Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A megye hátrányos helyzetű önkormányzatai 143 milliót kaptak

Győr-Moson-Sopron - A tavalyinál 60 százalékkal kevesebb megyei település harmadannyi támogatáshoz jutott az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok számára kiírt pályázaton. Az ok: sok helységben megkurtítják az intézményhálózatot, de a feltételek is szigorodtak.
Ahogy a korábbi években, úgy az idén is különített el pénzt a parlament az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű, azaz működésiforrás-hiányos önkormányzatok számára. A keret azt szolgálja, hogy a települések el tudják látni kötelező feladataikat, például intézményeik fenntartását. Veres János pénzügyminiszter döntött a támogatások első köréről, amelyet a szaktárca csütörtökön délután hozott nyilvánosságra. Eszerint
a kormány az országban 723 helyhatóság gazdálkodását segíti összesen 7 milliárd 790 millió forinttal. Ezenfelül az áramdrágulás hatásának ellentételezéséről is határozott a minisztérium. A szétosztott 430,5 millió forint 368 helységbe jut.

Győr-Moson-Sopron megyében a közigazgatási szakzsargonban csak önhikinek nevezett támogatást 17 önkormányzatnak ítélték meg – tavaly az első etapban 41 település tartozott a kedvezményezettek körébe, ami az év végi második fordulóval együtt 43-ra nőtt. A jóváhagyott teljes összeg még nagyobb mértékben, a harmadára csökkent: a 2007-es félmilliárd forinttal szemben csupán 143 millió forint szerénykedik a rubrikában. A múlt évben 20 millió forint feletti pluszforráshoz hozzájutók közül most Kapuvár, Osli, Fertőd, Rábakecöl és Agyagosszergény nem is szerepel a lajstromban. Jellemzően azok az önkormányzatok is kevesebb pénzt kaptak a tavalyinál, amelyek neve mellett szerepel pénz: jó példa Pannonhalma, amely a 2007-es 60 millió forinttal szemben most csak 40 millióval számolhat. Akadnak azonban kivételek is: Bősárkánynak 21 millió helyett 25 milliót ítéltek oda.


A Kisalföld úgy tudja, hogy az összességében jelentős visszaesést több ok magyarázza. Egyrészt sok községben faragtak az intézményhálózaton – például megszüntették az iskolát vagy annak egyik tagozatát, tagintézménnyé alakították az óvodát –, így eltűnt, de legalábbis számottevően apadt az önkormányzat költségvetésének a hiánya. Több helyütt ugyanakkor – ahol az ilyen lépéseket nem vállalta a képviselő-testület – egyszerűen nem feleltek meg a kiírásban meghatározott szigorú feltételeknek. Jellemző erre, hogy a pályázaton esélytelen volt az a település, ahol az iskolai osztálylétszámok alatta maradtak a meghatározottnak.

http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/(PortalArticles)/71A64D15C31A4305C1257482003F3AA1


Tóth Katalin, a megyében a legtöbb pénzt kapó Pannonhalma önkormányzatának pénzügyi előadója lapunknak elmondta: elégedettek a nekik megítélt összeggel, mert körülbelül ennyire számítottak. A pénzből költségvetési hiányukat csökkentik. A mostani pályázati siker után az év végéig biztosítottnak látják a nyugodt gazdálkodást. A szakember kérdésünkre a szigorúbb feltételekkel magyarázta, hogy a tavalyinál harmadával kisebb támogatáshoz jutottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máshol még nincs: parkolóbérlet turistáknak

Győr - Az országban egyedülálló akcióként a Komszol parkolóbérletekkel várja a Győrbe látogató… Tovább olvasom