mondják, a méhésznek két dolog szükséges, méh és ész. Ehhez még hozzátenném, hogy pénz is, hiszen a családoknak nagyon jó áruk van. De megéri az anyagi és a fizikai áldozat, hiszen olyan élménnyel, megtapasztalásokkal ajándékoznak meg ezek az életüket az ember számára is tanulságosan megszervező, okos és érzékeny lények, ami semmi máshoz sem hasonlítható, miként a kaptárak különleges, kicsit méz-, kicsit propoliszillata sem.

Amellett, hogy Melinda számára a méhészkedés léleképítő meditációt jelent, szeretné a hagyományos termékeken kívül minél többféle különlegességgel is népszerűsíteni a mézfogyasztást, hiszen egy magyar évi fél kilogrammja bizony az európai államok többségéhez viszonyítva – másfél-két kilogramm – meglehetősen alacsony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interjú a rendkívüli időjárásról: `mindig készüljünk a szélsőségekre´

Kiss Márton meteorológus szerint a nyári kánikulákra és jelentős csapadékot hozó felhőszakadásokra egyaránt készülnünk kell a jövőben. Tovább olvasom