Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A lélek fájdalmán Enya segített

Győr - Nevelőapja tragikus halálával a győri Tanai Csaba hihette volna: fájdalma elviselhetetlen, hisz kicsi korától csupán látásmaradvánnyal él, és nem maradt támasza.

Munkahelyén a barátok, az ismerősök tartották benne a lelket,  és később a vágy: talán egy vakvezető kutya enyhíthet magányán, segítheti a mindennapokban.

Enya, a zsemleszínű, rendkívül figyelmes labrador decemberben vizsgázott Csabával, s a karácsonyt már gazdijával együtt töltötte békében, szeretetben.

Jelesre vizsgázott

– Ötös minősítéssel vizsgázott Enya – árulta el mosolyogva Tanai Csaba, aki lelkemre kötötte: most inkább ő jön el a szerkesztőségbe, s nem fordítva, elvégre az együttes közlekedést még gyakorolniuk, szokniuk kell. – A csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskolában rendkívül komoly munka folyik: az állatok féléves kiképzést kapnak, de emellett két hétig a gazdival közösen is tanulnak. Nem babra ment a játék, talán Enya is megérezte, mekkora a tét. A vizsga három részből állt, ahol külön pontozták az állat engedelmességét, ügyességét, s külön a városban való tájékozódóképességét, az együttes közlekedésünket.

Csaba karácsonya Enyával lett szebb, s a kutyus is láthatóan jól érzi magát Győrben. Fotó: Szük Ödön


Egymásra utalva

Enya – Csaba elmondása szerint – rendkívül önfejű, sokat kellett vele dolgozni, de megérte, mert rendkívül nyugodt és szeretni való baráttá vált. Közös útjaikról, kalandjaikról már kisebbfajta regényt lehetne írni, ám a lényeg: a fiatalember mindennapjait immár Enya vigyázza, egymás iránti szeretetük pedig enyhít a napi gondokon.

– Apukám kizuhant a kilencedik emeletről, szinte sokkos
traumaként éltem túl a mindennapokat – vallja Csaba. – Enya azonban olyan társ, akiről gondoskodni kell, ő pedig cserébe nekem segít. Fehér János, a székesfehérvári Lions klub tagja támogatott abban, hogy minél előbb kaphassak kutyát, de így is fél évet vártam rá. Jó érzés, hogy nem vagyok teljesen egyedül.

Vegyes tapasztalatok...

Az ünnepek okán jegyzett pihenőnapokon sem pihent a páratlan páros: járták a várost, figyelték az emberek, a környezet reakcióit. Sajnos a jelenleg hatályos törvény szerint is akadt olyan élelmiszer-áruház, ahonnan kizavarták őket, s volt olyan is, ahol pluszeladó is segített a bevásárlásban.

– Tízemeletesben élek, sajnos még mindig akad olyan lakó, aki nem is tudja, mi történt az apukámmal, nemhogy megkérdezte volna, miben segíthet – mondta búcsúzáskor Csaba. – Tisztában vagyok azzal is, csak magamra számíthatok, ugyanakkor jó érzés, hogy Enya ragaszkodik hozzám, s viszont. Előfordult már, hogy körbevettek suhancok, akiktől akár tarthattam volna, szerencsére Enya hangos ugatással jelezte, ki az erősebb. Gönyűről, a Cimbora kisállat-kereskedésből is kaptam segítséget: a kutyatápot ezekben a napokban onnan kapom. 

Olvasóink írták

 • 9. Wappel István 2007. december 30. 21:07
  „Szervusz Csaba!Személyesen ismerlek nagyonrégóta!Még nem beszéltünk.Bacskó Ritával érettségiztél.Zolibácsival kapcsolatban állok,Ernővel,és akik írtak már Neked:Kata53,és Horváth Tibor ismerem.Boldog újévet kívánok!István”
 • 8. Sándor Béla 2007. december 29. 22:05
  „Nagyon, örülök a nnak, hogy egy igazi megbízható társra találtál enyában, szép a kutya, kár hogy nem tudom megsimogatni a buksiját.”
 • 7. P-Zso 2007. december 29. 14:57
  „Kedves Csaba!

  Örülök, hogy sikerült egy ilyen gyönyörű kutya "személyében" is barátra lelned! Kivánom, hogy sok-sok boldog együtt töltött évet.
  Üdvözlettel: P-Zso”
 • 6. Horváth Tibor 2007. december 29. 11:38
  „Drága Csaba
  Nem tudom,ha megkaptad az elöző levelemet.Kékesi Zoltán által ismerlek.Örvendek hogy bevált az Enya társasága,aki enyhitést adott körülményeidbe.Kivánok boldog Újévet
  BÚÉK=Bizd Újra Életedet Krisztusra
  Tibi”
 • 5. FERGIE 2007. december 28. 23:45
  „Kedves Csaba! Nagyon Boldog Újévet, erőt és kitartást kívánok Neked!”
 • 4. Tünde 2007. december 28. 23:43
  „Kedves Csaba!
  Kívánok Neked sok örömet az okos kutyusodban.
  Vigyázzatok egymásra.
  Szeretettel üdvözölnek paltalkos barátaid!”
 • 3. error_one 2007. december 28. 21:01
  „Sz1a Csaba !!
  Remelem nagyon sok boldog oromod es hosszu eveid lesznek Enyaval
  www.Paltalk.com barataid!!”
 • 2. kata53 2007. december 28. 19:48
  „Kedves Csaba!

  Kívánom, legyen sok örömöd Enyában én egy nagyon kedves írómtól idézek néked, és köszönöm mindenkinek aki hozzájárult ahhoz ,hogy néked Enya hű társad lehessen . Itt nem sorolok neveket mert nem a név ilyenkor a lényeg . Én mint hivő kérem az Úrat adjon néktek sok sok örömöt.
  Köszöntelek ezzel az Igével téged és Enyát és mind azokat, akik segítségedre voltak.
  ,,Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. János 13:34"

  Antoine de Saint-Exupéry Le Petit Prince (A Kis Herceg)

  /// Jól csak a szívével lát az ember...


  ,,De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra...

  ,,jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

  Nagyon sok szeretettel
  Kata
  2007,12.28”
 • 1. Tajtianyu 2007. december 28. 11:48
  „Sok sok hosszú együttöltendő évet kívánok ennek a szimpatikus fiatalmebernek és kutyájának .Ez ám az igazi gond ,nem ám az ,hogy nincs egy darab rongyunk ,nincs luxuskocsink,nem megyünk idén nyaralni és még sorolhatnám...
  Mi látjuk amit ő nem,és ő "látja" ,amit mi nem .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri vígasságok minden korosztálynak

Győr - Minden korosztály talál kedvére való programot az idei győri városi szilveszteri vígasságokon… Tovább olvasom