Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A megyeszékhelyen több mint ötszázan élnek fedél nélkül

Magyarország - Országos akció részeként felmérést készítenek a győri hajléktalanokról szerdáig. A megyeszékhelyen több mint félezren élnek fedél nélkül.
Vasárnap hajnalig rótták párban az utcákat és az aluljárókat szociális munkások, önkéntesek, hogy összeszámolják a hajléktalan embereket a fővárosban és környékén. Nem meglepetés, hogy kiderült, a kapualjakban, az aluljárókban és a parkokban sok a fedél nélküli, s közülük többen is betegek.

Az önkéntesek adatlapon rögzítették, hány hajléktalant találtak a hozzájuk tartozó területen, a nemüket, feltételezett életkorukat, illetve feljegyezték az adott „szálláshely" körülményeit. Alvó embert nem ébresztettek fel. A programban a párizsi statisztikai hivatal is részt vett megfigyelőként. Az adatokat tegnap este kezdték összesíteni.

Az akció több vidéki városra, így Győrre is kiterjedt. Sütő Csaba, a helyi Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője a Kisalföldet arról tájékoztatta: miután ők minden ősszel megszámolják a megyeszékhelyen élő hajléktalanokat, ezúttal csak felmérést végeznek, ami vasárnap reggeltől szerdáig tart.

Kilenc munkatársuk segítségével kérdőívet vesznek fel a fedél nélküliekről. Ezen például olyan kérdések szerepelnek, hogy az illető mióta hajléktalan, miért lett az, tartja-e a kapcsolatot a szociális munkásokkal.

A szakember elmondta, hogy a városban 325–330 ember él hajléktalanoknak fenntartott intézményben, míg az utcán további 180–220-an lehetnek.

A szervezők szerint a felmérésre azért van szükség, hogy ismételten felhívják a figyelmet arra: tűrhetetlen és tarthatatlan, hogy emberek sokasága fedél nélkül, otthontalanul alszik mindennap. Szeretnék elérni, hogy a 2011-es európai uniós szintű hivatalos népszámlálásból ne maradjanak ki a hajléktalanok se, mert ők is teljes jogú polgárai a közösségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üdülj a fogorvosnál! Szolgáltatók és az üdülési csekk

Győr-Moson-Sopron - Kilencvenhéttel növekedett tavaly azoknak a vendéglátóknak és szolgáltatóknak a… Tovább olvasom