Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

A ''megtalált'' péri kálvária

Pér - A helybeliek lelkes csoportja kiszabadította a bokrokból a péri kálváriát. A stációk és a kápolna felújítása után a domb a helyi és a környékbeli hívek ünnepi találkozóhelye lehet.
A dombról tisztán belátni a környéket, a kápolna tornya már messziről látható. Kiválasztott helyen, Pér egyetlen magaslatán 1844 októberében tette le Csizmazia János plébános a kálvária alapkövét. Ekkor építették meg a hívek adományából a hét stációt, a dombtetőn pedig Keserű Jánosné Sárközi Zsuzsanna anyagi segítségével három nagy fakeresztet állítottak.

– Hogy miért éppen a dombra építették a kálváriát, annak gyakorlati és jelképes oka van. Az előbbi: a hely a település legmagasabb pontja, az utóbbi: a szenvedő Krisztus útját szimbolizálja a megdicsőülés felé – mesélte Vincze József plébános. – Megjegyzem: a szenvedés az a lépcső, amely vezethet le és fel is. Aki jó lélekkel éli át, az Istenhez jut, aki káromolja-átkozza a Mindenhatót, az orvosokat, az embertársait, annak a mélységbe visz.

Minden bizonnyal erre akarták figyelmeztetni utódaikat annak a „jámboran és buzgón adakozó" péri famíliának a tagjai, akiknek jóvoltából 1866 augusztusában kápolna is épült a keresztek mögött. A tornyába harang is került, amely később az I. világháború áldozata lett: beolvasztották.

– Az épület felszentelésekor a szomszédos falvakból is vonultak hívek zászlókkal, papjaik vezetésével. Három évtizeddel később az eredeti fakeresztek helyett hatalmas kőkeresztet állítottak. Ekkor készült a kápolna előtti körönd is. A feszületet sajnos nem kímélte a XX. század: 1975-ben ismeretlenek összetörték Jézus keresztjét.

A plébános atya megemlítette, hogy közel száz évvel ezelőtt végeztek nagyjavítást a kálvárián. Az egyes stációk fülkéjébe olajfestésű bádogképek készültek, Walker Ágnes győri festőművész alkotásai. Az elmúlt évtizedekben „elbokrosodott" a périek imahelye, az épületeit megkörnyékezte az enyészet.

– Húsz évvel a teljes renoválás után a polgármester úrral közös felhívást intéztünk a helybeliekhez, amelyre közel százan – főként fiatalok – gyűltek össze, és megtisztították a kálvária környékét. Ennek köszönhetően hamarosan megkezdődhet a felújítás! Azzal a reménnyel, hogy miként régen, úgy a jövőben is, a megszépülő kálváriadomb a péri és a környékbeli hívek ünnepi találkozó- és zarándokhelye lehet.Gülch Csaba
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3100 gólya kezdi meg a tanulmányait a győri egyetemen

A Széchenyi István Egyetem 2007. szeptemberében induló képzéseire 3136 fő kapott beiratkozási… Tovább olvasom