Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

`A megye költségvetése pontosan a fele Kóny költségvetésének´

Az ülésen szóba került: a megyei közgyűlés elnökének miért nem csökken a fizetése? A válasz: a munkatörvény könyve nem engedi, s durván fél millió forintnál nem lehet alacsonyabb a havi díjazása.

10 óra 32 perc

A március 15-i ünnepséget idén Mosonmagyaróváron tartja a megye, a következő megyei közgyűlés április 20-án lesz.

A közgyűlés véget ért; 2 percet tévedtünk abban, hogy mikor is fejeződik be az ülés.

Zárszóként szép hétvégét kívánunk Olvasóinknak!
  
10 óra 28 perc

Az M9-es út építésére vonatkozó térségi fejlesztési tanács továbbműködik és döntés született a tagok delegálásáról.

Az előterjesztést látva azonban nem úgy tűnik, hogy az út építése jövő héten elkezdődne - legalábbis sok konkrétum erre vonatkozóan nem szerepel a hivatalos anyagban.

10 óra 18 perc

Mostantól villámszavazásra lehet számítani: kisebb horderejű ügyekről, beszámolókról döntenek a képviselők. Ezeket ide kattintva tekinthetik meg Olvasóink.

A tippelnünk kellene, akkor arra fogadnánk, hogy fél 11-ig véget ér az idei év első megyei közgyűlése.

10 óra 16 perc

A 2012. évi költségvetést elfogadta a közgyűlés; a jóval alacsonyabb büdzsé elfogadása értelemszerűen egyfordulós volt. (Az elmúlt években még kétfordulóra volt mindehhez szükség.)

10 óra 13 perc

A szocialisták külsős bizottsági tagokra és alelnöki modellre irányuló javaslatát nem szavazza meg a közgyűlés, mivel a Fidesz-KDNP frakció tagjai leszavazták azt, hogy egyáltalán napirendre kerüljön.

Erre a szavazásra azért volt szükség, mivel Aller Imre szóban mondta el javaslatát, s nem írásban adta be.

Egy biztos: nem volt túl elegáns dolog, hogy napirendre sem kerülhetett a két ötlet, hisz ott is lehetett volna nemet nyomni, s végleg lezárni a témát.

10 óra 5 perc

Szakács Imre arra kérte a közgyűlést, hogy a jelenlegi modell maradjon, vagyis egy főállású és egy társadalmi alelnök segítse az elnök munkáját.

A parlamenti példát falsnak tartotta a megyei közgyűlés elnöke, mivel "a parlamenti bizottságok 15-20 taggal dolgoznak, míg a megyei közgyűlés bizottságai eddig is 3-4 taggal hoztak döntéseket".

10 óra 2 perc

Aller Imre most gyakorlatilag más szavakkal megismétli, amit egyszer már elmondott a külsős bizottsági tagok megszüntetéséről - a kónyi polgármester újabb érve: a parlamenti bizottságokban sincsenek külsős tagok -, valamint az alelnökök átstrukturálásról.

9 óra 53 percben írt bejegyzésünkben megtalálják a lényeget.

9 óra 59 perc

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Szalay Imre szerint "nem szerencsés a kónyi költségvetéshez hasonlítani a megye költségvetését".

Szakács Imre szerint pedig azért nem kellene a külsős bizottsági tagoktól megválni, "mert 2002 óta így is rengeteg szakembertől váltunk meg a bizottságokban, s ezen már több mint százmillió forintot takarítottunk meg".   

9 óra 53 perc

Aller Imre elmondása szerint "azon túl, hogy nincs szükség külsős bizottsági tagokra, ésszerűbb lenne, ha a közgyűlés elnökét vagy két társadalmi elnök, vagy egy főállású segítse a jövőben".

Kara Ákos szerint "a megye fejlődését eddig is kiváló szakemberek támogatták, s az ő munkájukra a jövőben is szükség van a bizottságokban".

Mint tudósításunk elején írtuk: a főállású (Kóczán Zoltán) alelnök és társadalmi alelnök (Kara Ákos) havi díjazása közötti különbség jelentős - legalábbis az átlag bérből, fizetésből élő emberek számára biztos -, közel 250 ezer forint. 

9 óra 43 perc

Közben elkezdődött a szavazás a 2012-es megyei költségvetésről, melyet több "felvonásban" fogadnak el a képviselők.

Ameddig voksolnak a képviselők, jegyezzük meg: a megye idén 1 millió forint bevétellel számol, míg a Megyei Területfejlesztési Tanácstól jogutódlás révén tavaly év végén 10,5 millió forintot vett át a megye.

9 óra 40 perc

Kóczán Zoltán alelnök szerint eddig is "takarékos gazdálkodás" jellemezte a megyét, s ez a jövőben is így lesz.

"A 26 fő elégséges a feladatok ellátására, s a területfejlesztési munka komoly lehetőségeket rejt" - közölte Kóczán Zoltán, aki ugyanakkor abban nem értett egyet Aller Imrével, hogy kevesebb külsős bizottsági tagra lesz szükség.

9 óra 32 perc

Aller Imre (MSZP) szerint "történelmi pillanat, hogy a megye költségvetése pontosan a fele Kóny település költségvetésének".

Kóny polgármestere szerint "ez tény, ezen kár vitatkozni".

A szocialista frakció tagja szerint "mivel a feladatok jelentősen elfogytak, a megye kiürült, így nincs szükség felduzzasztott bizottságokra, s a bizottságok külsős munkatársaira".

Mint ismert: a korábbi megyei intézmények fenntartását idén az állam vette át.

9 óra 26 perc

Terítéken az idei esztendő költségvetése. A kontrasztok óriásiak: tavaly még 30 milliárd forintból gazdálkodhatott a megye - ebből 13,5 milliárdot a Petz-kórház vitt el -, idén a büdzsé valamivel több mint 273 millió forint.

Szakács Imre szerint az állam hozzájárulása 261 millió forint a megye működéséhez, s "ez tisztességes összeg".

A megyei közgyűlés elnöke szerint "nem szabad elfelejteni, hogy a megyeháza dolgozói közül senki nem került az utcára, s nem kis eredmény".

A megyeházán jelenleg 26 munkatárs dolgozik; a többiek a megyei kormányhivatal kötelékébe kerültek át.

9 óra 23 perc

A képviselők megszavazzák a 10 százalékos csökkentést, s két kisebb horderejű ügyet is elfogadták már.

9 óra 20 óra

Olvasóinkat biztos érdekli, hogy vajon mennyi is havi díjazása a megyei közgyűlés elnökének, alelnökének és társadalmi alelnökének.

Nos, pontos számot nem tudunk mondani, de az bizonyos, hogy mind a megyei közgyűlés elnökének és alelnökének (Kóczán Zoltán) fél millió forint felett van valamivel a havi díjazása - magyarán ez a törvény szerint lehetséges legalacsonyabb összeg.

A társadalmi alelnök, Kara Ákos havi fizetése körülbelül 250 ezer forint.

9 óra 14 perc

Dr. Kovács Béla megyei főjegyző mindezt megerősíti: a munka törvénykönyve szerint munkáért kapott bért nem lehet visszautasítani, igaz, megemlítette azt, hogy a fizetésből utána lehet felajánlásokat tenni.

Szakács Imre hozzátette: 2002 óta a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke és alelnökei a törvény szerinti legalacsonyabb díjazást kapják.

"Az államadósság kezelő alapot eddig is támogattuk, s ezentúl is fogjuk" - tette hozzá Szakács Imre.

A Fidesz-KDNP tagjai tavaly 300 ezer forintot fizetett be az alapba, mire Aller Imre annyit mondott: "a magánnyugdíj megtakarításaimmal több mint 5 és fél millió forinttal járultam hozzá az államadósság csökkentéséhez".  

9 óra 12 perc

Szakács Imre válaszában azt mondta, hogy "ő maga is szerette volna az elnöki és alelnöki díjazást 10 százalékkal csökkenteni, de ezt a polgármesterek jogállásáról szóló törvény nem teszi lehetővé".

9 óra 5 perc

Kovács Tamás (MSZP) első körben azt kérdezte, "hogyha a megyei képviselők havi fizetése 10 százalékkal csökken, akkor a megyei közgyűlés elnökének, alelnökének és a külsős bizottsági tagoknak miért nem lesz alacsonyabb a díjazása?"

A képviselői fizetések idei változásáról ide kattintva olvashatják elemzésünket. 

9 óra 1 perc

A 21 képviselőből 17 van jelen: az ülés határozatképes.

Előzetes

Ez évi első ülését február 17-én, 9.00 órai kezdettel tartja a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés.

A napirendi pontok között több "hagyományos" is szerepel, így tárgyalnak a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetésének módosításáról, az évközi központi pótelőirányzatokról, azok változásairól.

Tárgyalja és várhatóan el is fogadja a közgyűlés a megyei önkormányzat 2012. évi költségvetését. A korábbi évekhez képest változás azonban az, hogy ebben az évben már nem két fordulóban döntenek a megyei büdzséről, hanem ú.n. egyfordulós tárgyalással fogadják el azt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnak 2012. január elsejével megváltoztak a feladatai: az intézményfenntartó feladatkör megszűnt, a tevékenység a jövőben a térségfejlesztés, területfejlesztés köré szerveződik.

Ehhez kapcsolódóan több napirendi pontot is tárgyal a megyei közgyűlés februári ülésén, így többek között foglalkozik a megszűnt RFT jogutódlásával kapcsolatos feladatokkal, az új feladatokra való felkészüléssel.

A közgyűlés napirendi pontjai a hozzájuk kapcsolódó előterjesztésekkel együtt ide kattintva találhatóak meg a megyei önkormányzat honlapján!

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. jóhatudod 2012. február 19. 10:44
  „Az ilyen ingyenélők viszik el a nagypénzeket! Szégyen,gyalázat !”
 • 26. Dwatson 2012. február 18. 22:29
  „Megye * Fidesz = Kóny/2”
 • 25. kisokoska 2012. február 18. 20:14
  „Munka nincs, még jó, hogy marad pénz a saját fizetésükre. A törvény az ÉN vagyok mondta Döbrögi. Ma sem változott semmi. Lehet a törvényre hivatkozni.”
 • 24. zsukov 2012. február 18. 12:47
  „Franko...”
 • 23. Dwatson 2012. február 18. 11:43
  „A 273 millió = a 26 ember juttatása,közterhe,gépkocsi,stb.,ha elosztjuk,havonta személyenként 875 ezer jön ki.Hát hiába" a törvény nem engedi",és mint tudjuk a kétharmad nem tudja megváltoztatni,sem a Munka Törvénykönyvét,sem az Alkotmányt.”
 • 22. Oreg35 2012. február 18. 10:18
  „Azért mert a törvényeket ezek ..... úgy hozzák, hogy nekik jó legyen!”
 • 21. nagyonfááj 2012. február 18. 08:40
  „Azt szeretném tudni, hogy egy 10 éve mentőszakápolóként éjjel-nappal dolgozó embernek a munka-büntény könyve miért 90 000-ot szab meg.....a megyei lázas semmittevőknek meg havi durván fél millát? Miért? Miért? Miért?”
 • 20. okostojas007 2012. február 18. 08:36
  „a " munka " törvénykönyve nem engedi..
  igen az már olyan , ha nem engedi hát nem is lehet....”
 • 19. Oreg35 2012. február 17. 20:19
  „Hát én is erről beszéltem! /olv. 4.-ot/ Mit is csinálnak? Ezért "jár" a búsás fizettség!!!”
 • 18. hidas 2012. február 17. 19:39
  „Egyszerűen felháborító, hogy egyesek mennyi fizetést vesznek fel, tulajdonképpen semmi munkáért!!! A megyei önkormányzatokat végül is megszüntették (helyesen!) azzal az intézkedéssel, hogy a feladatait másra ruházta át. Ami megmaradt az csak amolyan "nesze semmi, fogd meg jól", hogy az ottmaradt káderek valamilyen oknál fogva fel tudják venni nem kevés fizetésüket! Szégyen!!!”
 • 17. zakarias3 2012. február 17. 17:46
  „Amit tisztességtelenűl felvesznek,az törvényes,csak nem etikus!”
 • 16. iringo 2012. február 17. 17:36
  „15. greenie: Ezt az információt meg honnan veszed? Ott voltál, ahol mondták?! Vagy netalán láttad is az állítólagos baleseteket? Milyen szerencse, hogy vannak ilyen jól értesült, hiteles személyek!”
 • 15. greenie 2012. február 17. 16:04
  „csapdlecsacsi: azt tudom, nem is a bírsággal van a gond, hanem azért az autó is másképp használódik folyamatos padlógáz mellett, meg már küldött egy-két autót neki a fának a tisztelt elnök úr”
 • 14. csapdlecsacsi 2012. február 17. 15:50
  „(kormánypártiaknak széria a lézerdetektor)”
 • 13. greenie 2012. február 17. 15:40
  „Hát főleg úgy, hogy Sz úr még szolgálati autót is kap, de gondolom ogy képviselőként felveszi az útiköltségterítést is. Meg gondolom valaki állja a gyorshajtási és szerviz számláit, mert azért eléggé híresen szeret alacsonyan repülni az autójával.”
 • 12. csapdlecsacsi 2012. február 17. 15:40
  „Szakács Imre = 0
  tedd fel a kérdést: Mi lenne nélküle?”
 • 11. acsali 2012. február 17. 15:25
  „Ne irigykedjünk más fizetésére. Gondoljunk csak bele hány álmatlan éjszakát okozhat egy ilyen munkakör, nem is beszélve a sok protokoll feladatról. Ezek mellett még képviselőként is helyt kell állni, társaságokban igazgatósági tagságokat kell vállalni. A huszonnégy óra minderre nem is lenne elég egy közönséges halandónak.”
 • 10. greenie 2012. február 17. 15:16
  „Szakács úrtól csak egy dolgot kérdeznék meg. Mi az eltérő bánásmód állami vezetők között? Simor András fizetésének módosítását is törvény tiltja, sőt EU-s alapszerződés is. Mégis lehetett módosítani. Ezek szerint az Ő fizetésével mi van? Vagy Ő különb mint a Nemzeti Bank elnöke? Hát...”
 • 9. embertelen 2012. február 17. 14:37
  „Hogy megkönnyítsem az olvasók dolgát, Szakács Imre elnöki fizetése 541.100, Kóczán Zoltán alelnöki fizetése 502.450, Kara Ákos társadalmi megbizatású alelnök fizetése pedig 251.225 forint. Mindez munka nélkül is jár nekik, erősítette meg a főjegyző, a munka törvénykönyvre hivatkozva. Lehet elgondolkozni és szégyenkezni kedves fideszes honfitársaim!”
 • 8. zoltania2 2012. február 17. 14:16
  „Ezeknek meg tudnak élni 47 000-ből . Ennyit kell adni nekik, oszt jó napot. Amit meg eddig össze síboltak azt meg elvenni tőlük mert az meg állam kasszából hiányzik!!!!!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókat szállító trailer akadt el Győrben - fotók

A Közép utca-Pásztor kereszteződésénél egy elakadt trailer lassította a forgalmat. Fotók a… Tovább olvasom