Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A megye 908 millió kiesésével számol

Sem a megyei önkormányzat, sem a Petz-kórház hiányának mértékében nem értett egyet a két politikai oldal a pénteki megyei közgyűlésen.

Közmeghallgatás keretében tárgyalta a megyei közgyűlés az önkormányzat jövő évi költségvetésének koncepcióját, ami mégsem különbözött egy átlagos üléstől, lévén, hogy érdeklődő lakos egy sem akadt. A vita azért nem maradt el, miután a bal- és a jobboldal egészen másként látta az előterjesztést.

Az anyagból egyébként kiderül, hogy a megye 608 millió forinttal kisebb állami támogatással számol jövőre az ideinél. További 300 millió forint kiesését jelentheti az illetékbevételek várható megcsappanása. Utóbbinak csak részben a gazdasági válság miatt pangó ingatlanpiac az oka: januártól az általános mértékű vagyonszerzési illeték 10-ről 4, a lakóingatlanok 4 millió forint feletti része után fizetendő illeték 6-ról 4 százalékra csökken. A megyei önkormányzat várható működési hiánya így jelenleg meghaladja a kétmilliárd forintot. Szakács Imre elnök erre azt mondta: mindez kezelhetetlennek tűnő helyzetet jelent.

Stipkovits Pál szocialista frakcióvezető hangsúlyozta: míg a magyar gazdaság 7,5 százalékos visszaesést szenvedett el, addig az országos költségvetés csak 3 százalékkal szűkíti az önkormányzatok forrásait. Szerinte a kétmilliárd forintos hiány egy része csak látszólagos, mert 1,1 milliárd forint értékben olyan pályázati önrészt takar, amelynek nagy részét biztosan nem kell kifizetni 2010-ben. A politikus ijesztgetésnek minősítette a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház állításait arról, hogy az intézmény sokkal kevesebb pénzhez jut, mint egy éve.

Széles Sándor, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője erre azt mondta: merészség sikertörténetként előadni az önkormányzatok finanszírozását. Szakács Imre megjegyezte: augusztus óta egyetlen olyan nap sem volt, amikor a folyószámlahitel alatta maradt volna az 500 millió forintnak, sőt, jelenleg már a 600 milliót is meghaladja. A kórházzal kapcsolatban közölte: másfél éve havi 1,2 milliárd, most novemberben 670 millió forint állami támogatást kapott az intézmény. Dr. Kovács Béla főjegyző a megyei önkormányzat 2010-es kétmilliárdos hiányszámát egyértelműnek nevezte. A költségvetési koncepciót végül 28 igen, 1 nem és 7 tartózkodás szavazattal fogadta el a testület.

Stipkovits Pál az ülésen közölte azt az egyelőre nem hivatalos hírt, hogy a kórház megnyerte a több mint tízmilliárd forintos uniós támogatást egy új szárny építésére.

 Dunakiliti a legvirágosabb

Az ülés elején adták át a Virágos Magyarországért 2009 verseny megyei díjkiosztóját. Az első helyezett Dunakiliti, a második Kimle, a harmadik Mosonszentmiklós lett. Azt már korábban megírtuk, hogy országosan a városok között Sopron, a falvak között Lipót nyert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasútállomáson ütötték-rúgták: hat és négy év börtönt kapott a két fiatal

Tavaly novemberben két fiatalkorú majdnem agyonvert egy kamaszt a mosonmagyaróvári vasútállomáson. Tovább olvasom