Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 4°C | 10°C

A legtöbb helyen a tetőt kell javítani

A győri önkormányzat az intézményei felújítására és karbantartására eredetileg 293 millió forintot szánt ebben az évben. A közgyűlés legutóbbi ülésén azonban további 26 millió forintot szavazott meg a testület – zömében tető- és ereszjavításra, több helyen említve azt is: baleset-elhárításra.
A győri közoktatási intézményeknek további 15 és fél millió forintot, az egészségügyi-szociális otthonoknak 10,3 millió forintot szavazott meg a győri közgyűlés a legutóbbi (július 8-i) ülésén. Az oktatási intézmények zöménél a tetőfelújítást, a kémények javítását és a bádogosmunkákat kell minél hamarabb elvégezni – a balesetek megelőzése végett. A listán szerepel a győri Eötvös József Általános Iskola is, ahol az elmúlt tanévben a legsúlyosabb baleset történt. Bizonyára sokan emlékeznek annak a diáknak a történetére, akinek testnevelésóra alatt esett a tetőről cserép a fejére.

A tanuló életveszélyes sérülést szenvedett, de szerencsére felépült. A baleset után az önkormányzat valamennyi győri iskolában felmérette a tetők állapotát. (Az eredményről csak annyit lehet tudni: hat iskola tetejét kell megjavítani, a listát ugyanis a Kisalföld kérésére sem hozták nyilvánosságra, mondván, nem kell pánikot kelteni – a szerk.)
Hogy milyen összefüggés van a vizsgálat eredménye és a most szétosztott pénz között, nehéz megítélni, hiszen például az Eötvös-iskolánál azt állapították meg a szakemberek, hogy a tető nem balesetveszélyes, az intézmény most mégis 1,22 millió forintot kapott az önkormányzattól kerítésépítésre és tetőkarbantartásra.

A Nádorvárosi Közoktatási Központ, Óvoda és Általános Iskola esetében más a helyzet, hiszen ott az intézmény vezetője a felméréskor hangsúlyozta: náluk valóban balesetveszélyes a tető állapota – nos, ők is nyertek most pénzt ennek helyrehozatalára, de jóval kevesebbet: 228 ezer forintot.

Százezres hibákat javítanak

S ha már a tetőfelújításoknál, a kéményeknél, illetve az ereszjavításoknál tartunk, szintén erre a feladatra kapott támogatást a Gyirmóti ÁMK (550 ezer forintot), a Móra Ferenc Óvoda (150 ezer forintot, de ebbe bele kell férjen az ivókút javítása és az érintésvédelem is), a szentiváni óvoda (300 ezer forintot), az újvárosi óvoda (670 ezer forintot, itt szintén további munkákra is sor kerül: kerítésjavításra és a bontás utáni helyreállításra), a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola (170 ezer forintot), a Kossuth Lajos Általános Iskola (823 ezer forintot tetőjavításra, a kémény bélelésére, a csőtörés elhárítására és a kerítésjavításra), a Gárdonyi Géza Tehetségfejlesztő Általános Iskola és Óvoda (500 ezer forintot a főbejárat és az udvar bádogosszerkezeteinek cseréjére), a ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK (1,6 millió forintot tetőjavításra, a panelhézag és az ablak tömítésére), a győr- újbaráti gyermektáb or (255 ezer forintot a balesetveszélyes tető és lépcső javítására), a Jedlik-középiskola (200 ezer forintot a szintén balesetveszélyes párkánytéglák javítására), valamint a Kossuth-középiskola és kollégium (690 ezer forintot).

50 ezer forinttól 3 millióig

Az oktatási intézmények közül jelentős pénzt kapott a Micimackó Óvoda: 3 millió 50 ezer forintot az épületek karbantartására. A nagybácsai óvoda 135 ezer forintból végezheti el a szabványossági tűzvédelmi vizsgálatot, a Szivárvány Óvoda pedig 100 ezer forintot nyert a faház javítására. A Balassi Bálint iskolának és óvodának 99 ezer forintot szavazott meg a közgyűlés a csapadékvíz-lefolyó bekötésére és pótlására, 720 ezer forintot kapott a Gyárvárosi Általános Iskola szennyvízakna-átkötésre, a Kodály Zoltán Általános Iskola pedig 378 ezret burkolatfestésre. A Marcalvárosi Közoktatási Központ 650 ezerből cserélheti ki a Sün Balázs Óvodája szennyvízcsatornáját, a Váczi Mihály Általános Iskola konyhatervezésre 70 ezer forintot fordíthat.

A Krúdy-középiskolában több a tennivaló: 1,36 millió forintból kell megoldani a tornatermi vizesblokk felújítását, a csempézést, az ablakcsere többletmunkáit, a fűtési szivattyúk és a lefolyók cseréjét, valamint a kazánok felújítását. A szociális szakiskola 50 ezer forintot kapott a vízmérő hitelesítésére, a Szent-Györgyi iskola és kollégium 120 ezret a kőburkolat javítására, a Pálffy kereskedelmi szakközépiskola 1,35 milliót a kollégiumi bojler cseréjére. A sort az oktatási intézményeknél a kisebbségi önkormányzatok épülete zárja: 125 ezer forinttal, amelyet a riasztó beszerelésére, illetve a bejárati ajtó betörésgátlójának fóliázására fordíthatnak.

A szociális intézmények

A szociális intézményeknél rövidebb a lista: az Anya-, Csecsemő és Gyermekotthon 500 ezer forintot kapott az ereszcsatorna kicserélésére, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat 9 millió forintot tetőfelújításra, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat pedig 792 ezer forintot a szennyvízátemelő hibájának kijavítására.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért változtatta meg véleményét a miniszter?

Hol, melyik adyvárosi területen és mikor várható az új sportlétesítmény felépítése? – tette… Tovább olvasom