Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A megyében nem esik, száradnak az utak

Késnek a vonatok. Száraznak az utak. Ónos eső nem lesz. Sopronnál viharos a szél.


Útinformációk

12.35 - Csornai Üzemmérnökség - út: felszáradó
Győri Üzemmérnökség - út: vizes
Mosonmagyaróvári Üzemmérnökség - út: felszáradó
Fertőszentmiklósi Üzemmérnökség - út: latyakos

11.15 - Az egész országban késnek a vonatok az időjárás miatt; egyes távolsági vonatok esetében a késés akár 30-40 perc is lehet - tájékoztatta a MÁV kedden az MTI-t.

Az ország északnyugati részében 8-15 perces késések is előfordulhatnak, míg azoknál a távolsági vonatoknál, amelyek a fővárosból indultak, a késés akár 17-30 perc is lehet.

10.15 - Csornai Üzemmérnökség - út: felszáradó, latyakos
Győri Üzemmérnökség - út: vizes
Mosonmagyaróvári Üzemmérnökség - út: vizes
Fertőszentmiklósi Üzemmérnökség - út: hóbordás, letaposott havas

8.40 - Jelenleg erősen olvad az egész megyében: Sopronban 3.7, Fertőrákoson 4.5, Péren 3.1 fok van.

A következő órákban ónos eső a megyében már sehol sem lesz.

Sopron térségében fúj viharos déli, délnyugati szél, erre a továbbiakban is számítani lehet. Estére a hó várhatóan elolvad mindenütt - tudtuk meg Kiss Mártontól a soproni meteorológiai állomás vezetőjétől.

8.15 - Enyhülés várható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint; Véber István ügyeletes meteorológus az MTI érdeklődésére elmondta: a Dél-Alföldön már az éjszakai órákban a hófúvást ónos eső váltotta fel, de kedd éjszakára már mindenhol csak esővel kell számolni.

Napközben a Dunántúl észak-nyugati tájain viharos széllökések is lehetnek, de erős szélre szerdán kell majd csak számítani.

Véber István tájékoztatása szerint az elmúlt napokhoz képest összességében kedvezőbb időjárási körülményekkel számolhatnak az útnak indulók.

Kedd 5.50 - Az ország északkeleti részén sokfelé szállingózik a hó, ónos esőt még nem jeleztek. Továbbra is hideg az idő, így a Kisalföldön.

A mellékutak burkolta az ország egész területén letaposott havas, hókásás, vagy jégbordás.

Hajnalban jön az ónos eső

23.00 - Az elmúlt rendkívüli hideg hajnal után viharos déli széllel erős felmelegedés érkezik.  Péren 22:10-kor még -3.1, Fertőrákoson -3.1, Sopron Kurucdombon pedig már +0.6 fokot rögzítünk. Sopronban már erős déli szél fúj, sőt 21:09-kor viharos széllökést - 16.8 m/s-ot (60.5 km/h) - is mértünk. A megye egyes részein gyenge ónoseső, majd eső várható a következő órákban, sőt eleinte még hófúvás is kialakulhat - tudatta a kisalfold.hu-val az Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Állomásának állomásvezetője, Kiss Márton.

18.10 - Kedden borult lesz az ég, sokfelé várható jelentős mennyiségű csapadék: kezdetben havazás, ónos eső, majd eső. Erős, időnként viharos lesz a déli, délnyugati szél, folytatódik a jelentős melegedés, délután északkeleten 0, délnyugaton +5 fok körüli értékeket mérhetünk. Rendkívül rosszak lehetnek a közlekedés feltételei!

13.15 - Hármas karambol történt a 84-es főúton Sopron és Kópháza között. Kópháza felé tartott egy osztrák rendszámú Mercedes, amely a síkos úton megcsúszott, áttért a menetirány szerinti bal sávba, majd keresztbe fordult az úttesten. A szemből érkező magyar rendszámú Opel gépkocsi már nem tudta kikerülni a Mercedest, nekiütközött. Az Opel mögött haladt egy Mitsubishi terepjáró, amelynek vezetője a történteket látva, fékezett, ám a csúszós úton az ő járműve is keresztbe fordult, s oldalával az Opelbe csapódott. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár meghaladja a másfél millió forintot.

13.00 - A 84-es főúton Sopron határában árokba hajtott egy személygépkocsi. A 106-os km-nél félpályás zárás mellett folyik a mentés.

11.00 - A főutak burkolata általában a Bakonyban és a Dunántúl hegyvidéki területein foltokban jeges.

8.30 - Az M1-esen Budapest felé a 15-ös km közelében egy műszaki hibás kamion belóg a külső sávra, emiatt okoz útszűkületet és több km-es torlódást.A leghidegebb hajnal

8.00 - Az utóbbi évek egyik leghidegebb hajnalán vagyunk túl a megyében.

Az elmúlt éjjelen a legenyhébb Sopron-Kurucdombon volt -14.4 fokkal, míg Péren volt a leghidegebb -20.1 fok.

Később emelkedett a hőmérséklet: Sopronban 6.40-kor -12.7, Péren -7.7 fok volt. Az országban több helyen -20 fok alá süllyedt a hőmérő hiagnyszála.

A Nógrád megyei Szécsényben -25.5 fokot is mértek, de a Dunántúlon is több helyen volt rendkívüli hideg, mint pl. Pakson, ahol  -22.3 fokig csökkent a hőmérséklet.

Ezekben a napokban hasonló hideg csak 1927-ben volt, akkor 20-án Kecskeméten -22.0 fokot, 21.-én Miskolcon -26.0 fokot mértek - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kiss Márton, a soproni Meteorológiai Állomás vezetője.
 
Vasárnap éjjel Győr-Likócson -17.6 , Mosonmagyaróváron -15.6, Kapuváron -15.0, Fertőrákoson -17.8 fok volt a lagalacsonyabb hőmérséklet.

7.10 - Továbbra is fennakadások vannak a vasúti közlekedésben a havazás és a hideg miatt, a budapesti Keleti pályaudvar továbbra sem képes a teljes üzemű működésre - közölte a Mávinform hétfő reggel.

A pályaudvaron az okozza a gondot, hogy a váltófűtés nem tud megbirkózni a mínusz 17 fokos hideggel, s bár vasárnap este nyolc órakor megjavították a berendezést, hétfő reggelre "vonatszemélyzeti problémák" miatt sem tudtak a vonatok elindulni - közölte Both Ferenc sajtóügyeletes.

5.50 - Jégbordás útszakaszokra számítsanak a Győr környékén autózók.

Pér befagyott

Péren vasárnap este 23.30-kor a hőmérséklet elérte a -20 fokot.

A derült, felhőtleg égbolt alatt rohamosan csökkent a hőmérséklet vasárnap éjjel Győr-Moson-Sopron megyében. Vasárnap este 21.40-kor a legfrisebb adatok szerint Sopron-Kurucdombon -13.4 fok, Fertőrákoson -17.4 fok, Péren pedig -18.8 fok volt.  A déli szél hajnali megélénkültéig várhatóan tovább csökken a hőmérséklet.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. ZéZé 2009. december 22. 20:48
  „A levegő még bőven 4-5 fokos, de a mellékutak elég jegesen csillognak. A földben még maradtak mínuszos tartalékok.
  Tessék óvatosan haladni. Becsapós a hőmérséklet...”
 • 44. Andriola 2009. december 22. 20:47
  „Csak annyit fűznék hozzá, hogy vagy: "szárazak az utak", vagy pedig "száradnak az utak". De hogy nem "száraznak az utak" az is biztos....”
 • 43. Mankapunka 2009. december 22. 16:20
  „Mekkora komlyan áll 15 centi magasan a sáros föld a Lajta úton Marcal 1-en.
  Kicsit komoly...............

  zotya városon belül pedig a felező vonal mellé kell besorolni az egy nyomon haladó járművel.Kint az országúton,egyértelműen meg se próbálnám.
  Az egy másik dolog,hogy a Mamutkergetővel az öregek,az út szélről próbálnak balra kanyarodni,mennyivel veszélyesebb. humer is így látja,úgy hogy valószínűleg így van.

  Ezért nem szabadna megadni a B kategóriához az 50 ccm kategóriát.Mert az embereknek fogalmuk sincs,hogyan kellene biztonságosan közlekedni a városban mocival.MErt ég és föld.
  Ha már balesetek gyökeréig visszamennék,néhány esetben azért van smk-s baleset.”
 • 42. Patriot 2009. december 22. 13:37
  „.ez meg a helyre igazítás helyreigazítása!”
 • 41. Patriot 2009. december 22. 13:27
  „Főcím helyre igazítás!

  "Késnek a vonatok. Száraznak az utak.." helyett: Késnek a vonatok. Szaroznak az utak........

  Szerintem így érthetőbb.:)”
 • 40. Spitfire 2009. december 22. 10:14
  „kollégám elakadt a Bakonyban az ónos eső miatt, ha itt nincs is, ott van, tessék vigyázni!”
 • 39. Túrabakancs 2009. december 22. 09:23
  „suellen /38/
  "Remélem, ennyi volt a tél."
  Azt hiszed hogy úgyhogy, pedig dehogy. :(”
 • 38. suellen 2009. december 22. 09:17
  „Remélem, ennyi volt a tél.”
 • 37. Gabesz01 2009. december 22. 08:43
  „Jogosan lehet majd előrecsorogni robesszal jobbról :D nem mintha eddig valakit is érdekelt volna hogy nem lehet”
 • 36. humer 2009. december 22. 08:35
  „zotya975: azért olvasgasd légyszi! Főleg jan 1-től sokminden változik: Ezt is pontatlanul mondod: lehet kerékpárral balra kanyarodni: amit te mondasz az lakott területen kívül van és közvetett balra kanyarodásnak hívják.
  jan. 1-től az kerül bele, hogy kifejezetten kerékpárútról nem lehet balra kanyarodni, de nyitott kerékpársávról már igen.”
 • 35. Gabesz01 2009. december 22. 08:09
  „simán meleg déli szél fúj, felszakadozó felhőzet. kellemes idő van, a szél hamar felszárítja az utat. nem tom ezek miről beszélnek.......”
 • 34. Szilágyi_Zsolt 2009. december 22. 07:02
  „Itt nálunk biztosan nem lesz ónos eső. Meleg déli szél fúj, legalább 2-3 fok van, és már egy órával ezelőtt is olvadt minden.”
 • 33. zotya975 2009. december 22. 06:52
  „Azért vigyázz Mankapunka csak akkor szabad besorolni ha alsóbbrendű útról kanyarodsz a felsőbbrendűre. Ha a főútról kanyarodsz lefele, akkor biza át kell tekerni a kereszteződésen, és ott leszálva át kell tolni a cangát. Legalábbis ha nem vátozott ez a része a Kresznek amióta legutobb néztem. De én már régen nem sorolok sehol mert legyúrnak mint a szart. Inkább felugratok a járdára, és levágom a kanyart.:-)”
 • 32. Mankapunka 2009. december 22. 04:51
  „Megint nem jött be,mert még egy csepp eső nem esett mostanáig,pedig már fél öt.
  Jó szakma ez a meteorólógus.

  Bicóra felkell tenni két terepgumit,és simán lehet neki veretni.Otthon nincs egy óra megcsinálni.
  Nagyon is lehet biciklizni ilyen időben,csak el lettek kényelmesedve az emberek itt a városban.
  Megkérném azt a sok okos nőt,aki vezet,mert a férfiak még soha sem ugattak érte,nekem ne szóljon be egy szoli szőke se,hogy miért az út közepén biciklizek a kereszteződés előtt 5 méterre.
  1. Talán azért,mert valószínűleg balra szeretnék kanyarodni és ezt a kar jelzés is erre szolgál.
  2. Nincs jogosítványa motorra,és fogalam sincs,azzal a "dologgal" hogyan kell közlekedni
  3. a felező vonal mellé kell besorolni az egynyomon haladó járművekkel
  Kérem hölgyeim,először tájékozódjanak,mielőtt a kocsiban egyedül elkezdenek kiábal,hogy "Mi a f...ért biciklizel az út közepén",mert legközelebb visszafordulok és szembe röhögöm,és megsimogatom a kis pofiját.
  További szép napot mindenkinek”
 • 31. Túrabakancs 2009. december 21. 23:47
  „Captain!
  Hát igen, ólommellényben nehéz repülni. :) Az egy SÜNmadár lehetett!
  humer! A járdán való bicózást hóban csak azért részesíteném
  az illetékeseknek előnyben, mert ilyenkor a kisebbik rosszat
  kell választani, az ilyen jellegű időjárási helyzetben pedig szerintem ez a legbiztonságosabb megoldás ha már kerékpárra kell ülnie bárkinek is . Egyébként közepes nagyságú porhóban hihetetlen élmény biciklizni, aki nem hiszi, az próbálja ki. Nem viccelek! Természetesen nem kimondottan járdán vagy autók között, hanem kint a természetben. Persze kell hozzá megfelelő kondíció, hiszen keményen le lehet izzadni még a leghidegebb időben is.”
 • 30. Captain 2009. december 21. 22:37
  „Egyszer láttam egy varnyút a fán. Ónos eső esett. A varnyú meg éppen ott pihent. Aztán egyszer csak úgy gondolta, hogy odébbáll. De az ónos eső ráfagyott, és nem tudta kitárni a szárnyait. Leesett és megdöglött.”
 • 29. humer 2009. december 21. 22:26
  „Túrabakancs 2009.12.21. 22:10 azért a járdán óvatosannal vitáznék: a gyalogos csúszkál, kerülgeti a buckákat és kiszámíthatatlan a mozgása. A takarítás a hétvégén abban állt, hogy felsózták a járdákat 2-3 méterenként, amitől az egész váltakozó nyálkás-jeges pályává változott. Szóval 3x veszélyesebbé vált, mint normálisan.”
 • 28. Truder 2009. december 21. 22:26
  „Ilyenkor minden jobb, még a lyukas gumi is...azzal legalább nem indulsz útnak :))”
 • 27. humer 2009. december 21. 22:15
  „soci70: nem értem, kétkerekűvel is csúszik az út, a járdán meg tilos kerékpározni, úgyhogy én is inkább az úttestet javasolnám. Amúgy a bringautak kevésbé vannak letakarítva és a kereszteződésekben meg semennyire ( a hókotró a járdára/bringaútra teszi a havat. Ilyenkor én simá a sávban haladok a jobb keréknyomban. Persze sokan ezt nem tolerálják és ráfekszenek a dudára és jönnek mögöttem 3 centire, követési távolság zéró.
  Azért megjegyzem a kerékpár is jobb ilyenkor mint a nyári gumi.”
 • 26. Túrabakancs 2009. december 21. 22:10
  „Ha valaki nagy hóban városon kívül teker az tényleg valamilyen szinten felelőtlenség, bár a kényszer tudom nagy úr. Városon
  belül pedig érdemes ilyenkor a járdán óvatosan lassan közlekedni, a gyenge tempó miatt nem érheti a gyalogosokat
  baleset esetén komolyabb sérülés. Ezt csak azért emeltem ki,
  mert páran biztos megint nekem esnének: a gyalogosoké a járda ...címszó alatt.
  Üdv: egy bajusztaknyos Bakancs :)”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapukba tolták a havat?

Bakonyszentlászló - Sebestyén Vince polgármester: – A hókotrás elvégzésére a legolcsóbb… Tovább olvasom