Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A megyét és Győrt sarokba szorítják

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsban a Vas és a Zala megyei képviselők rendszeresen leszavazzák Győrt és Győr-Moson-Sopron megyét.
A csütörtöki győri közgyűlésen – ahogy arról beszámoltunk – a testület elbúcsúztatta Balogh József polgármestert. Az ülésen persze nemcsak ünnepélyes pillanatok voltak.

Kevesebb hitel kell

A képviselők megtárgyalták és elfogadták az idei költségvetés első féléves végrehajtásáról szóló beszámolót. Balogh József előterjesztéséből kiderült, hogy az önkormányzat jobb pénzügyi helyzetben van, mint 2005 azonos időszakában. A politikus hozzátette: mindez lehetővé teszi, hogy ne használják ki a Nádor aluljáró megvalósítására, valamint útépítésekre és -felújításokra megszavazott 7,1 milliárd forintos hitelkeretet, tekintettel az emelkedő kamatokra. A város egy 450 millió és egy másfél milliárd forintos számlát is saját erőből fizet ki, kölcsön helyett.

A polgármester elmondta, a hitelállomány szeptember 21-én 3,5 milliárd forintot tett ki. Kalmár Ákos, a jobboldali frakció vezetőhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb adóbevételi tételt jelentő iparűzési adóból csupán az egész évre tervezett 35 százaléka folyt be június végéig. Megjegyezte azt is: hogy a Győri Hét csütörtöki számában sajtóhiba folytán MSZP-s képviselőjelöltként tüntették fel, de természetesen a Fidesz–KDNP színeiben indul Újvárosban.

„ Felháborító"

Balogh József beszámolt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács idei munkájában való részvételről. Elmondta: felháborítónak tartja, hogy a vasi és a zalai lobbi rendszeresen leszavazza és sarokba szorítja Győr-Moson-Sopron megyét, ahol a régió lakosságának 45 százaléka él. Példaként említette, hogy a városrekonstrukciós pénzek 75 százaléka a másik két megyébe került annak ellenére, hogy műemléki állománya meg sem közelíti az ittenit. Kifejtette azt is, hogy a regionális fejlesztési ügynökséget – amelynek székhelye Sopron – gyakorlatilag ellopta Szombathely; többen dolgoznak ott, mint a hűség városában. Kijelentette: országgyűlési képviselőként és a parlament területfejlesztési bizottságának alelnökeként harcolni fog azért, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Csökken a javadalmazás

A közgyűlés elfogadta azt a rendeletet, amelynek értelmében az új ciklusban csökken a képviselők javadalmazása. Eszerint a bizottsági tagságért az alapdíj 45, bizottsági elnöki és tanácsnoki munkáért az alapdíj 90 százaléka jár. A bizottságok nem képviselő tagjai az alapdíj 45 százalékát kapják. (Az alapdíj a törvény erejénél fogva csökken októbertől.)

A képviselők rábólintottak arra a javaslatra, hogy az önkormányzat 40,5 millió forintért megvásárolja azt az ingatlant, ahol a Győri Ipartörténeti Múzeumot kívánják létrehozni. A város az ingatlant az ezt célul kitűző alapítvány rendelkezésére bocsátja.

Petz-érmet veretnek

A közgyűlés számos kisebb ügyben is szavazott. A városban január 1-jével feláll az idősügyi tanács. A testület feladata egyebek mellett a győri idősek érdekeinek képviselete, a generációk közötti kapcsolat, a szolidaritás erősítése lesz. A város jövőre, dr. Petz Lajos halálának 75. évfordulójára emlékérmet készíttet. (Dr. Petz Lajos 1884-től 1922-ig győri városi főorvos és a Szentháromság Közkórház igazgatója volt.) A testület idén 300 ezer, 2007-től évi egymillió forinttal támogatja a Kisalföld kezdeményezésére, megyei összefogással létrehozott pér-mindszentpusztai autistaotthont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr elég erős a fejlődéshez

Boross Péterrel beszélgetett gazdasági kérdésekről egy lakossági fórumon Szabó József, a Magyar… Tovább olvasom