Kisalföld logö

2018. 11. 22. csütörtök - Cecília 4°C | 7°C Még több cikk.

˝A legtöbben kényszerből vállalnak külföldön munkát˝

Véget ért a TÁRKI migrációs hajlandóságot mérő kutatása, amely áprilisban kezdődött, s három hónapon keresztül zajlott.
Bár az elmúlt húsz évben még soha nem volt ilyen magas azok aránya, akik örökre elhagynák az országot, a régiónkban élők valamivel hűségesebbek hazájukhoz.

A rendszerváltás óta nem volt ilyen magas a migrációt tervezők aránya, közel minden hatodik magyar felnőtt (17 százalék) tervez valamilyen időtávú elvándorlást – állapította meg a TÁRKI áprilisi, országos kutatásának eredményeként (Kisalföld, 2011. május 31., Egyre népszerűbb a külföld). Ez volt a TÁRKI migrációs szándékkal foglalkozó felmérésének áprilisi eredménye, a megkérdezések azonban májusban és júniusban is folytatódtak.

Kecskés Petra
Fehér Hajnalka és Kecskés Petra. Fotó: Krizsán Csaba


A kutatás során megkérdezett háromezer felnőtt 12–12 százaléka rövid távú, pár hónapos külföldi munkavállalásban, illetve hosszú távú elvándorlásban gondolkodik, 7 százalékuk pedig végleg elhagyná Magyarországot. Ettől kissé eltér a mintegy 350 nyugat-dunántúli lakos válasza – régiónkban még többen vannak azok, akik külföldi munkavállalást terveznek: 16–16 százalékuk dolgozna a határ túloldalán pár hónapig, illetve évig. Azt azonban valamivel kevesebben nyilatkozták (6 százalék), hogy végleg hátuk mögött hagynák az országot – ismertette a három hónapon át zajló, kérdőíves vizsgálat eredményeit a kutatásvezető. Sik Endre az országostól eltérő regionális véleményt a határ közelségével indokolta, mint mondta: a régióban, főként a Győr-Moson-Sopronban élők megtehetik, hogy naponta ingáznak az egyik legnépszerűbb célországba, Ausztriába, nem kell kiköltözniük.

„A külföldön dolgozás, a munkahelykeresés a határ túloldalán az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta vált könnyebbé, szélesebb rétegek számára elérhetővé. Az azonban, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, egy tanulási folyamat része, amelynek élén áll a nyugat-dunántúli régió" – indokolta a nagyobb külföldi munkavállalási kedvet Sik Endre. Hozzátette: legtöbben kényszerből vállalnak külföldön munkát, ebben látják az utolsó lehetőséget, a gyerekek biztos jövőjét.

Lengyel Patrik
Lengyel Patrik


A 23 éves Kecskés Petra két évvel ezelőtt görögországi munkavállalást tervezett, végül mégis tanulmányai folytatása mellett döntött s itthon maradt. Az iskola befejezése után azonban egy időre Amerikába készül kint élő rokonaihoz: „Elsősorban a világlátás, az idegen kultúra megismerése és az önállósodás miatt tartom jó lehetőségnek" – mondta.

Fehér Hajnalka többször is készült külföldre, de családi okok miatt eddig nem tudott elmenni. „Terveim között továbbra is szerepel az elvándorlás, főként az északi országok, Finnország és Norvégia érdekelne, ott ugyanis jóval magasabbak a fizetések. Ha lehetőségem lesz rá, megyek, s nem vetem el azt a gondolatot, hogy örökre kint is maradjak" – nyilatkozta a 26 esztendős lány.

Lengyel Patrik szeptemberben kezdi egyetemi tanulmányait, annak befejezése után pedig 1–2 hónapos külföldi munkavállalást tervez.

Legszívesebben Ausztria vagy Németország felé venné az irányt, ám elsősorban nem a jó kereseti lehetőség, hanem tapasztalatszerzés és nyelvtanulás miatt.

Olvasóink írták

 • 2. zakarias3 2011. augusztus 28. 16:19
  „Igen kényszerből,mert a család,a rokonság és talán a szülők sírja is itt van ebben az országban!Senki nem jószántából hagyja el a hazáját, de, ha fiatal és valamit elakar érni az életben, akkor itthagyja ezt a sok mocskot,ami ebben az országban van!Igen is menjenek és dolgozzanak ott, ahol ahol emberszámba veszik a dolgozókat!Ez az ország a rablók országa lett!”
 • 1. atomjani 2011. augusztus 28. 15:44
  „Nem értem, hogy miért kell kényszernek érezni, amikor csupa jó dolgok vannak külföldön. Én a magam részéről fejlődési lehetőséget érzek benne.
  Ha érdekel a külföldi élet és a munkavállalás, akkor ez az oldal hasznos lehet számotokra:
  http://elet-kulfoldon.com”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százmillió forint fejlesztésekre

Az Új Széchenyi Terv három aktuális pályázatából vállalatfejlesztésre 541 millió forintot osztottak… Tovább olvasom