Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A megyei szocialisták igent nyomnak

Győr-Moson-Sopron - Mind az öt megyei szocialista országgyűlési képviselő igennel szavaz az egészségbiztosítási törvényre. Szerintük a kritikák félremagyarázásokon, a tervezet nem ismerésén alapulnak.
Az idei legfontosabb parlamenti ülésnek ígérkezik a hétfői. A képviselők az egészségbiztosítási törvényjavaslatról szavaznak, amely koalíciós szakítópróbának ígérkezik, a szabad demokraták ugyanis az elfogadástól teszik függővé a szocialistákkal közös kormányzás folytatását. Ha a megyei MSZP-s honatyákon múlik, marad a kabinet, miután a Kisalföldnek mindannyian kijelentették: igennel szavaznak.

Tóth Tiborné lapunk kérdésére elmondta: az egészségügyi munkacsoport külső tagjaként közelről követte nyomon a törvénytervezet születését, és örül annak, hogy állami garanciák biztosítják az esélyegyenlőséget. „A lakosságnak sajnos nagyon kevés információja van, ha több lenne, sokan megnyugodnának. Magyarországnak kifejezetten kárt okozna, ha az Országgyűlés nem fogadná el a törvényt, a döntés februárra halasztása pedig indokolatlan bizonytalanságot eredményezne" – fogalmazott a mosonmagyaróvári képviselő.

Molnár Csaba éppen a héten tárgyalt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségéhez tartozó több szakszervezet képviselőjével. A győri parlamenti képviselő lapunknak elmondta: tájékoztatta őket arról, hogy a végszavazásra váró törvénytervezet alapján fennmarad az egybiztosítós rendszer és a társadalmi szolidaritáson alapuló nemzeti kockázatközösség is. Megjegyezte, hogy a pénztárak nem válogathatnak majd a hozzájuk jelentkezők között, a társadalombiztosítási hozzájárulás mértékét pedig továbbra is az Országgyűlés állapítja meg.

Szerinte sokan az eredeti törvényszövegből indulnak ki kritikájuk megfogalmazásakor, a Ház azonban a múlt héten több tucat szocialista módosító indítványt fogadott el. A politikus közölte: a szakszervezetek a megismert végleges jogszabályverziót sokkal jobbnak nevezték az eredetinél, de azt továbbra is nehezményezték, hogy nem volt egyeztetés és társadalmi párbeszéd az ügyben.

A soproni Kránitz László a Kisalföldnek úgy fogalmazott: megérti, hogy az emberek tartanak a változásoktól, sajnos azonban a félelmet a Fidesz a javaslat lényegének félremagyarázásával erősíti. Balogh József győri képviselő kérdésünkre kijelentette: az aggályoskodók egy része nem ismeri a törvénytervezetet, vagy nem is érdekli, mi van benne. Ő alaposan áttanulmányozta, és igennel fog voksolni. Így tesz Papp József is. A csornai honatya szerint a sztrájk indoka hamis, mert a nemzeti kockázatközösség fennmarad.


„Nem valószínű, hogy kiszavaznak"

Mi várható a hétfői parlamenti szavazáson? – erről kérdeztük Juhász Attila politológust, a Political Capital Institute kutatási igazgatóját. „A koalíció pártjai az egészségbiztosításról szóló elnyúló vitával előidézték, hogy a közvélemény szemében úgy jelenik meg az egészségügyi reformról december 17-én tartandó parlamenti voksolás, mint ami dönt a koalíció sorsáról, és egyfajta bizalmi szavazás a kormánnyal szemben is. Amíg tehát a kormánypártok a Fidesz által kezdeményezett népszavazás kapcsán folyamatosan azt hangoztatják, hogy az egészségügyi reform ügyét érintő kérdések nem befolyásolják a kormány stabilitását, addig ezt az ügyet saját maguk engedték a referendumhoz hasonló tartalommal felruházni. Ennek következtében nem valószínű, hogy a szocialisták kiszavaznak, amennyiben racionálisan viselkednek. Az SZDSZ-nek szintén nem érdeke a feszültség kiújulása, s a következő évben az adóreform témáját illetően lesz olyan ügy, amelynél megkülönböztethetik magukat. Mindezek mellett azonban lehetnek egyes kiszavazó képviselők, de a törvény elfogadását ez feltehetően nem befolyásolja" – fogalmazott Juhász Attila.


Szakács és Szijjártó nemet kér

„Mára világossá vált, hogy egy szűk üzleti kör akarja rátenni a kezét az egészségbiztosítási kassza milliárdjaira, arra a pénzre, amelyet az emberek fizettek be oda annak érdekében, hogy betegségük esetén meggyógyítsák és ellássák őket. Az egészségbiztosítási rendszer privatizációja újabb kórházak bezárásához, még hosszabb várólistákhoz és még magasabb járulékokhoz vezet, ráadásul méltatlan helyzetbe hozza az orvosokat, akiknek nem a beteg gyógyulását, hanem a kiválasztandó kezelés olcsóságát kell majd figyelembe venniük" – áll abban a közleményben, amelyet két győri fideszes országgyűlési képviselő, Szakács Imre és Szijjártó Péter juttatott el tegnap szerkesztőségünkhöz. A politikusok szerint a változás előállítja azt a senki által nem kívánt helyzetet is, hogy a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás nem minden itt élő ember joga, hanem néhányak kiváltsága lesz pusztán. Ezért arra kérik két győri „kollégájukat", Balogh Józsefet és Molnár Csabát, hogy hétfőn velük együtt szavazzanak nemmel az „üzleti érdekek eluralkodására az egészségügyben".

Olvasóink írták

 • 8. viktória 2007. december 17. 23:57
  „T.győri polgár!
  Azt kell,hogy mondjam,majd minden szavával egyetértek.Természetesen ez a törvény is, mint majdnem minden más törvény, kerettörvény, ahogy ön mondja.Azt természetesen én is tudom, hogy "az ördög a részletekben rejlik".A részletek pedig a végrehajtási utasítások lesznek.Könyörgöm, ki az a felkent, aki egy ilyen bonyolult és szerteágazó rendszerben előre lát minden apró részletet?Lehet,hogy rossz az irány!Lehet,hogy Mikolának lesz igaza.
  De engedje meg,hogy én a változtatás szándékát( aminek szükségességét még a törvény ellenzői sem tagadnak) mindössze +1%-al díjazzam és így 51%-al a 49%-al szemben a törvény mellett foglaljak állást.A kérdés valóban komoly,az én példám meg csak egy példa volt,még azt is megengedem, hogy nevetséges, természetesen a maga helyén kell kezelni.”
 • 7. győri polgár 2007. december 17. 20:21
  „T.Viktória! Nem a fideszes véleményekből indulok ki, de azokat is meghallgatom. A több helyről áramló információk értékelése után szoktam a magam álláspontját kialakítani. Őszintén megmondom, hogy ez az esetek többségében nem egyezik meg az Önök véleményével. Így van ez az egézségügyi KERETTÖRVÉNNYEL is. Mindkét oldaltól hallottam, hogy több mint száz olyan "fehér folt" van benne amit az EÜM. majd a későbbiekben rendeletben szabályoz. Ezekután joggal kérdezhetem, hogy a képviselők honnan tudják, hogy mit szavaznak meg? Véleményem szerint a meglepetések majd ezután jönnek, melyek Önt is váratlanul érhetik. Ezeket a kérdéseket sokkal komolyabbnak látom, mint az Ön által előráncigált nevetséges hipochonder feltételezést.”
 • 6. viktória 2007. december 17. 15:23
  „János,János!
  Mag aztán egy huncut ember!
  A nagy igyekezetben észre sem veszi, hogy az a szekér bizony halad!
  És ha nem vette volna észre, bizony maga tolja!
  Persze megértem! A szekér zavarja a tisztánlátást.”
 • 5. Cseter János 2007. december 17. 14:41
  „Mint, azt az eddígi írásaimból lehetett tapasztalni nem vagyok egyik nyálverő párt szekértolója sem! Viszont feleslegesnek tartok e rendszerben mindenféle sztrájk és egyéb aláírásgyűjtö akciókat!
  E nép nem tanúl abból, hogy " majd megunják, majd hazamennek", hát ha meg sokat höbölögnek, akkor meg kapják a pajzsos gumibotosok noszogatását! "Miazhogy" ez kell nekik meg a Gyula "No és" zöngeménye! Utána marad minden úgy, ahogy azt eltervelték kalapalatt! Cirkusz kell e népnek, kenyeret meg mindíg lehet a kukákba találni! Persze nagy a jó lét, hisz még a gubera adót nem vezettékbe! Csupán a kóbor kutyákkal kell megosztani a koncot! Persze, ha ezt a cikket elolvassa valamelyik kormánypárti szekerét toló, akkor vége a guberálók jólétének”
 • 4. viktória 2007. december 17. 13:34
  „Kedves győri polgár!
  Természetesen tudjuk, hogy az igazság Szakács,Szijárzó és Mikola urak véleményében keresedő.(lásd:gyógyszerek patikán kívüli árúsításából ezidáig bekövetkezett mérgezéses esetek, a vizitdíj miatti vizitek elmaradása okozta halálozási arány növekedése stb. stb)
  de vajon elgondolkodtatta e az,hogy hipohonder ismerőse ezidáig akár havonta készíttetett ultrahangot ugyanazon testrészéről orvostól orvosig vándorolva,mert egyik diagnózisában sem bízott?
  Mert én láttam ilyent, és azt is tudom,hogy nem egyedi.Nos, remélhetőleg ennek is vége lesz.Nem én fogom fizetni a harmadik, ötödik felesleges vizsgálatot.Talán lesz aki valóban az anyagi érdekektől vezérelve megálljt fog mondani a hülyeségnek....és ezen a hálapénz sem fog segíteni.Remélem.”
 • 3. 621 2007. december 15. 12:55
  „Kedves győri polgár!
  Az, hogy mi meg húzzuk a rövidebbet mit jelent? mert az én értelmezésem szerint Te azon kevesek közé tartozol aki a "hosszabbat" húzta eddig, én és még (sacc.) 9 millióan eddig is a rövidebbet húztuk...
  Én egy biztosan rossz helyett megpróbálnám a (lehet) hogy ugyancsak rosszat, de ez már nem annyira biztos mint az előző.
  Aki vszínűleg biztosan a rövidebbet húzza az azok közé tartozik, aki eddig magánpraxisnál vígan használta a köz javát INGYEN...Meg írta a sógoroknak magyar névre a gyógyszert, meg stb stb..
  Szóval meg kéne´ próbálni....”
 • 2. győri polgár 2007. december 15. 09:05
  „Ők vajon ismerik a tervezetet? Nem tartom valószínünek mikor az MSZP frakció többsége ott sem volt a parlamenti vitán. A pártfegyelem munkál bennük, mi meg húzzuk majd a rövidebbet. Amit eddig is hallottunk az MSZP-SZDSZ-től arról később mindíg kiderült, nem tükrözi a valóságot.”
 • 1. 621 2007. december 15. 07:39
  „A cikkben több helyen is benne van a lényeg. Az emberek nem ismerik a valódi, megszavazandó törvénytervezetet és ez nem az ő hibájuk. Ez a kormánypártok hibája. Még ehhez tartozik annak a pontokban is sorolható szükségesség, ami a mai egészségügy változtatásához vezetett. Ezt is el kellett volna magyarázni, mert rólunk van szó. Bár azt gondolom a fides és talpasainak zavarkeltését, ezel sem lehetett volna elkerülni. Azért meg kellett volna próbálni...
  Meg kell szavazni a törvényt és odafigyeléssel kijavítani a még benne lévő anomáliákat...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A téli vásárban ott lesz a Kisalföld is

Győr - Nagy gasztroshow várja az érdeklődőket szombaton 11 órától a győri városháza előtt. Buday… Tovább olvasom