Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

A legtöbben Győrben dolgoznak

Amióta Szerecseny ismét Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik, dinamikus fejlődésen ment keresztül.
Tizenhárom éve csatlakozott megyénkhez Szerecseny. A községnek azóta elsősorban az infrastruktúrája fejlődött, de az elmúlt időszak vívmánya a teleház, a sportöltöző és az új ravatalozó is. A további fejlődés kulcsa többek között a korszerűbb internethasználat és a Tétre vezető út lerövidítése. A teleházban sokszor éjfélig várnak a fiatalok az internethasználatra.

Szakács István polgármester elmondta: amióta Szerecseny ismét Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik, dinamikus fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt években kiépült a gáz- és csatornahálózat, utóbbi 370 millió forintból. A polgármester hangsúlyozta: Szerecseny önállóan, nem kistérségi társulás részeként végezte el a beruházást. Kapott a község abból a pénzből is, amit a különösen rossz állapotú ravatalozók felújítására írt ki a megyei területfejlesztési tanács. Szerecsenyben jóformán újat kellett emelni a régi épület helyett, a beruházás 6,8 millió forintba került. A közművesítés mellett az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztéséhez tartozik három utca felújítása is. A futballpályán felépült a korszerű sportöltöző, a régi iskola helyén pedig teleház működik.

Az utóbbi jelenleg félkésznek tűnik, mivel most végzik az épületben a fűtés korszerűsítését. Mitykóné Máté Zsuzsanna, a teleház vezetője elmondta: ezerkötetes könyvtárat sikerült létrehozni, ahol elsősorban az iskolai kötelező irodalom darabjai lelhetők fel. A megyei könyvtár részeként az intézmény élhet a könyvtárközi kölcsönzés lehetőségével. Szívesebben ülnek azonban a fiatalok a számítógép előtt, mivel a községben még kevés otthonban tudnak csatlakozni a világhálóhoz. A teleházban sokszor egész sor várakozik a gépekre, szombaton pedig éjfélig is kopognak a billentyűk. A fiatalok főként csevegni szeretnek az interneten.

A tizennyolc éven aluliak egyébként a csaknem ezerfős lakosság 21 százalékát teszik ki, heten tanulnak felsőoktatási intézményben. A pénzkeresők nagy része a két legnagyobb győri gyárba jár dolgozni, de sokan a téti mezőgazdasági gépgyártónál keresik a kenyerüket. Ezért a tervek közt szerepel a Tétre vezető út kiépítése Ilonkapusztán, így a távolság nyolcról alig több, mint négy kilométerre rövidülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levelet írtak a magasházak ellen

A győri Ipar utca 96. számon bejegyzett Egyetértés Lakásszövetkezet egyet nem értését fejezte ki,… Tovább olvasom