Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A megyében most (is) tarolna a Fidesz

Győr-Moson-Sopron - Közvélemény-kutatás készült Győr-Moson-Sopronban politikai és más kérdésekkel
A megyében most (is) tarolna Fidesz.
(A 2006-os országgyűlési választások kerekített adatai szerint a megyei választópolgárok 34 százaléka a Fidesz–KDNP, 26 százaléka az MSZP, 4 százaléka az MDF, 3 százaléka az SZDSZ, 1–1 százaléka a Jobbik és valamely más párt listájára szavazott, 29 százalék pedig nem voksolt.)
A felmérésben más politikai témák is szerepeltek. A megyében élők a kormány teljesítményét a legkedvezőbbnek az egyetemek színvonala, a közalkalmazottak fizetése és az oktatás színvonala tekintetében ítélik: ötfokú skálán ezek a kérdések 2,72 és 3,36 közötti, azaz közepes átlagpontszámokat értek el. Az új munkahelyek teremtését, az adóztatás igazságosságát és a szegénység elleni küzdelmet ezzel szemben mindössze 1,8 körülire osztályozták – e területek kerültek a rangsor végére.

Orbán a legismertebb, Kósa a legnépszerűbb

Az intézet politikusok ismertségére és népszerűségére is rákérdezett. Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Szili Katalin házelnököt és Sólyom László államfőt gyakorlatilag mindenki ismeri. A megyeiek közül Áder János parlamenti alelnök, csornai országgyűlési képviselő ismertsége a legmagasabb (91 százalék), akit Borkai Zsolt győri polgármester követ 77 százalékkal. Medgyasszay László győri honatya (KDNP) 69, Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, győri országgyűlési képviselő (Fidesz) 62, Ivanics Ferenc kapuvári parlamenti képviselő, volt megyei közgyűlési elnök (Fidesz) 48, Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke (KDNP) 45, Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, győri országgyűlési képviselő (MSZP) 40 százalékon áll.
A megyében élők körében a felkínált 17 politikus közül Kósa Lajos a legnépszerűbb, ő a +100-tól –100 pontig terjedő skálán 39,8 ponttal szerepel. A dobogón található Borkai Zsolt (30,56) és Sólyom László (17,95) is. Firtl Mátyás 8,11, Áder János 8,09, Medgyasszay László 3,3, Szakács Imre 2,69, Ivanics Ferenc 2,63, Molnár Csaba –14,51 pontot kapott. A listát Gyurcsány Ferenc zárja –53,07 ponttal.

A megkérdezettek 27 százaléka Orbán Viktort, 8 százaléka Gyurcsány Ferencet, 7 százaléka Kósa Lajost, 5 százaléka Dávid Ibolya MDF-elnököt, 3 százaléka Szili Katalint tartja a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki poszt betöltésére.

Erre a kérdésre minden harmadik ember nem mondott semmit, minden tizenkettedik szerint pedig nincs ilyen személy.

A többség elégedett az életével

Győr-Moson-Sopronban a válaszadók kétharmada inkább vagy nagyon elégedett az életével. A megyében a fiatalabbak elégedettebbek, 26 százalékuk nagyon. Ez a választípus a 30–60 év közöttieknél csak 14, a 60 felettieknél csupán 7 százalék. Utóbbi korosztály egyharmada ráadásul inkább elégedetlen: az életkor előrehaladtával egyre pesszimistábbak a válaszadók.

Az országos átlaggal teljesen megegyező módon a megkérdezettek 54 százaléka gondolja Győr-Moson-Sopronban azt, hogy a települések összefogással fejlődhetnek gyorsabban. Azzal kapcsolatban, hogy a megyék nagyobb önállósággal vagy más megyékkel összefogva tudnak gyorsabban fejlődni, szintén teljesen az országos átlagnak megfelelő válaszok születtek, a válaszadók 52 százaléka inkább a megyék önállóságában látja a fejlődés kulcsát. Települési szinten az összefogás, megyei szinten az önálló identitás a fontosabb.

Mire büszkék az emberek?

A megyeiek saját településükön a szociális és az infrastrukturális gondokat érzik a legsúlyosabbaknak (ezeket 36, illetve 32 százalék említette). Ezt a kultúrával, sporttal, szabadidővel kapcsolatosak követik (6 százalék), majd az oktatási, a politikai, az egészségügyi és a közbiztonsági jellegűek jönnek (2–2, illetve 1–1 százalék). A megyei gondok sorrendje: szociális terület (36 százalék), infrastruktúra (21), egészségügy (5), politika (2), oktatás, kultúra-szabadidő-sport, közbiztonság (1–1).

A „mire a legbüszkébb?" kérdés válaszait összehasonlítva látható, hogy az emberek a természeti adottságokra és a kulturális értékekre elsősorban a településükkel kapcsolatban büszkék (45 százalék), megyei (37) és régiós szinten (25) már kevésbé. A fejlesztésekre megyei szinten a legbüszkébbek (25), míg a régiós szintű fejlesztések kisebb arányban szerepelnek az említések között (20). A nagyobb egységek felé haladva egyre bizonytalanabbak a válaszadók. Míg települési kérdésnél csak 20 százalék volt a válaszolni nem tudók (vagy nem akarók) aránya, addig megyeinél ez 35, a régiónál már 52. A Nézőpont Intézet szerint ez azt mutatja, hogy gyakorlatilag nincs régiós identitás.

Rába-habzás, M9-es, mobilposták

A felmérésben speciális kérdések is szerepeltek. A válaszadók meglehetősen nagy része, háromnegyede a családi gazdaságok mezőgazdasági támogatását részesítené előnyben a szövetkezetekével szemben. Az arány az ellenzéki szavazók körében még magasabb (83 százalék).

A Rába-habzás veszélyességét ötös skálán igen magasra: átlagban 4,64-osra értékelték a válaszadók. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter ez ügyben kifejtett tevékenységét 3,15-os átlagpontszámmal értékelték, akárcsak a megye teljesítményét.

Az M9-es autópálya Sopron és Szombathely közötti szakaszának esetleges megépülését csupán a megkérdezettek egyötöde tartaná könnyebbségnek az életében, míg 48 százalék szerint egyáltalán nem lenne hatással az életére. Az autópálya-szakasz válaszadók által becsült elkészülte 2017.

A megkérdezettek 85 százaléka ellenzi, hogy a megyei kórházak magánbefektetők kezébe kerüljenek, de a kisiskolák bezárásának (60 százalék) és a mobilpostának (70 százalék) is magas az elutasítottsága.
Győr-Moson-Sopronban a válaszadók kétharmada inkább vagy nagyon elégedett az életével. A megyében a fiatalabbak elégedettebbek, 26 százalékuk nagyon.

Olvasóink írták

 • 10. Kiss Miska 2008. május 13. 23:46
  „Nem látom a KNDP-t. Van még?
  Joco1! Az MSZP-nek befellegzett ez nemcsak a fidesznyikok véleménye, ez tény! Ott nincs remény.
  A népszavazást követően illett volna a kardjába dőlni a Fletónak, miután a Kóka főbelőtte magát! Előtte még közösen végignézték volna, hogy a Horn Gabi hogy akasztja fel magát! A Molnár helikopterrel Ukrajnába, a Balogh lovon Moszkvába vágtathatott volna!”
 • 9. FIKUSZ 2008. május 13. 22:57
  „KOMINGEREK ÉS LIBERÓSOK!
  HAZAÁRULÓ ORSZÁGRABLÓK!

  Készüljetek, mert:
  LEGKÉSŐBB, 2010-BEN: VÉGLEG MEGBUKTOK.”
 • 8. rent 2008. május 13. 22:21
  „Te meg remélem megdöglesz!”
 • 7. joco1 2008. május 13. 16:53
  „Fiuk/Lányok/fidesznyikok/a pártotok -remélem- most is megismétli korábbi "teljesitményét" és a nyert pozicioból bukni fog.”
 • 6. Cain 2008. május 13. 10:49
  „#2

  Sunyi szavazók (komcsik ) => Sunyi országvezetés !”
 • 5. kovár 2008. május 13. 10:32
  „2. Mi várjuk a mieinket! :))”
 • 4. antikomcsi 2008. május 13. 10:17
  „29% volt aki 2006-ban sem voksolt.
  Tehát ennek a 31%nak a döntő többsége most se voksolna. Persze lehet pár % sunnyogó komancs is.”
 • 3. Jockey 2008. május 13. 10:00
  „Persze, ez elsősorban nem a Fidesz érdeme.”
 • 2. dsfsdf 2008. május 13. 09:52
  „össz. 31% azok arány akik nem tudják vagy nem mennének el szavazni. Valszeg azok nem fideszesek mert ők simán felvállalják!”
 • 1. antikomcsi 2008. május 13. 09:10
  „A lényeget "kifelejtette" a Kisalföld a netes cikkből. :))
  összes megkérdezett

  Fidesz 45%
  MSZP 13%
  MDF 5%
  SZDSZ 2%
  KDNP 1%
  JOBBIK 1%
  nem szavazna 20%
  nem tudha v. nem mondja meg 11%”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségeket építünk

Győr-Moson-Sopron - A kisalfold.hu a héten elindította települési kluboldalait. Célunk a közösségi… Tovább olvasom