Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A megye legerősebb tinije 165 kilóval guggol

Gönyű – Darázs Ádám tanítványa, a gönyűi Rózsa András 17 évesen 145 kilogrammot nyom fekve, s az erőemelő sportág korosztályos világbajnoka lett Németországban. Egykori iskolájában, edzőjével közösen tartott élménybeszámolót a megye legerősebb tinije.

Régi iskolájában, a gönyűi Széchenyi István Általános Iskolában találkozott volt iskolás társaival, tanáraival és az érdeklődőkkel a 17 éves Rózsa András.

András, a győri DARÁZS GYM sportolója. Darázs Ádámot nem kell külön bemutatni; neve a honi erősportban, hogy stílszerű legyek, sokat nyom a latba.

Darázs: jöjjenek a fiatalok!

A beszélgetés tényleg baráti volt. Azt mindig is tudtam, hogy ezek az erős emberek szerények, tudják kezelni a hallgatóságot – pedig a kérdések csak úgy záporoztak.

Darázs Ádám beszélt a sport szépségéről, veszélyeiről, a sérülésekről. Arról, hogy egy fiatal sportolót mennyire tönkre tud tenni az oda nem figyelés.

A megye legerősebb tinije
A megye legerősebb tinije


Mint mondta jövőre visszavonul az aktív sporttól, néha egy-egy "öregebbeknek" rendezett versenyen elindul – a jövőt azonban azokban a fiatalokban látja, mint Rózsa András is.

Szerencsére vagy inkább sikereinek köszönhetően edzőtermében sok a tehetséges fiatal, akiknek külön személyre szóló edzéstervet készít.

Közel 500 kilóval birkózott meg

Innentől átadta a szót a győri izomkolosszus Rózsa Andrásnak.

András így kezdte: 17 éves, 180 cm magas, 96 kg – bár ezek a paraméterek messziről látszottak rajta –, de az már kevésbé, hogy 165 kg-mal guggol, és 140 kg-ot nyom fekve, sőt 185 kg-ot bír a felhúzásban. Összesítésben 490 kg-ot.

Ezzel az eredménnyel lett világbajnok idén a németországi vb-n. Másfél éve kezdte ezt a sportot. Igaz, a vb előtt Darázs Ádám egy intenzív hat hétből álló edzéstervet dolgozott ki a számára.

"Eleinte a foci érdekelt. Ma is szeretem, de most már oda kell figyelnem, hogy mi az, ami még belefér, nehogy megsérüljek" – mondta a szimpatikus fiatalember.Már erősebb a testvéreinél

Négyen vannak fiúk testvérek, akik közül két bátyja is lejár az edzőterembe, de mint András mosolyogva megjegyezte: "már erősebb vagyok náluk".

"Az evés, bizony az is fontos dolog, én is fogyasztok táplálék kiegészítőket, vitaminokat, de semmi olyasmit ami tiltott, vagy ártana az egészségemnek. Kedvencem a rántott hús. Nem eszem egyszerre többet mint a korombeliek, csak többször. A szüleimet nem irigylem, hogy ezt biztosítani tudják" – magyarázta Rózsa András.

A gönyűi srácnak persze egyelőre első a suli; a győri Hild József Szakközép Iskola tanulója. Természetesen fontosak a barátok, néha még bulizni is eljár a barátnőjével – szóval éli a tinédzserek mindennapi életét.

Könnycseppek a súlyoktól

Andris, aki nem egy bőbeszédű fiatalember, amikor azt a kérdést kapta, hogy mit érzett akkor, amikor átvette a világbajnoknak járó címet hírtelen nem is tudott válaszolni.

Edzője Darázs Ádám segítette ki: "láttam, Andris szemében egy könnycseppet, s én is boldog voltam. Az eredményhirdetés után a nemzetközi szövetség elnöke oda ment hozzá és külön gratulált neki".

Andris annyit tett hozzá: "a könny valóban kijött a szememből, izgalmas, jó érzés volt, de amikor a súlyokat emeltem, bizony néha akkor is ki-kicsöppent az a könny".

"Terveim a jövőre nézve is akadnak, mivel eggyel nagyobb korcsoportba lépek. Első cél májusban a korosztályos Európa-csúcsokat megdönteni, aztán szépen fokozatosan feljebb jutni, ebben támogat edzőm is. Nem akarom elkapkodni, ráérek" – mondta búcsúzóul a megye legerősebb tinije.

Olvasóink írták

 • 6. Imre82 2008. november 22. 10:55
  „Szerencse, hogy má ilyen korán szakértők segitenek, igy sokra viheti még.”
 • 5. Imre82 2008. november 22. 10:53
  „Gratulálok, 17 évesen ez nem semmi.”
 • 4. SPS 2008. november 22. 10:31
  „Szia Andris!

  Gratulálok a sikeredhez. Büszke vagyok Rád, különösen azért is , mert Te vagy Gönyű első Világbajnoka.
  További sok sikert!”
 • 3. zotya975 2008. november 22. 07:07
  „Gratula, és még sok hasonló eredményt!”
 • 2. antalszabo 2008. november 22. 06:54
  „Megérdemli a gratulációkat.”
 • 1. Kalbaszov 2008. november 22. 04:51
  „Csak gratulálni tudok.Példa értékű teljesítmény.

  Kalbaszov Béla
  Páopa”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamarai álláspont a megye gazdasági élénkítéséről

A megyének elemi érdeke, hogy ez az állapot a világ és ezen belül az európai gazdaságának negatív… Tovább olvasom