Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A legtöbb helyen ma már fűtenek

Sopronban és Csornán már hétfőn, Győrben kedden indult el a távfűtés, Mosonmagyaróváron csütörtöktől fűtenek a tervek szerint.


A szolgáltatók üzletszabályzata úgy írja elő, hogyha a várható napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon 12 fok alatt marad vagy pedig egy napig 10 alá süllyed, akkor indulhat a fűtés. S a tél bizony itt kopogtat az ablakunkon, mert mára 6,4 fokos középhőmérsékletet jeleztek. Ezért Győrben kedd hajnaltól kezdtek el fűteni, míg Sopronban és Csornán már hétfőn megindult a szezon.

Milanovich László, a Győrhő Kft. igazgatója elmondta: az időjárás mától indokolja a fűtést a csaknem 24 ezer lakásban. A nemrég kinevezett ügyvezetőt az idei díjakról kérdeztük. Milanovich László szerint a várható időjárásból kiindulva a fűtés lakásonként napi 300–350 forintba fog kerülni, persze ez függ a hőfelhasználás mértékétől.

Az biztos, hogy az egységár tavalyhoz képest 10,3 százalékkal csökkent: míg 2008. októberben 2790 forint volt, most 2504 forintot tesz ki.

Kérdésünkre hozzátette Milanovich László igazgató azt is: Győrben, a Soproni utca 14. alatti társasházban – ahol a műszaki átalakítás közismert vitát gerjesztett – a Győrhő nem indítja el kedden a fűtést.

Az előző félévhez képest 17 százalékkal csökkent a távhő díja Mosonmagyaróváron is az olcsóbb gáz miatt, az alapdíj ugyanakkor nem változik. Kosár Tibor, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezető igazgatója szerint csütörtöktől indul a távhőszolgáltatás a Lajta-parti város 3800 háztartásában.

Bódis Csaba kazángépész  – felvételünkön – már a  startra készül(t) a Győrhőnél. Fotó: H. Baranyai Edina
Bódis Csaba kazángépész – felvételünkön – már a startra készül(t) a Győrhőnél. Fotó: H. Baranyai Edina

– A hozzánk tartozó gázfűtéses bölcsődékben, óvodákban és iskolákban hétfőn és kedden indítottuk, indítjuk el a fűtést, a távhővel ellátott intézményeket pedig csütörtöktől fűtjük ki – tudatta az ügyvezető.

Sopron mintegy 6000 lakásában már hétfőn átmelegedtek a radiátorok.

– A múlt héten, a barátságosabb időjárás ellenére is volt, ahol fűtöttünk, hiszen sorra érkeztek a megrendelések a gyermekintézményektől. Ilyen kérés esetén bármikor megkezdjük a szolgáltatást – mondta el portálunknak  Vida László, a Sopron Holding távhődivíziójának kereskedelmi igazgatója.

A szakembertől megtudtuk, egy-két lakótömbbel úgy egyeztek meg, hogy az időjárástól függetlenül, csak külön kérésükre indítják el a fűtést. Ehhez írásos megrendelést kell küldeni a holdingnak, s a fűtés szüneteltetésére is ilyen formában van lehetőség. Ami a pénztárcát illeti, most egy Gigajoule hőenergia díja 3977 forintba kerül. Tehát: egy 50 négyzetméteres, átlagos lakás fűtésének alapdíja Sopronban mintegy 6000 forint, s erre jön a fűtésdíj, ami az őszi időszakban  6000 forint körüli összeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos ijedtség az 1-es főúton

Az 1-es főúton egy 35 éves nő vesztette életét, amikor busszal ütközött hétfőn kora reggel. A 83-ason egy Skoda állt fejre. Tovább olvasom