Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

A Madách-gyűjtemény újjáéled

Új állandó kiállítással bővül a Xántus-múzeum. Novembertől az irodalom- és művészettörténeti szempontból is országosan egyedülálló Madách-gyűjteményt láthatja – közel harminc év után ismét – sajátos feldolgozásban a közönség.

Különleges kínálattal készül a Múzeumok Őszi Fesztiváljára a Xántus János Megyei Múzeum. Az ötletet az irodalom- és művészettörténeti, illetve könyvészeti szempontból is országosan egyedülálló magán Madách-gyűjtemény adta, amit 1973-ban Szabó József evangélikus püspök ajándékozott az intézménynek, illetve a jeles évforduló, Az ember tragédiája 150 évvel ezelőtt született.

– Először időszaki tárlatot terveztünk, de az anyag gazdagsága, egyedisége arra ösztökélt bennünket, hogy bemutatásával az állandó kiállításaink körét bővítsük – említette Csécs Teréz, a múzeumi könyvtár munkatársa, aki jó ideje a gyűjtemény feldolgozásával foglalkozik. – Megtalálható nálunk például a Tragédia első kiadású, Madách által dedikált példánya, egy eredeti Zichy Mihály-nyomatokkal illusztrált kötet, valamint egy későbbi példány, amely kötése – a Gottermayer-műhelyben készült – miatt könyvészeti különlegességnek számít.

Csécs Teréz, a Xántus-múzeum munkatársa jó ideje a november elején nyíló Madách-kiállítás összeállításán munkálkodik, amely számos különleges látnivalót tartogat a közönségnek. Fotó: Bertleff András
Csécs Teréz, a Xántus-múzeum munkatársa jó ideje a november elején nyíló Madách-kiállítás összeállításán munkálkodik, amely számos különleges látnivalót tartogat a közönségnek. Fotó: Bertleff András


Csécs Teréz a képzőművészeti részből – sok más mellett – Kass János Tragédiáról készült műveit, köztük egyedi ceruzarajzait, grafikáit, egypéldányos, Szabó püspöknek ajándékozott, ajánlott levonatát említette és azt a Madách-portrét, amit egy sárgabarack magjára faragtak.

– Fontos részét alkotja a kiállításnak az a dokumentumanyag, ami a halhatatlan mű színházi előadásairól rajzol képet. Így például látható lesz az a huszonöt darabos standfotósorozat, ami a Tragédia ezerkilencszáznyolcas népszínházbeli bemutatójáról készült. Megjegyzem: még a Széchényikönyvtárnak sincs belőle. A győri előadásokról – az első százharminc évvel ezelőtt volt – is számos relikvia kerül a tárlókba, például az a tizenkilencedik század végi plakát, ami az utolsó előtti előadást reklámozza. Azért komikus a dolog, mivel csak három egymást követő este mutatták be a darabot, így az szám szerint a második előadás volt – mesélte Csécs Teréz. – Különleges még annak a bemutatónak a dokumentációja is, amit a cserepovcei szovjet hadifogolytábor lakói produkáltak. Részleteket adtak elő a műből, hozzá – például az egyiptomi színhez – díszletet is terveztek, amelynek eredeti vázlatrajza is hazaért a messzi távolból.

A világon megjelent valamennyi Tragédia-fordítás is megtalálható a gyűjteményben. Így például az eszperantó változat, amihez Braille-írással készült elő- és utószót kapcsoltak, vagy az örmény nyelvű kiadás, aminek a kézirata is Győrbe került. Csécs Teréz elmondta: a gyűjteményről a kiállítás mellé katalógus is készül, amely remélhetőleg – közel harmincéves csend után – segíteni fogja a Madách-gyűjtemény újjászületését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre megérkeztek az okosbuszok Győrbe! Elkezdték a rendszer kiépítését

Az információs oszlopokon tájékozódhatnak az utasok arról, mikor érkezik a következő járat. Tovább olvasom