Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A magyar színház jövőjéről kezdődött konferencia Győrben

Este, az országos színházi évadnyitón átadják a Kaszás Attila-díjakat.
 A közös jövőért való  együttmunkálkodás jegyében kezdődött el a negyedik Párbeszéd a  magyar színház jövőjéről című előadó-művészeti szakmai konferencia.  A rendezvénynek ezúttal a Győri Nemzeti Színház ad otthont, ahol  este az országos színházi évadnyitón átadják a Kaszás  Attila-díjakat.     

    A szakmai konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA)  Színházművészeti Tagozatának támogatásával, az MMA és a Győri  Nemzeti Színház közösen szervezte.    

    Oberfrank Pál, az MMA rendes tagja, a Veszprémi Petőfi Színház  igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a korábbi három alkalommal  számos problémára találtak megoldást. Ezek között említette, hogy a  közalkalmazotti szférában megjelent a kulturális járadék és a  táncművészeti járadék. A pályázati kiírások korábbi időpontokra  kerültek, így jobban lehet tervezni a költségvetések  összeállításakor. Elindult a közmédiában az m5 kulturális csatorna,  ahol előadás-felvételeket is sugároznak és az MMA is elkezdett  színházi felvételeket készíteni.    
    A legnagyobb előrelépésnek azonban a párbeszéd és az  együttműködés kialakulását és erősödését jelölte meg a  színházigazgató.    

    A negyedik konferencián egyebek mellett a művészeti  kultúrmissziós feladatokról és a gazdasági szempontok  kapcsolatáról, a táncművészeti előadóművészeti szervezetek  működési, finanszírozási és foglalkoztatási sajátosságairól, a  táncművészek átképzési modelljének hazai megvalósíthatóságáról,  valamint az előadóművészeti törvény 2018-tól életbe lépő, felsőfokú  végzettségre vonatkozó rendelkezéseiről tárgyalnak.    
    Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a nemzet művésze, az MMA  elnökségi tagja emlékeztetett arra: 2014 augusztusában rendezték  meg az első konferenciát Veszprémben, hogy a szakma képviselői  megvitathassák a színházi kultúrát érintő aktuális problémákat. A  következő konferenciát 2015 decemberében Debrecenben tartották, a  harmadikat pedig tavaly szintén Veszprémben.    

    Marton Éva az egyik legnagyobb előrelépésnek nevezte, hogy a  problémák megoldásában az "egymás iránti bizalom kialakult".    

    Kiss János, a Győri Balett igazgatója, az MMA rendes tagja  kiemelte: a világ színházművészetét látva és ismerve a hazai szakma  büszke lehet a színház- és táncművészetére, mert nagy a  támogatottsága.  
 
    Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója  arról beszélt, hogy az intézet egy nagyszabású kulturális kutatásba  kezdett, amellyel olyan adatbázist szeretnének létrehozni, amely az  1990 és 2015 közötti időszak legfontosabb kulturális számait,  adatait gyűjti össze. Ennek segítségével megismerhető lesz a magyar  állam kulturális tevékenysége, kultúrafinanszírozása és annak  eredményei.    

    Az adatbázis lehetőséget ad majd döntéselőkészítésre,  ellenőrizhető és kimutatható lesz a különböző finanszírozások  eredményessége, megtérülése, az intézmények működési hatékonysága  és láthatóvá válik a társadalmi rétegek részesülése a különböző  kulturális javakból.    

    Makranczi Zsolt kiemelte: bár léteznek különböző adatok a  szakmára vonatkozóan, de azok nincsenek rendszerezve, így nem  átláthatók. A tervek szerint az adatbázis folyamatosan bővül majd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennek a rendőri ellenőrzésnek csak örülhettek az autósok a megyében - videó

Ennek a rendőri ellenőrzésnek csak örülhettek az autósok a megyében - videó
A rendőrök a balesetek megelőzése céljából beszélgettek a sofőrökkel, és hasznos ajándékokat is… Tovább olvasom