Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A megyeszékhely szégyenfoltja

Vasútállomás: se mosdó, se WC, csak bűz és kosz - az utasok olyan gyorsan hagyják el, ahogyan csak tudják.

A vasútállomás a megyeszékhely egyik kapuja, így nem mindegy, hogy a városba vonattal érkező naponta több ezer ember első benyomása milyen Győrről. Nos, ha csak ez alapján ítélnék meg a várost, talán soha többé nem kívánkoznának vissza.

Csaknem tízmilliárd forintot áldoz a magyar állam és az Európai Unió a győri állomás felújítására, ami része a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal több mint 40 milliárdos korszerűsítésének. Ami a jó hír, hogy korszerűbbek lesznek a vágányok, a biztosítóberendezések, a felsővezetékek, ami a rossz, hogy ebből az utasok legfeljebb a peronok rekonstrukcióját vehetik majd észre Győrben – valamikor 2008 második felétől.

A munkák hosszú hónapok óta tartanak, s már az elején tudni lehetett: a beruházás kétségtelen hiányossága, hogy a hivatalosan felvételi épületnek nevezett állomásépületre gyakorlatilag nem jut pénz. Hogy ráférne pedig, az nyilvánvaló. Már csak azért is, mert a vasútállomás a megyeszékhely egyik kapuja, így nem mindegy, hogy a városba vonattal érkező több ezer ember első benyomása milyen Győrről. Most büdös és koszos, túlzás nélkül állítható: az utasok olyan gyorsan hagyják el a vágányokról kivezető aluljárót, ahogyan csak tudják.

A MÁV tavaly december elején záratta be a vécéket, mert a már akkor is rossz állapotban lévő helyiségekbe hajléktalanok költöztek. Egy ideig volt mobilvécé a peronon, de most már az sincs, mint ahogy mosdó sem. Aki nem járt mostanság az állomáson, az is el tudja képzelni, milyen állapotok lehetnek, aki járt, az pedig tapasztalhatta a huzatos aluljáró szagát s az azzal járó látványt. A MÁV illetékese korábban azt nyilatkozta, a vasúttársaság közbeszerzési pályázattal keres olyan vállalkozást, amely beszáll majd a felújításba, s utána üzemelteti az illemhelyet.

A MÁV sajtóosztályát ezúttal is megkerestük, s az alábbi választ kaptuk: Az állomás biztosítóberendezéseinek korszerűsítési munkálataival párhuzamosan a győri állomás utas WC-jét újítja fel a létesítmény bérlője. Üzemeltetésére a MÁV Zrt. a KI-RA Bt.-vel kötött szerződést április 4-én: a bérlő saját költségén, ellentételezés nélkül vállalta az illemhely felújítását, s tájékoztatása szerint az általa végzett felújítás egy-két héten belül befejeződik.

Ez alapján még a nyári főszezon előtt használható lesz a korszerűsített mosdó. A felújítás eközben az utasok számára is látványos szakaszához érkezett: az első két vágányt jelenleg teljesen lezárták, ott a szakemberek a síneket cserélik. A turistaszezon is most kezdődik, így várhatóan még többen érkeznek a városba, mint az év többi szakaszában. Egy tavalyi felmérés szerint Győrben hétköznapokon 3000– 3200- an váltanak jegyet, míg pénteken és vasárnap 3700–4000-en. Emellett mintegy 1700–1800-an utaznak havibérlettel. Az EUrégiós vonatok 2004. májusi bevezetésével pedig ötödével nőtt a nemzetközi utasforgalom. Ennyi embernek mutatja most Győr „kapuja" dicstelen arcát.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbe teszik a volt disznószállást

A város még nem döntött a Pápai úti volt disznószállás területének hasznosításáról, azonban a környezet rendbetétele megkezdődött. Néhány épületet lebontanak, másokat felújítanak, a fák, bokrok rendbetétele megkezdődött. Tovább olvasom