Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A magyar erdőkért díjazták

Mórichida - A földművelésügyi miniszter állami ünnepünk alkalmából Pro Silva Hungariae díjban részesítette Szabó Vendelt. A mórichidai erdészt a kitüntetés hátteréről kérdeztük.
– Két héttel ezelőtt értesítettek a nagy megtiszteltetésről. A háttérről annyit tudok, hogy a megyei szakigazgatási hivatal javaslata alapján került a nevem a minisztériumba, ott azonban még további mérlegelés alapján döntötték el, hogy az idei négy kitüntetett egyike lehetek – ismertette az előzményeket Szabó Vendel.

– Tizenöt éve önálló vállalkozóként csendesen végzem a munkám: erdőtelepítést, fenntartást, kitermelést. Ezért is ért meglepetésként, hogy így rám irányult a figyelem – mondta el szakmai tevékenységéről. A telepítésekre a legbüszkébb. Mintegy négyezer hektár magánerdő-területtel foglalkozik a Kemenesszentpéter–Pápa–Kimle háromszögben. Az elmúlt időszakban több mint kétezer hektár friss, jó levegőt árasztó lombfelülettel gazdagította a szűkebb hazát.

A telepített fajok közül még mindig az akác viszi a prímet, ezt követi a nyár és a tölgy. Az erdész szíve, hasonlóan a természetvédőéhez, az őshonos tölgy felé húz, a gazdasági, ökológiai körülmények és a tulajdonosok akarata előtt azonban gyakran meg kell hajolnia. Szerinte a tölggyel kapcsolatban tévhitek is élnek: számos hazai terület száraz hozzá, a Téti kistérségben például akác híján sok helyütt már legfeljebb sívóhomokot láthatnánk.

Szabó Vendel kedvenceivel.
Szabó Vendel kedvenceivel.

– Még a Rába árterében is érhet bennünket meglepetés az őshonos tölgy újratelepítésével. A vízszint ugyanis napjainkra annyival alacsonyabbra került, hogy még az ide telepített tölgyesek is könnyen kiritkulhatnak – állítja.

Hangoztatja, hazánk erdősített területe szerencsére növekszik, az utóbbi időben már meghaladta a kétmillió hektárt. (A szántóterület 4,5 millió hektárra tehető. – A szerk.) Az erdőfelület csupán az unióhoz csatlakozás óta is harmincezer hektárral gyarapodott. A magánerdész élete azonban a kitüntetés ellenére nem felhőtlen. A telepítési támogatások odaítélésének feltételeit idén annyira megszigorították, hogy erőteljes visszaeséstől tart. A nem kis befektetések árán felfejlesztett csemetekertek művelői akkor viszont futhatnak a pénzük után, sőt, kiszorulhatnak a versenyből a legnagyobbakkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorra eltűnnek a firkák a belvárosi falakról

Győr - Győr történelmi belvárosában csaknem kétezer négyzetméternyi felületen, 10 millió forintos… Tovább olvasom