Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A megye 19 ezer új lakót nyert

Győr-Moson-Sopron - A szomszédos megyékből, a fővárosból, Pest megyéből, valamint Borsodból költöztek a legtöbben Győr-Moson-Sopronba az elmúlt években. Sokan a jobb lehetőségek miatt érkeztek.
Csaknem két Csornányival, összesen 18.700-zal többen költöztek Győr-Moson-Sopronba, mint ahányan elmentek innen – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által a belföldi vándorlásról a napokban megjelentetett kiadványból. Megyénkben az egyenleg a rendszerváltás óta csupán egyetlen évben, 1990-ben volt negatív. A folyamatot kisebb hullámzások jellemezték, de 2003 óta évről évre nagyobb nyereséget könyvelhetett el a megye, tavaly például már 2323 szerepelt a rubrikában. A statisztika arról tanúskodik, hogy az országban Győr-Moson-Sopron profitált a második legtöbbet a költözésekből.

Az első helyezett Pest megye elsősorban a fővárosból kiköltözőkkel gyarapodott, Győr-Moson-Sopron esetében azonban más okok játszottak szerepet. Dr. Rechnitzer János, a Magyar Tudományos Akadémia Nyugat-magyarországi Intézetének vezetője, a győri Széchenyi István Egyetem dékánja kérdésünkre elmondta: az itteni dinamikus gazdasági miliő nagyon sok szakmunkást és diplomást vonzott ide, elsősorban Győrbe és környékére. Emellett az Ausztria közelségéből adódó lehetőségekre építve nem kevés más térségben – például az Alföldön – élő indított itt üzletet, vállalkozást, majd költözött ide. A professzor harmadik okként a soproni és a győri egyetemet jelölte meg: szerinte egyre jelentősebb a családi migráció, amikor a megyében végzett hallgató itt helyezkedik el, és később követik őt hozzátartozói.

Nem véletlen, hogy a 18 év alatt mindkét megyei jogú városba többen költöztek, mint ahányan elmentek. A megyeszékhely összességében 1563 lakost nyert, annak ellenére, hogy sok száz egykori győri a közeli falvakban – például Győrújbaráton, Győrújfalun, Győrzámolyon, Nyúlon – talált új otthont magának. Sopron esetében a községek elszívó hatása kevésbé érvényesült, így a hűség városának egyenlege 5884, csaknem négyszerese a győrinek.

Győr-Moson-Sopron ugyanakkor nem egyformán vonzó az ország minden részében élőknek. A legtöbben évek óta Budapestről, valamint a három szomszédos megyéből – Komárom-Esztergomból, Veszprémből és Vasból – költöznek ide. Az élmezőnyben szerepel ebből a szempontból Pest és a magas munkanélküliséggel sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén is – utóbbi esetében különösen igaz, hogy sokan a jobb megélhetés reményében indulnak a Nyugat-Dunántúlra.

Jóval többen haltak meg, mint születtek

Győr-Moson-Sopronban – ahogy az országban – a nyolcvanas évek eleje óta minden évben többen halnak meg, mint ahányan születnek. A két érték különbsége, a természetes fogyás a rendszerváltás óta hullámzik: 1990-ben 312 volt, míg 1999-ben például 1695. Ha csak ezen múlt volna, a megyében mintegy 20 ezerrel kevesebben élnének most, mint 18 éve. A megye lakónépessége azonban időközben 425 ezerről 445 ezerre nőtt, a nemzetközi vándorlásnak – az itt élő külföldieknek –, valamint a cikkben taglalt belföldi vándorlásnak köszönhetően.


Olvasóink írták

 • 4. Tóbi 2008. október 17. 11:41
  „Negyedmagammal hagytam ott a megyét. Mivel nem volt mögöttes hátszél, diplomával az utcára kerültem. Még csak ajánlatot sem kaptam, hogy segítenek az elhelyezkedésben. Gyermekeim egyetemet, főiskolát végeztek. Persze nem a megyében, mert minket nem támogattak, pedig egyedülálló voltam. Nem kell a megyének, csak a vendégmunkás, és a messziről jött cigányetnikum, aki aztán majd lop, csal és nem dolgozik. Hajrá Győr megye, gratula!”
 • 3. Mocskos, tolvajbanda mszp 2008. október 17. 09:25
  „Borsodból cigánybűnözők jöttek!”
 • 2. tricse 2008. október 16. 17:56
  „és még kettőt---két postást

  ők már az Egyesült Királyságban dolgoznak több pénzért

  :)”
 • 1. motorlaci 2008. október 16. 17:19
  „Kettőt viszont tuti elvesztett , a fiamat és a barátját! Mindketten 23 évesek és mivel nem becsülték meg a munkájukat Győrben, hát Hollandiába próbálkoztak. Logisztikával foglalkoznak és már most 2 hónap után háromszorosát keresik az itthoni bérüknek. Így már nem kell 87 évet várniuk, hogy egy lakást tudjanak venni!!! A polotikus urak gyerekeinek remélem nincs ijen problémájuk. Nem valami multi cégnél kell dolgozniuk minimálbérért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocogás a gyermekekért

Győr - A mozgáskorlátozottak megyei egyesülete futást rendez vasárnap 9 órától a korai fejlesztésre… Tovább olvasom