Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A legszebb magyar szavak - Szavazzon!

Magyarország - A legszebb magyar szavakat keresi a Balassi Intézet a magyar nyelv éve alkalmából. Szavazzon a kisalfold.hu-n! Írja meg hozzászólásában a legszebbeket!

A szoszavazo.hu-ra eddig beérkezett internetes szavazatok alapján az ˝élet˝, a ˝szerelem˝ és az ˝édesanya˝ áll az élen.

˝Hagyj egy szót magad után!˝ – ezzel a címmel indított sajátos játékot nemrégiben a Balassi Intézet. A Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója és a magyar nyelv éve alkalmából meghirdetett, novemberig tartó országos internetes szavazással azt szeretnék ˝kideríteni˝, hogy melyek azok a magyar kifejezések, amelyeket az utókor számára megőriznének a XXI. század emberei.

– Ez a kampány természetesen nemcsak játék a szavakkal, hanem ráirányítja a figyelmet a mindennapi nyelvhasználatra is. Segítségével növelni szeretnénk az emberek kritikai érzékét, nyelvi tudatosságát – hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Balázs Géza nyelvész, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára. – A kezdeményezés nem előzmény nélküli: a harmincas években Kosztolányi Dezső indította – francia mintára – az első hasonló szavazást. Akkor a ˝láng˝, ˝gyöngy˝, ˝anya˝, ˝ősz˝, ˝szűz˝, ˝kard˝, ˝csók˝, ˝vér˝, ˝szív˝ és ˝sír˝ szavakat tartották legszebbnek az emberek.

A ˝Hagyj egy szót magad után!˝ kampány honlapján, a szoszavazo.hu-n drótpostacímének megadásával bárki bármilyen szóra szavazhat. Szófaji megkötés nincs, viszont obszcén szavak nem kerülnek fel arra a nyelvi toplistára, amelyet a legtöbb szavazatot kapott kifejezésekből állítanak össze. A legszebbnek ítélt tíz magyar szót novemberben teszi közzé a Balassi Intézet, majd íróknak, költőknek, dalszerzőknek ajánlja fel ˝használatra˝. Az eddig beérkezett szavazatok alapján az ˝édesanya˝ és a ˝szerelem˝ áll az élen, de nyomukban a ˝pillangó˝, a ˝szeretet˝, az ˝édesapám˝, a ˝szabadság˝, a ˝szeretlek˝, a ˝cipőfűző˝, az ˝élet˝ és a ˝csillag˝ is ott szerepel.

Balázs Géza megemlítette: az ˝édesanya˝ rendre megnyeri a szószépségversenyeket, vagy legalábbis az első háromban végez. Így volt ez legutóbb 1991-ben, az egyik népszerű rejtvényújság által meghirdetett hasonló akcióban is. Akkor a ˝boldogság˝, a ˝szeretet˝, a ˝gyermek˝, a ˝csillag˝ és a ˝haza˝ bekerült a legszebbek közé.

– A magyar nyelv nagyon dallamos, de sok esetben nem a szavak hangzása miatt tetszik vagy nem tetszik egy adott kifejezés az embereknek, hanem inkább a jelentése miatt. A ˝szerelem˝ például az egyik legunalmasabb szavunk, tele ˝e˝-kel, így biztos, hogy a hozzá kötődő érzelmek miatt választják a szavazók, míg a szerintem gyönyörű hangzású ˝disznó˝ szavunk szinte esélytelenül indul egy ilyen szavazáson – hangsúlyozta a nyelvész.


A kisalfold.hu-n is szavazhat

Olvasóink is szavazhatnak az általuk legszebbnek ítélt szavakra. A www.kisalfold.hu-n várjuk hozzászólásaikat, amelyekből házi versenyünk végén kiderülhet, hogy önök szerint melyik a tíz legszebb magyar kifejezés˝.

 

Olvasóink írták

 • 6. wunderli 2009. augusztus 29. 12:42
  „Nekem nagyon tetszik a fülemüle,a barátság,a pongyolapittypang és a kelkáposzta is.”
 • 5. Kay 2009. augusztus 26. 19:12
  „Kastély”
 • 4. Ashley 2009. augusztus 26. 19:05
  „édesanyám”
 • 3. adalfold 2009. július 30. 13:44
  „zsidó”
 • 2. tricse 2009. július 29. 17:03
  „pillangó”
 • 1. kisördög77 2009. július 29. 11:21
  „örökké!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátulról hajtott a kamionnak az autópályán

Hátulról rohant bele egy kamionba szerda reggel egy brit jelzésű személygépkocsi az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, a balesetben nem történt személyi sérülés. Tovább olvasom