Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A legtöbb hívás az idősektől érkezik

Az első laskótelepi rendőrség Győrben, Adyvárosban kezdte meg működését idén áprilisban 12 rendőrrel.
Az országos rendőrfőkapitány a megyei főkapitányságot bízta meg a lakótelepi rendőrség kísérleti projektjének kidolgozásával. Az első ilyen csoport Adyvárosban kezdte meg működését áprilisban 12 rendőrrel. Közöttük van Losonczi István zászlós, aki maga is részt vett a projekt kidolgozásában.

A fiatal rendőr be van oltva a hivatással, nagyapja és édesapja is a „megyén" szolgált. – Bármikor elérhető mobiltelefon, hordozható számítógép van a szolgálatban lévőknél. Ezzel jelentősen felgyorsult az információáramlás, hiszen a bejelentők közvetlenül elérnek bennünket, s mi is gyorsabban kérdezhetünk le adatokat – kezdte a beszélgetést Losonczi István.

„ Családi viszályhoz gyakran kell menni, szinte mindennapos, főként az ital miatt. Mi minden törvény adta lehetőséggel próbálunk segíteni, de nehéz intézkedni, mert a tettlegességet nem látjuk."
A zászlós elmondta, a lakók, bármilyen kis gondjuk van, hívják őket. Nagyon sok bejelentés érkezik szomszédok közötti vagy családon belüli veszekedésekről. Sokan az autók szabálytalan parkolását, fűre állását sérelmezik. A panelrendőrök feladata, hogy kapcsolatot tartsanak az intézményekkel, üzletekkel is. A házak közös képviselői jelentősen segítik a munkájukat.

– Szülőktől érkeznek olyan bejelentések, hogy drogot adnak a gyerekeknek. Mindig utánajárunk, figyelünk, de tettenérés részünkről még nem volt. Sok a jelzés bolt mellett koldulókról s bolti lopásokról. Sajnos az autósok egy része nagyon felelőtlen, komoly értékeket hagynak a gépkocsikban, „munkát" adva az autófeltörőknek. Kis odafigyeléssel elejét lehetne venni az ilyen bűncselekménynek – hangsúlyozta Losonczi István.

A zászlós elmondta, a legtöbb hívás idősektől érkezik. Az ő hiszékenységükkel, jóindulatukkal sok bűnöző él vissza. Van úgy, hogy csak egy pohár vizet kérnek, közben kirámolják a lakást. Van, hogy az unokára hivatkozva csalnak ki pénzt. – Ez ellen a legjobb védekezés, ha ellenőrizetlenül nem nyitnak ajtót. S ha nem bíznak a kopogtató igazmondásában, hívjanak fel bennünket. Az Erfurti útról jött ilyen hívás, mi azonnal kimentünk, s kiderült, hogy valóban csomagküldő szolgálat embere csengetett. De inkább potyára menjünk, mint sérelem érjen valakit – hívta fel a figyelmet a fiatal rendőr.

A fiatalok randalírozása ad még sok tennivalót rendőröknek. Az ifjakkal elbeszélgetnek, legtöbbször eredményesen. A graffitifestőkkel is sok a gond, gyakori a buszmegállók rongálása. – A közös képviselők, s a lakók segítségével ezeket a problémákat sikerült csökkenteni. Mindenkivel olyan kapcsolatot igyekeztünk kialakítani, hogy tudják: a rendőr nem büntetni, hanem segíteni van. S igénylik is az emberek.

A lakótelepi rendőrség közvetlenül a 20/255-1696-os vagy a 20/255-1727-es mobilszámokon hívható. Természetesen a bejelentések a 107-es ügyeleti segélyhívón is megtehetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 ezer eurót nyertek a győri diákok

Győri iskolások 22 ezer eurót nyertek a Socrates Nemzeti Irodája Comenius–1 nyelvi program… Tovább olvasom