Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

A lóbarátok összehozzák az embereket

A fogathajtók több ezer embert vonzanak már évek óta a Győrhöz közeli ˝majdnem zsákfaluba˝, Börcsre.

A ló szeretetéből született szenvedélyük az elmúlt öt esztendőben a helybeliek összetartása szempontjából az egyik legfontosabbá vált.

Mintegy tíz család tart lovakat a faluban, többen pónikat; idén tucatnyian fogathajtó versenyengedélyhez szükséges vizsgára mehetnek.

Hozzáértők szerint egyre magasabb színvonalat képviselnek a hajtási tudás, a felszerelés szempontjából. De ami a községben élők közössége szempontjából még fontosabb lehet: itt a gyerekek úgy nőhetnek fel, hogy gyakran láthatnak, simogathatnak lovakat, kocsikázhatnak. Akár a helyi erdei iskolába érkező táborozók is.

Nemrégiben például az abdai és a börcsi lóbarátok a Rábcánál tartottak összejövetelt. A szervezők rögtönzött akadálypályát építettek mind a lovasoknak, mind a fogatosoknak. Szalonnasütés, falatozás tette kellemesebbé a találkozót.

Takács Attila Vandával és Géniusszal, a félvérekkel nyert bajnokságot. Fotó: Bertleff András
Takács Attila Vandával és Géniusszal, a félvérekkel nyert bajnokságot. Fotó: Bertleff András

Ahhoz, hogy többen kedvet kaptak ehhez a sportághoz, hozzájárult Takács Attila példája, aki fogathajtóként tavaly megyei bajnok és a felső-dunántúli régió bajnoka lett. Csak az elmúlt évi sikereit tucatnyi serleg, díszszalag jelzi.

A falu neves szülöttének, az országos hírű fogathajtónak, Horváth Józsefnek az emlékére az elmúlt öt évben lovasvigasságokat rendeztek Börcsön. A pünkösdvasárnapi rendezvényt három-ötezren szokták végignézni, akik aztán a tapasztaltak alapján növelik a falu jó hírét.

Tavaly ötven hajtó nevezett rá – ebből a szempontból a megye legnagyobb ilyen versenye. Már elkezdtek készülni az ideire, hamarosan a polgármesteri hivatalban tartanak egyeztetést a helyi civil szervezetekkel.

Olvasóink írták

  • 1. katoca 2010. január 28. 15:31
    „Gyönyörű lovak! Gratulálok! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon az év orvosára!

Most ön választhatja ki, hogy ki kapja az Astellas-díjat! Ismert szakmai és közéleti személyekből… Tovább olvasom