Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A lelkesedés nem pénzen múlik

Maguk sem gondolták, hogy annyian tevékenykednek Rábapatonán. Mármint a civil szervezetek
Mindez akkor derült ki, amikor Jutasi Kálmán polgármester meghívására fórumon vettek részt a faluházban az agarászok, a gazdák, a vállalkozók, a nyugdíjasok, a Bolero táncosai, a bilibáncsos hagyományőrzők, a község sportolói. Mindenki beszámolt a múltjáról és elmondta gondjait, kéréseit. Megbeszélték: a közmeghallgatásra kész tervekkel állnak elő.

– Programomban politikamentes összefogást hirdettem, a civil fórumot ehhez az első lépésnek szántam – számolt be lapunknak Jutasi Kálmán.
„ Öröm volt látni azt a tenni akarást, az egymás iránti figyelmet, ami a beszélgetés résztvevőit jellemezte."

– Második alkalommal a vállalkozókkal ültünk össze. Véleményüket kértem arról, hogy milyennek szeretnék látni a jövő Rábapatonáját, illetve felhívtuk figyelmüket az őket segítő pályázati lehetőségekre. Megbeszéltük azt is, hogy az adventi időszakra szervezett ünnepi készülődésben számítunk részvételükre, támogatásukra. Mindannyiuktól önzetlen készséget tapasztaltam. Hasonló fórumon szeretnénk megszólítani a helybeli gazdákat is. Pket is minél jobban be akarjuk vonni a falu életébe. Sok más mellett az illegális szemétlerakó helyek felszámolásában számítunk közreműködésükre.

A polgármester elmondta, hogy a kultúrházban alakítják ki a Civilek Klubját, olyan helyiséget, ahol a Rábapatonán működő szervezetek, közösségek rendszeresen találkozhatnak, megbeszélhetik ötleteiket, gondjaikat.

– Megilletődtünk, hogy megkérdeznek bennünket, figyelnek a véleményünkre. Mindenki épült a találkozásból – nyilatkozta a civilek nevében Györe Gabriella, aki úgy fogalmazott: a jövőben kicsit meg kell simogatni a rábapatonaiságot. – Ami nagyon fontos, hogy a lelkesedés azóta sem hagyott alább. Azóta is röpködnek az ötletek, amelyek megvalósulása sokszor nem is csak a pénzen múlik, hanem az összefogáson. Szeretnénk mielőbb például utcanév- és üdvözlőtáblákat.
Valami módon be akarjuk mutatni a helyi mestereket, népszerűsíteni őket. Fontos lenne felkutatni azokat, akik sokat tettek a faluért. Az ő példájukkal lehetne megalapozni a rábapatonai szellemiséget.
A meglévő hagyományos programokon – például a Bilibáncs fesztivál – kívül újakat is szeretnének teremteni. Így többek között a falu tavasz végi búcsúnapja előtt a Rábapatonáról elszármazottak találkozóját szeretnék megszervezni, majd nyáron az idei siker folytatásaként újabb családi napot terveznek.

– Az igazi kezdeményezésnek mindig alulról kell jönnie. Ha igényünk, hogy szép legyen a falu, akkor valószínű, hogy a polgármesternek nem kell nagyon invitálnia senkit munkára, az emberek meghallják az első hangot is, máris jönnek – vélekedett Györe Gabriella. – Nem egy emberen, hanem a közösségen múlik, miként alakul a falu jövője. Ha megértjük egymást és biztatjuk, segítjük, akkor ettől marad meg a lelkesedés és nem attól, ha az önkormányzat folyamatosan támogatja a civil szervezeteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén először kötelező az írásbeli felvételi

December 8-ig kell beadni a felvételire való jelentkezéseket Győr valamennyi középiskolájába. Tovább olvasom