Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A magyar bér már nem vonzó

Győr-Moson-Sopron - Míg három-négy éve legalább hatezerre becsülték a megyében dolgozó szlovákiai munkavállalókat, mostanra lényegesen csökkent a számuk: hivatalos adat szerint alig több mint ezerre.
Utólag visszatekintve 2005–2006 volt a csúcspont, amikor a legtöbb határon túlról érkező munkavállaló dolgozott megyénkben: volt, aki szerint akár 10 ezren is lehettek. Zömében fizikai munkára, s azon belül is olyan foglalkozásokra kerestek Szlovákiából – de volt, hogy Romániából is – embereket, amelyekre itthon nem találtak kellő számú munkaerőt.

Az érintett cégek, intézmények a mostani helyzetet azzal magyarázzák, hogy a magyar fizetést utolérte a szlovák bérezés, így sokkal kevésbé vonzó az ingázás a határon túl élőknek.

A megyében 2004–2005-től nemegyszer cikkeztünk a kommunális szolgáltatóról (Komszol), ahová szemétszállítókat kerestek; az akkor még Philipsről, most Lite-On IT Corporationről, ahol több százan dolgoztak a futószalag mellett, de a győri Petz-kórházról is, ahol szlovákiai magyar nővérek, ápolónők segítettek a betegeknek.

Azóta nagyot fordult a világ: erre akkor jöttünk rá, amikor újabb kört tettünk az érintetteknél, s kiderült, a határon túlról érkezők száma már csak a töredéke (vagy annyi se) a korábbinak.

A Petz-kórházat lehet a legrövidebben lezárni, ugyanis ott már egyetlenegy szlovákiai ápoló sem dolgozik; az ápolási igazgató mindezt azzal magyarázza, amivel a többiek is fogják hamarosan: a fizetések rendeződtek a szomszédos országban, így nem éri meg ingázni vagy munkásszálláson leélni a hét öt-hat napját.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. számai is beszédesek: míg 2006-ban 35 szlovákiai és egy romániai munkavállalót szerződtettek, 2007-ben már csak 25, illetve egy volt ez a szám. Idén, tegnappal bezárólag 9 szlovákiai munkatárs áll munkaviszonyban a győri Komszolnál.
A Lite-On IT Corporation győri vállalatánál jelenleg a dolgozók 15 százaléka érkezik a határon túlról, ez az arány három-négy éve éppen a duplája, tehát 30 százalék volt. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy nagyjából 100-an utaznak át naponta Szlovákiából: nekik még mindig megéri a napi ingázás, zömében olyan falvakban élnek ugyanis, ahol munkát találni helyben szinte képtelenség.

A munkaügyi központ adatai alátámasztják a munkaadók számait. Jelenleg 18.720 olyan munkavállalót tartanak számon Magyarországon, akik a velünk együtt az EU-hoz csatlakozó külföldi országokból érkeznek dolgozni. Döntő többségük, 17.385-en Szlovákiából ingáznak; Győr-Moson-Sopron megyében közülük jelenleg 1102-ről tudnak. Emlékeztetőül még egyszer: három éve legalább 7 ezret becsültek a szakemberek.

Kevesen maradtak a Komszolnál is, de Szlovákiából még ma is Győrben dolgozik Sárközi Elemér, Faragó Attila, Petrovics József, Dávid István és Kollár Attila. Fotó: H. Baranyai Edina
Kevesen maradtak a Komszolnál is, de Szlovákiából még ma is Győrben dolgozik Sárközi Elemér, Faragó Attila, Petrovics József, Dávid István és Kollár Attila. Fotó: H. Baranyai Edina

Hasonló a bér, de nálunk kevesebb marad

Egy friss felmérés szerint Magyarországon és Szlovákiában ugyanazért a munkáért ugyanakkora fizetést kap a munkavállaló, Csehországban pedig átlagosan 30 százalékkal magasabbat. A kedvezőbb adószabályok miatt azonban Csehországban és Szlovákiában is magasabb a munkavállalók nettó jövedelme, mint Magyarországon. A magyar munkavállalók ugyanis bruttó bérüknek átlagosan 57, míg Csehországban – fizetéstől függően – hozzávetőleg 70, Szlovákiában akár több mint 80 százalékát vihetik haza. Így a nettót tekintve Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal kapnak többet a munkavállalók ugyanazokban a munkakörökben, mint a magyar dolgozók.

Már csak emlék: 2005 márciusának egyik Kisalföld-címlapja, amikor még több ezer ingázóról tudósítottunk.
Már csak emlék: 2005 márciusának egyik Kisalföld-címlapja, amikor még több ezer ingázóról tudósítottunk.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. load 2008. április 23. 20:15
  „19. pepedino1
  A számaid nem jók.
  Hornék 94-ben 31,3 milliárddal vették át az államadósságot és 26,4-el adták át, 8,4 milliárd USD privatizációs bevétel mellett.
  Orbánék alatt ez felment 27,7-re, de valóban jól gazdálkodtak, mert ezt 1,5 milliárd privatizációs bevétel mellett is tartani tudták.
  Az általad említett 58 milliárdot 2004-ben Medgyessy alatt értük el, amit a két Gyurcsány kormány röpített fel a mostani 84,7 milliárdos szintre.
  A költségvetés a rendszerváltás óta soha nem ,,állt pozitivan", mert 1968 óta folyamatosan deficites.
  A baj az, hogy a magyar költségvetés majd 60%-a jóléti kiadásokra fordítódik. Kultúra, sport, vallás, egészségügy, oktatás, szociálpolitika és családtámogatás és a nyugdíjak tartoznak ebbe.
  Ezeket a kiadásokat - szavazat vásárlási céllal - minden választás elött megemeli az éppen hatalmon levő politikai garnitúra. A nép ezt szerzett jognak tekinti és kegyetlenül megbünteti azt, aki csorbítani akarja. Lásd a legutóbbi népszavazás!
  Ennek az az ára, hogy eladósodunk, aki adót fizet az túladóztatott, és már a szlovákok is elhagynak bennünket.”
 • 23. Torrente 2008. április 23. 19:24
  „Csak úgy halkan jegyzem meg! Amikor azt mondtuk, hogy kevés a bér, a multi azt mondta:"Kérem! Nem muszály itt dolgozni, húsz szovák is áll a kapuban felvételre várva!" Mi nyeltünk egyet, aztán dolgoztunk tovább a kevesebb bérért.A másik oldalról jött emberek meg azzal dicsekedtek, hogy ők ott ebből a pénzből jobban megélnek mint mi itt! Aztán most hogy már nem éri meg nekik, hanem elmennek, a cég csalogatná vissza azokat a itthoni dolgozókat akik elmentek a kevesebb bér miatt. De már ők sem állnak a kapuban! Azokra, meg akikre hivatkozott, azok visszamentek, a másik oldara. A bérek letörésére mindeesetre jók voltak!”
 • 22. Sorponyi 2008. április 23. 17:40
  „Gyerekek! Már itt se bírtok Magatokkal? Mire jó ez a primitív sárdobálás? Sose lesz béke "az olajfák alatt" ?”
 • 21. polgár 2008. április 23. 17:35
  „NANA23 légyszíves tájékozódj mielőtt butaságokat írnál! Talán megkímélnéd magad attól hogy okoskodónak tartsanak!”
 • 20. upho 2008. április 23. 16:36
  „mekkora lol, el se hiszem :-))
  mikor ebredtek mar fel orbant fikazok? 6 eve nem o kormanyoz, ennek ellenere o a felelos mert nem nyujt be javaslatokat???? jezusom, ezt mar ti sem hiszitek el remelem :-)))
  nem is kell semmilyen reszletekbe menni, csak kihuzni a fejeteket a homokbol: ki kormanyoz 6 eve?”
 • 19. pepedino1 2008. április 23. 14:33
  „load. Azért meg kéne nézni, hogy míg az ellenzék kormányzott levitték 58 milliárd dollárra az adósságunkat és nem volt ennyire szarban az ország.Pozitívan állt a költségvetés ezt még a szocialisták is elismerték. Most a komcsik több hitelt vettek fel mint a Kádár rendszer 40 éve alatt. Hogy fel volt háborodva a lakosság hogy a TV székház mennyi kár meg hogy a szétverték.Mellesleg el kéne gondolkozni miért is volt az egész? Arról senki nem dumál ,hogy 25,8 szor lehetne naponta felgyújtani tönkretenni akkora mértékkel nő az adóssághalmaz naponta Most már kontrasztossabb a külömbség mivel Szlovákia jövőre euróval fizet és átlagban 18000 korona az átlagbérük 19 % adó mellett Ja és egy kérdés meg kéne kérdezni Szilvási elvtársat ki is lőtt a Teve utcába mert igen kussolnak róla”
 • 18. pepedino1 2008. április 23. 14:16
  „49. Szerinted külömböző de az MSZP ben a régi MSZMP sek ücsörögnek nézd meg bármejik önéletrajzát. Megint megmagyarázzák emberek,hogy a rövidnadrág térdbe szorít. Bírka nép megérdemli a sorsát.”
 • 17. Nana23 2008. április 23. 14:01
  „49. Latszik, hogy te is szunyokaltal tori oran ;) MSZMP megszunesekor alakult az MSZP az akkori MSZMP tagokboll, de ne zavartasdd magad :P Azota valtozott az osszetetel, de a gondolkodas nem :)

  Abrafax: telljesen igazad van, jol bevalt modszer, nem tudnak mentseget felhozni, hat rafogjak masra is a sajat mocskuk... Tiszta ovi: megedted a nyalokat Feri? Valasz: de a Viktor is! Es a legdurvabb, hogy a Magyar mindent bevesz es nem izgatja, vagy nem veszi eszre, hogy ovis modszerekkel probaljak (sztem teszik) atvagni a munkatol amugy is nehez fejet...

  Istenem emberek, az a nagyon okos Feco batyank mar bevalotta, hogy el... nem is kicsit... akkor miert is Orbant szidjatok? miert is ok csesztek el? Tudjatok miert van harc? mert az MSZMP (csak azert is :D ezt sulykolja a faradt agyakba, hogy senkit ne erdekeljen a politika, hogy az legyen a velemeny hogy mindegyik egykutya... Nem mondom, hogy OV szent, de azt allitom, hogy o elore vitte az Mo-t nem hatra... Akkor meg elmezonyben voltunk, most mar sereghajtok... szomoru :( A nem erdekel a politika, az egykutya, na ez az ami az erdeke a politikai retegeknek, mert ha igy gondolkozol, akkor arra szavazol amelyik klan programja tetszik a valasztaskor... (na abbol meg lesz pofara eses, mert be nem tartjak, vagy kapod oszodot...)”
 • 16. load 2008. április 23. 13:33
  „7. pepedino1
  "Az ellenzék több éve papolja már hogy az adókat le kéne venni."
  Csakhogy nem papolni kellene, hanem a költségvetési törvényhez benyújtani egy kiadáscsökkentő költségvetési törvény javaslatot. Mert ha bevételeket (adókat) csökkenteni akarjuk, a kiadásokat is vissza kell fogni, különben nő a költségvetési hiány.
  Én ilyet az ellenzéktől évek óta nem láttam.
  Kiadás növelőre annál többet.
  Pedig az adók és járulékok csökkentése, a költségvetési kiadások növelése, a költségvetési hiány és az eladósodottság csökkentése így együtt képtelenség.
  Szlovákiában a Dzurinda kabinet úgy vezette be az egykulcsos adót, hogy drasztikusan 50%-al csökkentette a családtámogatás költségeit, befagyasztott a nyugdíjakat és a minimálbér is 19%-os kulccsal adózott. Bevezették a több biztosítós egészségügyi rendszert a vizitdíjjal együtt.
  Ez idő alatt a mi politikusaink arról vitatkoztak a parlamentben, hogy volt-e gázáremelés. Ez volt a legfontosabb gazdaságpolitikai kérdés.
  Igaz, hogy Dzurinda elbukta a következő választásokat, de Szlovákia mai fejlődési mutatói az ő - akkor - népszerűtlen intézkedéseinek köszönhetők.”
 • 15. feledékeny 2008. április 23. 13:08
  „"az MSZMP és az MSZP két egymástól teljesen független párt"
  Máháhá!”
 • 14. Abrafax 2008. április 23. 12:46
  „"Szerintem mindegy hogy Feco vagy viktorio vagy bárki más"

  A sz*r szétterítése mindenkire akadályozza legjobban a felelösség tisztázását. A kudarcnak is van gazdája, csak nem jelentkezik önként.

  Világosanl behatárolható. mikor gyorsítottak a szlovákok(Dzurinda-jobboldal), és mikor maradtunk mi le (Medgyessy-Gyurcsány-Kóka). A bünös feleljen a magánvagyonával és rend lesz.”
 • 13. Lucifer 2008. április 23. 11:50
  „Mi az ,hogy nincs a kórházban szlovákiai munkaerő?!?
  Attól,hogy az ideiglenes lakcíme valakinek Győrben van,még szlovák állampolgár marad.Úgyhogy van szlovákiai munkaerő.Sajnos egyre kevesebb,mert nagy részük visszament SK-ba,mert ott jobb bérekért,jobb körülmények közt dolgoznak.
  Aki még itt van,az csak azért,mert a párkapcsolata ide köti...
  Ha nem kötné,már ők sem lennének itt.
  Pedig lelkiismeretes,jó munkaerők,akikre szükség van.
  De ugyebár ez kit érdekel a haldokló egészségügyben a haldokló Magyarországon?!?”
 • 12. Juhász Károly 2008. április 23. 11:41
  „" ..túlról érkezők száma már csak a töredéke (vagy annyi se).."

  A fogalomzavar netovábbja !!”
 • 11. 49. 2008. április 23. 11:25
  „Addig, amig olyan falvakat kell eltartani, ahol az emberek nem dolgoznak, demunka nélkül is fent tudnak tartani szgépkocsit, addig nem várható változás.
  PEPEDINO1-nek az MSZMP és az MSZP két egymástól teljesen független párt.”
 • 10. Atis :) 2008. április 23. 10:47
  „Szerintem mindegy hogy fecó vagy viktorio vagy bárki más. Ebben az országban nincs és nem is lesz olyan politikus/párt aki képes lenne rendet rakni. Amig megkapják a csillagászati fizetésüket addig elüldögélnek (ha ott vannak) a parlamentbben és leszarják a népet. És ezt mi, becsületesen dolgozó és adózó állampolgárok szívjuk meg a legjobban. Aki lop csal hazudik az le sem szarja mennyi adót kell fizetni, vagy hogy van e jólét az országban, csak a saját magáéval törödik. Sajnos ez Magyarország. Lassan elszigetelt balkán Európa szívében...”
 • 9. mirror 2008. április 23. 10:34
  „MEGCSINÁLTUK! IGEN IGEN!!”
 • 8. arr 2008. április 23. 09:53
  „Itt nem párt harcokrol szólnak márrég a dolgok ,cukkolások csupán két ember harca egy mással.Állítólag magyarok Gy.Fés O.V.a szomorú az hogy évek óta és ahogy kinéz még nagyon sokáig fog tartani ez a kettőjük háborúja. Csak mi kiabálunk pártokról szó sincs erröl már nagyonrég.”
 • 7. pepedino1 2008. április 23. 09:50
  „Anton. Nem kéne összemosnod a kormány hozzánemértését az ellenzékkel. Az ellenzék több éve papolja már hogy az adókat le kéne venni. Mikor a választásokor elmondták mindenki gondolja végig hogy él most és 4 éve mindenki kiröhögte őket. A sok MSZMP-s meg behúzta az x et. Most főleg ez az oldal aki lázong mert bevitték az országot az erdőbe.Nem kéne elfelejteni 6 éve MSZMP-s "kormányzás" van.”
 • 6. csupor 2008. április 23. 09:49
  „Ugye nem hiszi el senki hogy ha alacsonyabb az adó akkor mindenki önként dalolva adózni fog.A magyar embernek lassan a vérében lesz hogy mindenkit átvágjon és ha kell elsőként tartsa a markát.”
 • 5. Jakab Janos 2008. április 23. 09:01
  „Azt hiszem mar csak bekepzeltsegben vagyunk az elen.
  Egyetlen lehetseges megoldas van. MO-ot Szlovak vagy Roman gyamsag ala kellene helyezni, addig amig nem keso. Ez a forma egesz jol mukodik, a kutyauto afrikai orszagokban, vagy Papua-UjGuineaban.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tető nélkül, vizes falak közt a diákok

Nagyszentjános - Kedden a Föld napjára készültek a diákok is, ám az egyik elemből, a vízből … Tovább olvasom