Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

A megyei kórházak az élen végeztek az év kórháza szavazáson!

Győr-Moson-Sopron megye – Ugyan idén egyik szűkebb pátriánkbeli kórház sem nyerte el az első helyet az év kórháza szavazáson, de összességében a megyei kórházak vitték a prímet. Legjobban ismét a kapuvári Lumniczer szerepelt, míg meglepetésre a sereghajtó a Petz lett.

Közel kilencvenezer klikkelés döntött az évről évre sokat vitatott szavazáson. A voksolók egy ötfokú skálán osztályozhatták az intézményeket az év kórhaza honlapon, összesen öt kategóriában: orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, környezet és tisztaság.

A szervezők nyilvánvalóan így akarták elkerülni a szubjektivitást, más kérdés, hogy objektív, minden intézmény által hitelesnek elfogadott listát ebben a műfajban gyakorlatilag lehetetlen készíteni.

Soha ilyen alacsonyan nem volt az összesített eredmény

Az összesített, végső értékelésben a szavazás történetében először rosszabbak lettek az eredmények, azaz országosan a kórházak átlagos megítélése a tavalyi évben határozottan romlott. Az összesített átlagérték – a 2005-ös 3,54, a 2006-os 3,63 után és 2007-es 3,67 után – mindösszesen 3,44 lett, ami a valaha tapasztalt leggyengébb mutató.

További tény, hogy idén egyetlen intézménynek sem sikerült összetettben a 4,0 fölötti eredmény elérnie, míg tavaly az egyes kategóriákban még születtek 4,0 fölötti eredmények. Arról nem is beszélve, hogy például 2007-ben az "Orvos-szakmai ellátás" kategóriában 40 intézmény érdemelte ki a négyesnél magasabb átlagot.


Egy elégedett páciens a Lumniczerből. Fotó: www.hazipatika.com
Egy elégedett páciens a Lumniczerből. Fotó: www.hazipatika.com


Taroltak a rábaközi intéznmények


A megyei kórházak ugyanakkor kiválóan szerepeltek a szavazáson. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egymás közötti vetélkedésben Győr-Moson-Sopron megye végzett az első helyen!

A legjobb helyezést a tavaly elsőként végzett kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet szerezte meg; 3,7-es értékeléssel nyolcadik lett. A voksolóktól hasonló mutatót kapott a másik rábaközi egészségügyi intézmény, a csornai Margit Kórház, s eggyel lemaradva kilencedikként végzett.


Íme, a hivatalos végeredmény! Forrás: www.hazipatika.com
Íme, a hivatalos végeredmény! Forrás: www.hazipatika.com


A Petz a sereghajtó, de…


A 238 kórházat rangsorba állító szavazáson remekül szerepelt a soproni Erzsébet Kórház; 3,6-es értékeléssel 16.-ként zárt. Egyaránt 3,5-es pontszámot kapott a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és a soproni Állami Szanatórium; a Lajta-parti városnak mindez a 74., míg a soproni szanatóriumnak a 67. helyre volt elég.

A hat megyei intézmény közül a Petz végzett az utolsó helyen (3,4-es értékelésért a 81. hely járt), ami mindenképp meglepetés. (Még akkor is, ha a 81. hely nyilvánvalóan az erős középmezőnyhöz elég.) Holott a győri kórház technikailag vitathatatlanul a legjobb intézmény a megyében – ha nem az egész Nyugat-Dunántúlon.


Ez van: hiába a magyar szinten kiváló fejlettség, a Petznek most be kellett érnie az utolsó hellyel a megyei kórházak között.
Ez van: hiába a magyar szinten kiváló fejlettség, a Petznek most be kellett érnie az utolsó hellyel a megyei kórházak között.


A Petz talán annak is itta meg a levét, hogy egy tömegintézmény mindig kicsit embertelenebb, mint egy kisváros kórháza. Ráadásul látogatókkal együtt évről évre több tízezren fordulnak meg itt, vagyis óhatatlanul több a panasz, a sérelem.

A Borsodi nem az év söre, hanem az év kórháza

Csak a kronológia kedvéért a végén eláruljuk a legjobb három kórház nevét is: az "Az év kórháza" címet a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nyerte. A második helyen a fővárosi SE ÁOK Kardiológiai Központ, harmadik helyen pedig a zirci Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet végzett.

Jó és kevésbé jó vélemények a fórumon

Az év kórháza szavazás tán legérdekesebb vívmánya, hogy a betegek, látogatók személyes tapasztalataikat megoszthatják minden egyes kórházról a fórumban. Akad itt köszönetmondás, jogos panasz, sőt, pár esetben a jog határát feszegető hozzászólás is. A kisalfold.hu minden megyei kórház esetében egy jó és egy rossz véleményt tesz most közzé.

Karolina Kórház-Rendelőintézet (Mosonmagyaróvár)

"A terhesgondozásról, és szülészet-nőgyógyászatról szerzett eddigi tapasztalataim mindkét oldalt igazolni látszanak. Az orvosom, akit egyenlőre nem fogadtam még fel – úgy viselkedik, mintha nem is érdekelném. A nyár folyamán, 3 hónapon keresztül helyettes orvosok vizsgáltak – vezették a terhesgondozásomat. A helyettes orvosok azokon az 1-1- alkalmakon többet, jobban és szakszerűbben figyeltek ránk. Viszont ha nem váltok orvost, azt is én böjtölöm meg. Ha váltok azt is. Tanácstalan helyzet." (Zorkanik)

"Eddigi tapasztalataim alapján rosszat nem tudok mondani az óvári kórházra. Több alkalommal részesültem mind fekvő-, mind járóbeteg-ellátásban; az orvosok és az ápoló-személyzet munkájával elégedett voltam. Ezen felül szerintem a kórház infrastruktúrája sem hagy kívánnivalót maga után, a felújítások óta a kórtermek és az épület egésze is színvonalas. Minden kategóriában 5-öst adtam a szavazáson, remélem, idén megnyeri a kórház az év kórháza címet!" (Lenard)

Állami Szanatórium (Sopron)

"A többször műtött beteg nagymamám volt a 2. számú kardiológiai osztályon a múlt héten, és megdöbbenve hallottam, hogy az egyik konyhai dolgozó, valamilyen Kata minősíthetetlenül beszélt, és viselkedett a betegekkel, többek között az én drága nagymamámmal. Az illető hölgy nevét az ottani dolgozóktól eddig még nem sikerült kideríteni. Több idős hölgy sírva fakadt már a viselkedése miatt." (almazs)

"Beutalt beteg voltam, december 2-án jöttem haza. Csak jót és szépet mondhatok az orvosokról a nővérekig. A konyhai felszolgáló személyzet munkájára és modorára sem tudnék rosszat mondani, túl vannak terhelve, a sok éhes ember pedig egyszerre szeretne enni." (fodormama)

Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet (Kapuvár)

"Személyes tapasztalataim vannak az ellátást illetően. Szerintem ha valaki meg tud csinálni valamit, akkor miért nem csinálja. Ez csak kifogás. Egyébként nem akartam senkit megbántani, de ez a véleményem, sajna." (karesz75)

"Az én lányom Pestről költözött le, ott szülte második gyermekét a kapuvári Lumniczer kórházban, ott operálta Benedek dr. az epekövét, a vejemnek pedig a vakbelét. A lányomat látogattam és megállapítottam, hogy sokkal normálisabbak az orvosok, nővérek, szülésznők, mint Pesten, és nincsenek úgy elszállva, mint a pesti doktorok. Én magam is asszisztensnő vagyok, tehát van rálátásom a dolgokra." (rackett)

Erzsébet Kórház (Sopron)

"Sajnos, elég vegyes érzéseim vannak a kórházzal kapcsolatban! Ősszel született meg a babám, nem volt fogadott, fizetős orvosom, amit meg is éreztem, mert sokat nem foglalkoztak velem. Kivéve a nővéreket, szülésznőket, mert ők zsebpénz nélkül is tisztességesek és emberségesek voltak! Elkeserítő az orvosok nemtörődömsége, hisz mégiscsak egy új élet születése van a kezükben, nekem majdnem elszúrták! A legszebb napok helyett életem legnehezebbjeit éltem át!" (kotri)

"Ez év derekán szültem gyermekemet a soproni kórházban. Szeretném megköszönni mind a szakorvosoknak, mind pedig az ápolószemélyzetnek a kedvességet és a segítőkészséget, mellyel világra segítették gyermekemet. Köszönöm még az újszülött intenzív osztály minden munkatársának a segítséget." (odri82)

Margit kórház (Csorna)

"Édesapámat körülbelül 2004 decemberében vittem be a csornai Margit kórház kardiológiai osztályára, mert szívbetegsége miatt vízzel telt meg a lába. Saját lábán ment be, én és édesanyám kísértük be. Egyszer már volt ilyen problémával bent, akkor dr. Sürtz Nándor és Vályi főorvos úr kezelte. Kisebb problémák után gyógyultan tért haza. Most viszont a két hozzáértő, gyakorlott kardiológus távozása után, áldatlan állapotok uralkodtak az osztályon." (anonimus)

"Augusztusban feküdtem a csornai Margit Kórházban. Nőgyógyászati műtéten vettem részt. A kórház – felszereltségét tekintve – hagyott maga után kívánni valókat, de mindezt ellensúlyozta a szakmai hozzáértés, és főleg az EMBERSÉG! Ezért köszönet jár Dr. Polgár Csaba főorvosnak és a teljes személyzetnek, akik erejükön felül teljesítenek nap mint nap." (monib)

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr)

"Nagymamám combnyaktöréssel került kórházba októberben, ott sem volt semmi panasz, csak nekem volt bajom a nővérekkel, mikor a szobatársa megkért, szóljak oda, hogy vigyék be neki az inzulint. Ők vannak az emberekért, és nem fordítva, nem? Pedig körülbelül az jött le az ápolónő stílusából, hogy mi a francot keresel te itt? Aki nem szereti a munkát, vagy unja, hát mondjon fel, senki nem kéri őket, hogy ápolónőnek menjenek." (LauraBlack)

"Két gyermekem van, emiatt sajnos többször megfordultam már a győri kórházban. A Gyermeksebészeten töltöttünk sok időt, és elmondhatom, hogy mind az orvosok, mind az ápolószemélyzet, élükön a szuper főnővérrel, nagyon jó kis csapat. Szakmailag maximálisan első osztályúak, és ami számomra nagyon fontos volt, hogy emberileg is! Maximálisan segítik, támogatják nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket is, szinte családias a hangulat." (Etti)

 

Olvasóink írták

 • 9. nane 2009. február 01. 11:40
  „G.D. Teljesen igazad van.!!”
 • 8. G.D 2009. január 31. 20:28
  „Sok orvosnak van privát rendelöje a Petz Aladár kórházban, Gondolom, hogy "szarért-húgyért" kapják a lehetöséget. Ök ott is dolgoznak.
  Egy párbeszéd az ott hallottakból, beteg megy a rendelésre az esti órákban.Doktor a továbbiakban D, beteg a toábbiakban B.:
  -B: Doktor úr, valami történt a karommal, nem tudom mozgatni.
  -D:Ez nagy gond, nem tudom ezen a rendelésen megoldani, menjen privát!
  -B: Mennék én föorvos úr, mert nekem fontos a karom. Kit ajánl, akihez mehetnék?
  -D: Hát magamat!
  -B: Ok, mikor van a föorvos úrnak a magán rendelése?
  -D: Nekem csütörtökön. (ezt most csak úgy írom, nehogy meg legyek támadva)
  -B: Oh, az nagyon soká van!
  -D: OK, akkor mondjuk, hogy ma csütörtök van.!!
  Az orvos ellátta a beteget, (asszisztencia és a hozzávalók a kórház költségén természetesen) és kasszírozta a pénzt, azt hiszem 5000 forint volt. Azon a napon ez volt a hetedik ilyen eset. A beteg nem kapott számlát.!!
  Kérdezem én, hát miért megy tönkre a Petz Aladár kórház?”
 • 7. Korrekt5 2009. január 29. 13:19
  „Éngemet otthon (magyarország) ért el egy szivinfraktus és a Petz-be vitt a mentö.
  Gyerekek az egész egy szörnyü álom volt, kivétel a cardiologus aki operált.
  Valami elképesztö mocsok van a WC-ben zuhanyzókban, de máshól sem volt sokkal jobb.
  Emlékezetemben a régi kocsmák budiai jutottak.
  Az álltalatok leirt iszonyatos felelötlenség-nemtörödés kritikán alluli.
  De az egész állapot elsösorban magának a népnek a hibája, ha az emberek mindig tömegével protestálnának akkor ez nem fordúlna elö.

  Itt fellül a cikkhez a legutolsó hozzászóló a két kisgyerekével teljes mértékben elégedett.
  Képzeljétek el hányan vannak az országban akiknek a hölgyhöz hasonló környezete lehet aki nem vesz észre semmit sem. Aztán arról nem is beszélve, hogy mennyit fizetett.

  Na és csak 7 személyt érdekelt az egész ügy :(

  Gsione-nak meg üzenem, hogy egy normális ember nem érti meg a felelötlen-nemtörödöm személyzetet.
  Mi az, hogy nincs mi motiválja öket? Neki van egy munkája és azt kifogástalanúl kell ellátni. Az egésznek semmi köze ninmcs a honoráláshoz, ö tudta elöre, hogy mennyi lessz a fizetése.”
 • 6. Gsione 2009. január 25. 07:33
  „ERzsébet korház:
  CSAK ROSSZ EMLÉKEIM VANNAK AZ INTÉZMÉNNYEL KAPCSOLATBA!
  a nŐVÉREK HOZZÁÁLLÁSA A BETEGEKKEL SZEMBE SEMMI
  A SÜRGÖSSÉGI OSZTÁLY EGY NAGY KATYVASZ
  A MENTŐSÖK TISZTELET A KIVÉTELEKNEK,MERT UGYE MINDIG VANNAK
  SEMMI EGY NAGY NULLA ÉN ELHISZEM HOGY NAGYON GYÉR A FIZETÉSÜK
  DE ERRŐL TALÁN NEM A BETEGEK TEHETNEK ÉS BÁRMILYEN FURCSA ŐK
  SZABAD AKARATUKBÓL VÁLASZTOTTÁK EZT AZ AMÚGY NEMES LÉLEKRE VALLÓ
  EMBERI SZAKMÁT.VÉGSŐSORON MEGÉRTEM ŐKET IS HISZ NINCS MI MOTIVÁLJA ŐKET
  ITT GONDOLOK ANYAGI HONORÁLÁSRA VAGY ELISMERÉSRE HANGSÚJOZOM CSAK GONDOLOM NEM TUDOM!!!”
 • 5. georg 2009. január 24. 20:49
  „Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr)
  A korházban nagyon sok kedves és segítőkész dolgozóval találkoztam akiknek a mukájuk során tényleg a tőlük elvárható lehető legtöbbet tették meg a kezelés során, de sajnos a rózsaszín képet teljesen befeketíti egy ember tevékenysége. Emberek vagyunk, tévedhetünk és lehet másik kollégának is igaza!”
 • 4. tiemy11 2009. január 24. 19:17
  „Természetesen nem az ilyenek kerülnek leépítésre!!”
 • 3. Torrente 2009. január 24. 18:43
  „Szóval, aha belegondolunk érdekes eset volt,az, amikor a nővér a folyosón, ordenáré hangon vezette le nekünk, hogy egy 81 éves betegnek miért nem javasolja a pelenkát.Mert akkor ba.sz.ik főőőkeni és csak maga alá sza.ri.k! ( combnyaktöréses beteg) Mondom neki, oké,de akkor miért nem viszik be az ágytálat, ha kéri a beteg? Hát ők beviszik rögtön ha szólnak. És akkor közöltem vele, hogy éppen én szóltam bő háromnegyed órája, hogy kellene az a nyomorult ágytál. Az első ágyon egy balesetet szenvedett kislány feküdt, törött bokával, és kissé kevert állapotban, ami az agyrázkódásnak volt köszönhető. Nem lett volna szabad leállnia az ágyról, a betegek kórusban kiabálták neki, hogy "Nem szabad Vikike!" A nővérállomás szemben volt, tehát hallották a kiabálást, de a nővér csak akkor emelte meg magát, amikor látta, hogy én is fölállok és indulok az ágyhoz.. Aztán éjjel sikeresen leszállt a lány az ágyról, a bokájának annyi volt! Másnap a nővérek szemtelenül közölték az apjával, hogy ha neki nem tetszik az itteni rendszer, akkor vigye magánkórházba!Az a hangnem, amit ott egyes nővérek használtak, megmondom őszintén, ha én kapom, bizony szájon vágom, nővér ide vagy oda! Mellette azt kell mondanom, voltak ott becsületes elhivatott nővérek is, köszönet nekik! Csak az a baj, hogy az ilyen emberek miatt , az ő munkájuk, meg hozzáállásuk nem látszik sajnos!”
 • 2. modullady 2009. január 24. 17:41
  „Valahogy engem sem lepett meg az utolsó hely:((((
  Nem is a felszereltséggel van a baj az hanem az ott dolgozók emberségével. Ez tapasztalat,sajnos.”
 • 1. MTT 2009. január 24. 16:19
  „Ugye azon nem csodálkozik senki, hogy a Petz az utolsó? Én még a listára sem tettem volna fel. Kosz és mocsok mindenütt, le van pukkanva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs videó került elő az ufós-lampionokról!

Győr – Remek videófelvételt kaptunk egyik olvasónktól azokról a lampionokról, melyeket január… Tovább olvasom