Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

A lékhorgászoknak szenvedély a jég

Győr - A lékhorgászok kitartó emberek, kemény hidegben is hódolnak szenvedélyüknek. Léket vágnak a tóba, a többi már csak türelem meg szerencse kérdése. Mindenesetre aranyszabály, hogy a léket bottal, náddal, de legalábbis jól látható eszközzel meg kell jelölni, így a visszafagyásnál elkerülhető a baleset.
Pozsgai Gyula jobban készült nálam. A pulóverre még vagy hármat húzott, vastag talpú bakancsába meleg zoknit bújtatott. A nyugdíjas horgász télen sem mond le szenvedélyéről, a tél, a csend a tó közepén is megnyugtatja. Megvártam hát a parton, meglesve, ugyan mit csinál a lékkel, miként figyelmezteti a kivágott helyre a korcsolyázókat.

– Ma nem volt szerencsém, de összességében a ragadozó halak ilyenkor is kapnak – mondta a Nádorvárosi Izzó Sporthorgász Egyesület tagja. – Jégfúróm is van, de inkább a fejszét használom. A jég megbízható, úgyhogy nem reped, nem szakad, a 15–20 centis lyukat pedig mindig megjelöljük. Én most faágat vittem a tó közepére, hogy messziről észrevegyék a korcsolyázók.

Pozsgai Gyula szerint a ragadozó halak ilyenkor is kapnak. Fotó: Harcsás Judit
Pozsgai Gyula szerint a ragadozó halak ilyenkor is kapnak. Fotó: Harcsás Judit

Kell is az elővigyázatosság, hiszen a győriek körében rendkívül népszerű a marcalvárosi horgásztó mind a korcsolyázók, a csúszkálók és a szánkózók körében. Pozsgai Gyula nem bánja, hogy nem fogott semmit, szerinte a zsákmánynál többet ér a jó levegő, a szabadság érzete, a természet közelsége. Horgászszekerét évekkel ezelőtt fabrikálta, amelynek alváza egy babakocsi alja, erre pedig minden felszerelése ráfér. A tó közepén ülőalkalmatosságul is szolgál a szerkezet, maga után húzva pedig nem kell emelgetni. A derék horgász egyébként békésen megfér a korisokkal, ottjártunkkor épp a Krúdy-középiskola 12. b-sei korcsolyáztak a 18–20 centis vastagságúra hízott jégen, horgászunktól jó 50–100 méterre.

Összességében jobb az elővigyázatosság, a tévhittel ellentétben a kisebb tavak is veszélyt jelenthetnek. A vágott lék esetében a visszafagyás nem mindig tökéletes – repedhet, szakadhat a jég, ami balesettel is járhat. Erre utaló jeleknél hasaljunk el. Ha már megtörtént a baj, azaz a lékbe, a jeges vízbe esett embertársunk segítségre szorul, próbáljuk mielőbb kiszabadítani és meleg helyre vinni. Dr. Németh Mária háziorvos szerint azonnali kommunikációval gyorsan leszűrhetjük, mekkora a baj, eszméletvesztés esetén viszont azonnal mentőt kell hívni. Addig is jó, ha bebugyoláljuk, melegítjük a balesetest. Attól függően, mennyi időt töltött a jeges vízben, fokozatosan adjunk meleg teát vagy folyadékot – ez átmelegíti. Rosszullét esetén azonnal hívjunk orvost vagy mentőt.


Rendelet szabályozza

Ősze Csaba őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság mentésszervezési osztályának vezetője elmondta, rendelet szabályozza a szabad vizekkel kapcsolatos magatartást, azazhogy ezeken a helyeken mit szabad tenni és mit nem. Folyóvizek jegére, kikötők környékére tilos rámenni gyalogosan és járművel egyaránt. A horgászok tevékenysége is alaposan körülírt, azaz ha léket vágnak, azt jól látható módon jelölniük kell. Ha a lék egy négyzetméternél nagyobb területű, arra egy méter magas kordon, piros színű szalag figyelmeztet. A 12–16 centis jégvastagság már ideális a téli sportra.

Kiváló minőségű műjégpálya várja a korcsolyázás szerelmeseit a megyeszékhelyen. Egy alkalomra a belépő 700 forint, míg a 12 alkalomra szóló bérlet 7000 forintba kerül Kiskúton. A pálya hétfő és szerda délután zárva tart, míg délelőtt 8 és 14 óra között csak szervezett csoportokat fogadnak. Bővebb információ: www.mujegpalyagyor.hu.


Tömegek özönlenek a Balatonra

Nyári hétvégékre jellemző tömegeket várnak a következő napokban a Balatonra, ahol a korcsolyázni vágyók ellephetik a tó jegét. Információnk szerint múlt vasárnap Balatonalmádiban és Csopakon gyakorlatilag nem volt szabad parkoló a strand környékén. A három legnívósabb pálya Balatonfüreden, Keszthelyen és Siófokon várja a vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításra vár a harmincéves híd

Győr - Több százmillió forintból újul meg idén a 30 éves Széchenyi híd. A pénzből teljes… Tovább olvasom