Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A megváltás nem az ügyességen múlik

Győr - Szent István ünnepén a megye legrangosabb kitüntetését, a ˝Kék Szalag˝-ot Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, az egyház elnök-püspöke vehette át.

– A megtisztelő kitüntetést nem a megtett út kiérdemelt mérlegeként, hanem jövőre szóló inspirációként fogadtam – nyilatkozta portálunknak Ittzés János evangélikus elnök-püspök, akinek hosszú ideje folyamatosan végzett, a térség fejlődését szolgáló, kiemelkedő tevékenységét a megyei önkormányzat ˝Kék Szalag˝ kitüntető címmel ismerte el államalapítónk ünnepén.

Az egyházi vezető hangsúlyozta: aki Jézus Krisztus szolgálatában áll, annak – minden világi díj ellenére – egyetlen reménysége lehet, hogy a ˝Gazda˝ majd megerősíti helytállását: ˝Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután, menj be a te uradnak örömébe˝.

– A nekem címzett megbecsülés elsősorban nem az én személyes érdemeimnek, hanem egyházunknak, intézményeinknek szól. Így például a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központnak, a győri és börcsi szeretetháznak, az ősi tradíciókra épülő soproni iskolarendszerünknek. Szól a kistelepüléseken helytálló, szinte az utolsó végvárakat őrző lelkészeink szolgálatának – említette Ittzés János, majd hozzátette: – Tisztában kell lennünk azzal, hogy az egyház helye a mai közéletben nem azonos azzal, hogy minden megszólalási lehetőséget maradéktalanul kihasználunk, miként nem azonos azzal sem, hogy mindenkor kiülünk a pódiumokra vagy minden történéssel kapcsolatban nyilatkozatot adunk ki. Vallom, hogy a közösségre nézve is van küldetése az egyháznak, de elsődleges feladatunk az evangelizáció szolgálata.

A „Kék Szalag
A „Kék Szalag"-gal kitüntetett Ittzés János elnök-püspök szerint a neki címzett megbecsülés nem személyes érdemeinek, hanem az egyháznak és intézményeinek szól. Fotó: Bertleff András

Ittzés János evangélikus elnök-püspök szerint a mostani helyzet nem kedvez a lelkészi szolgálatnak, hiszen olyan teendőkkel (is) kell foglalkozniuk, amelyek nem az ő feladataik lennének. Így – sok más mellett – épületfelújítással, pályázatírással az evangelizáció, a nevelés, az oktatás kárára.

– Az lenne ideális, ha az egyházközségek élő, eleven hitű tagjaiként segíteni és termékenyíteni tudnánk társadalmunk életét és ezzel elindítanánk, sikeressé tennénk a felemelkedést a mostani morális hanyatlásból. Ha az egyház megújulásáról beszélünk, nem tudok eltekinteni a reformáció egyik célkitűzésétől: a megújítás azt jelenti, hogy visszatérünk a gyökerekhez, a Biblia igazságaihoz. Szelíden, de határozottan kell képviselnünk azt, ami az egyházat egyházzá teszi, és az egyedül az evangélium. Megváltásra szoruló, bűnös emberek vagyunk. És tudnunk kell, hogy a megváltás nem a mi ügyességünk által, hanem Jézus Krisztus keresztjével és feltámadásával lehetséges.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos ugrott a vonat alá Ikrénynél

Legalábbis erre utal, hogy az állomás utasok elől elzárt részén történt a baleset. Tovább olvasom