Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A macskának hét élete, de csak egy lakhelye van

Egy vagy két kutya, két macska, illetve azok kölykei meghatározott ideig – többlakásos házakban ezeket engedélyezi Győrben az új állattartási rendelet. A város önkormányzata az EU-normákhoz igazította haszonállat-tartási szabályait is.
A legutóbbi győri közgyűlés több módosító indítvány és alapos előkészítés (például lakossági fórumok) nyomán módosította az állatok tartásáról szóló rendeletét. Az alapelv a lakóközösségek „békés egymás mellett élésének" biztosítása volt, az állattartás ugyanis mindig sok szomszédvita forrása, s gyakran rendkívül elmérgesedik.

Jó tudni

Az állattartás közös szabályaiból nem árt felidézni néhányat. Azt például, hogy be kell tartani a meghatározott védőtávolságokat, az állattartó köteles a megfelelő létesítmény tisztaságát biztosítani, a káros rovarok, rágcsálók rendszeres irtásáról gondoskodni, sőt, kötelessége az általa tartott állat megfelelő gondozása, takarmányozása, egészségének védelme... Ha az állattartó az állatra nem tart igényt, köteles előzetes bejelentés alapján a felmerülő költségek megtérítésével az állatot a gyepmesterrel elszállíttatni...

A legtöbb gondot kétségkívül a kutyák okozzák. A rendelet szerint többlakásos lakóépületben lakásonként – az eb méretétől (testtömegétől), fajtájától és korától függetlenül – egy kutya tartható engedély nélkül, illetve annak szaporulata legfeljebb három hónapos korig.
Különálló családi házas ingatlanonként a fentiekkel egyező feltételekkel két kutya tartható.

Ettől eltérő ebtartás polgármesteri engedéllyel lehet, szakvélemények alapján és úgy, hogy többlakásos lakóépületben az ebtartó lakása alatti, feletti és az azonos szinten lévő, valamint közös fallal kapcsolódó lakások lakói többségének hozzájáruló nyilatkozatát, különálló családi házas ingatlanoknál a közös telekhatárral rendelkező szomszédok legalább 50 százalékának hozzájárulását is mellékelni kell.


A rendeletben – sok lakossági észrevétel, kérés alapján – szabályozzák a macskák tartását is Győrben. E szerint többlakásos lakóépületben lakásonként 2 macska egy egyszeri szaporulata (3 hónapos korig) tartható, ugyanez vonatkozik a többlakásos kertes családi házra és udvarára. A köz- és lakóépületekben elszaporodott macskák eltávolításáról az épület tulajdonosa, illetve kezelője köteles gondoskodni.

Módosított határok

Győr területe haszonállattartás szempontjából öt övezetre oszlik. A legszigorúbb, úgynevezett „A" övezet a Belváros, Gyárváros, Sziget teljes területe, a Rabkert és a Góré-dűlő.

Ide tartozik Révfalu területéből a Holt-Mosoni-Duna és a Mosoni-Dunának a Ladik utcáig terjedő szakasza, a Votinszky utca, a Borostyán sétány, a Ciklámen utca, valamint a Galántai út és a Hédervári út által határolt terület. Szabadhegyen: a Fehérvári út, József Attila u., Szent Imre út és a vasút által határolt terület. Újvárosban: az iparvágány és a Rába folyó közötti terület, a Kossuth u. 118.-ig, a Bercsényi liget 111.-ig, valamint a Dankó Pista tér és a Botos Lőrinc utca. Bácsa területéből: az Ergényi úti lakótelep. Adyváros, Marcalváros és Nádorváros területe, kivéve a Pápai út a vasúti átjárótól a Tessedik utcáig, a Szérűskert u., a Tessedik u., Sajó u., Dessewffy u., Marcal u.

Ménfőcsanak területéből a Mandula u., Ybl utcai társasházak és a 83-as főút Csanakot elkerülő szakasza, valamint a Malom u., az Új Élet u. és a vasút által határolt terület.

Általában tudni kellene

A helyi rendelet megfogalmaz olyan szabályokat, vagy ha úgy tetszik, magatartásformákat is, amelyekkel egyébként tisztában kellene lenniük az állattartóknak. Azzal például, hogy kutyát sétáltatni csak a jegyző által kijelölt közterületeken lehet, állatot kínozni, magára hagyni tilos! Ám ezek nem új rendelkezések – de sokaknak jó lenne felidézni...
(A megyeszékhely új állattartási rendeletéről szóló írásunk csupán tájékoztató jellegű, a rendelet pontos szövegét a polgármesteri hivatalban ismerhetik meg az érintettek. )

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan születnek Győrött az utcanevek?

Van olyan győri, aki több utcában lakott már – miközben egy métert se költözött –,… Tovább olvasom