Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A megyei utak nagy része javításra szorul

A megye úthálózatának több mint negyede jó vagy megfelelő állapotban van, nagyobb része viszont, elsősorban az elöregedett burkolatú fő- és mellékutak, mielőbbi felújításra szorulnak.

Győr-Moson-Sopron megyében összesen 1616 kilométer közutat üzemeltet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs menedzser portálunknak elmondta: a sok csapadékkal és a kemény mínuszokkal járó tél megviselte az utakat, kátyúk képződtek és főként az elöregedett szakaszok burkolata a szélsőséges hőingadozástól, a nagy mennyiségű, beszivárgó csapadéktól megrepedt.

Így – a szakember minősítése szerint – a megye úthálózatának több mint negyede jó, megfelelő vagy tűrhető állapotban van, ugyanakkor nagyobb része mielőbbi felújításra szorul.

A régióban 34 ezer kátyút tartanak nyilván, 31 ezret pedig már megszüntettek.
Pécsi Norbert Sándor beszámolt arról is, hogy a folyamatos kátyúzási munkák mellett – a régióban 34 ezer kátyút tartanak nyilván, 31 ezret pedig már megszüntettek – március végén a ˝nagy felületű burkolatfelújítási program˝ keretében több 10 ezer négyzetméternyi útjavítást tudnak elvégezni a megyében, 420 millió forint értékben. Így többek között az 1-es főúton Gönyű és Levél külterületén, az 1401-es számú úton Darnózseli külterületén, a 82-es főúton Ravazd és Écs külterületén, a 83-as főúton Gyarmat és Tét külterületén, a 84-es főúton Újkér és Lövő külterületén, a 86-os főúton Beled és Páli külterületén, illetve a 8417-es számú úton Lébény bel- és külterületén. Ezenkívül a Regionális Operatív Programok (ROP) keretében idén tervezik a Nyúl–Ménfőcsanak, a Pápa–Szilsárkány, a Tét–Lébény, a Hédervár–Kimle, a Fertőszentmiklós–Lövő–Kőszeg, a Hédervár–Lipót, a Sopron–Brennbergbánya önkormányzati út, a kunszigeti, illetve az ágfalvai bekötőút egy-egy szakaszának felújítását is.

Érdeklődtünk néhány faluban is útjaik állapotáról, a felújítási lehetőségekről. Például Markotabödögén a Kónytól a 85-ös számú főúttól a községen át vezető út kül- és belterületi szakasza a legkritikusabb.

Számos baleset történt a hatalmas gödrök, a felcsapódó kövek miatt, de egyelőre csak halvány ígéretük van a nagy felületű javításra. Enesén az elkerülőút építése miatt néhány hónapja 40 tonnás teherjárművek hada terheli a falu főutcáját, ami a közeljövőben folyamatos javítást igényelne.

Győrszemerén megtudtuk: egyelőre elmarad az utak felújítása. A munkát a szennyvízcsatorna-hálózat elkészülte utánra tervezik. Gyarmaton – pályázatok segítségével – valamennyi belterületi utat felújítottak, viszont két, a közútkezelő által üzemeltetett út állapota kritikus. A javítanivalót már bejelölték, így remény van arra, hogy a közeljövőben a munka is megkezdődik.

Olvasóink írták

 • 1. Pedró 2010. március 31. 14:16
  „A gyarmaziaknak üzenem, ne reménykedjenek!
  Töltéstaván az összes önkormányzati kézben lévő út kifogástalan állaputú. Egy utca van a közút birtokába, melyen minden évbe párszor végigaraszol a mérőkocsi. Mindenki reménykedett, hogy talán most megcsinálják.
  Na azóta sem történt semmi!
  Gondolom idén megint találkozok a mérőkocsival és ennyi.
  Az út meg olyan állapotban van, hogy tönkremegy rajta a jármű futóműve...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bede-Fazekas Máté csúcsokat döntöget

A győri Bede-Fazekas Máté elérte, amit egy zeneiskolai zongoristanövendék elérhet: ez az első hely… Tovább olvasom