Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A matek más, mint az élet

Az öt kiemelt első díj közül hármat hoztak el a magyar egyetemisták a nemrégiben megrendezett X. Nemzetközi Matematikaversenyről. A győri Zábrádi Gergely is a legjobbak közé tartozott.
Zábrádi Gergely
A matematikusokat szemellenzőt viselő, zárkózott csodabogárnak képzeli az emberek többsége, habókosnak, mint az Egy csodálatos elme című film főszereplőjét. A győri Zábrádi Gergely nem ilyen. Szeret gitározni, bridzselni és kirándulni; a napokban például az Alacsony-Tátrából érkezett haza, igaz, kedveli a hasonszőrűeket, mert matekos társasággal utazott el.

A Révai Miklós Gimnázium egykori kétszeres diákolimpiai ezüstérmes tanulója, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem harmadéves hallgatója élete egyik legjobb eredményét érte el nemrégiben Kolozsváron, a X. Nemzetközi Matematikaversenyen. A viadalon – általában helyi válogatóversenyek alapján – három földrész húsz országának 54 egyeteméről összesen 185 diák vett részt.

A legjobbaknak kiosztott összesen öt kiemelt első díj közül hármat magyar diák nyert el: Zábrádi Gergely, Gyenes Zoltán és Terpai Tamás.
A fiatal győri tehetség szerint egy ilyen versenyen fontos a lelki rákészülés is. P például már egy héttel a kezdés előtt erre koncentrált. Szükség volt rá, mert az elsőséghez kétszer öt óra alatt tizenegy feladatot kellett megoldani a tizenkettőből.

Zábrádi Gergely mindennapjait is meghatározza a matematika s a vele járó logikus gondolkozás. „Próbálok sok mindenben racionális lenni. Például ha Pesten vagyok, többnyire felmérem, mindent egybevetve merre érdemesebb elindulni úti célomhoz. Ettől függetlenül tisztában vagyok vele, hogy a matek nem ugyanaz, mint az élet, itt nem fehérek-feketék a dolgok."

A matematikushallgató még nem döntötte el, mihez kezd, ha megszerzi a diplomát, de egy-egy évet szívesen eltöltene külföldön. Abban azonban biztos, hogy örökre még az Európai Unió adta lehetőségek miatt sem hagyja itt Magyarországot.

Egy feladat a tizenkettőből

„ A legyen egy n*n-es valós mátrix, amire 3AB = AŰ + A + I (I az egységmátrix). Bizonyítsa be, hogy A a k-adik hatványon sorozat idempotens mátrixhoz tart (B mátrix idempotens, ha BŰ = B)."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadásztragédia után

Győrzámolyon szinte percek alatt elterjedt a híre, hogy falubeli az áldozata annak a halálos… Tovább olvasom