Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A lélekvonal névtelenül és bizalommal hívható

A hazai Gyermek- és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége nemzetközi ifjúsági telefonoskonferenciát tartott a szakmabelieknek – orvosoknak, szociális munkásoknak – Győrött, a városházán. Fő témaként a drogfogyasztást és az öngyilkosságot vették nagyító alá.

Tízezren tárcsáznak

A tanácskozás a serdülő- és az ifjúkorú gyermekek mentálhigiénés problémáira fokuszált, különös tekintettel az öngyilkosságra és a drogfogyasztásra. Farkas Imre, a szervezet elnöke, s egyben az M-M telefonos lelkisegély-vonal koordinátora a jó szülői mintára hívta fel a figyelmet és bevezetőjében rámutatott, hogy míg hét éve alig négyezren, ma több tízezren tárcsázzák az M-M Vonal számát.

Az országos szervezet a közeljövőben olyan drogképzést indít, amelynek során szakembereket készítenek fel a kábítószerrel kapcsolatos kérdések megválaszolására.

Ha a gyermek a jövő

A rendszer illeszkedik a Johan Béla nevével fémjelzett Nemzeti Egészségvédő Programba. Szijjártó Péter, a Mobilitas elnöke a társadalom egyik legnagyobb problémájaként említette a kábítószert, ami ellen keményen fel kell lépni. Szabó Sándorné helyettes államtitkár a gyermekvédelmi központok és családsegítő szolgálatok rendszerének kiépítését tartja kiemelten fontosnak, aminek része a gyermekvédelmi központok kialakítása. „Ha a gyermek a jövő, akkor erre is kell hogy legyen tartalék" – mondta az államtitkár-helyettes.

Nagy bajban a felnövő generáció

Az előadók közül a szakmai megközelítés újdonságával szolgált dr. Csernus Imre pszichiáter, aki a droghasználatról és az ehhez kapcsolódó magatartásformákról beszélt. Szerinte a most felnövekvő generáció nagy bajban van, hiszen nemritkán 13–14 éves kiskamaszok már alkohol- és gyógyszerfüggők. A még kialakulatlan személyiségre óriási veszélyt jelent bármilyen szer használata, s e tekintetben nem beszélhetünk könnyű vagy lágy drogokról, mert mindegyik káros. Léteznek jó szülői technikák, amiket tetszik vagy sem, meg kell tanulni a szülőknek és a nevelőknek is.

Fontos az őszinteség

– Sok az egyszülős, csonka család, de a szerepeket nem szabad összetéveszteni – szögezte le Csernus doktor. – Az anya ne akarjon kemény apa lenni, s fordítva. Fontos az őszinteség, az érzéseket nem kell szégyellni. Előbb-utóbb a gyerek is megtapasztalja, hogy a szülő nemcsak tekintélyember, hanem ember is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekorddöntögető szélsőségek

Tavaly éppen ezen a napon százak és százak vonultak ki a győri Rábához, fényképezőgéppel és fagyival… Tovább olvasom