Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

˝A legrosszabra is gondoltam, de ki kell tartanom˝

Sokan kerülnek nehéz helyzetbe, mert elveszítik munkájukat, a hitelek részletei pedig emelkednek. Egy győrszentiváni fiatalasszony története.

M.-né K. Zsuzsanna 23 évesen fogott építkezésbe. Szűkös anyagai helyzetük miatt csak Győrszentiván külterületén volt erre mód. A fiatalasszony maga ásta az alapot, és hordta a téglát, közben dolgozott, s gyermeket nevelt.

- Az otthonteremtéshez nem kaptam hitelt, ahogy szocpolt sem az ingatlan zártkert jellege miatt. Rengeteg energiát öltem a házunkba. 27 évesen komoly egészségügyi problémákkal kellett szembesülnöm. Az orvosok nem tudnak konkrét betegséget megnevezni. Csontelhalást, magas szintű porckopást állapítottak meg. Két esztendő alatt hat operáción estem át.

Megműtötték a gerincemet, protézist kaptam. Közben jelzáloghitelt és személyi kölcsönt vettünk fel anyagi gondjaink miatt, majd férjemmel elváltunk. Az állapotom folyamatosan romlik, ópiumtartalmú gyógyszereket szedek, ahogy a rákbetegek. 2007-ben 50 százalék rokkantságot állapították meg nálam. A vizsgálat roppant megalázó, s nem körültekintőek.

Harmadfokig vittem az ügyet, ekkor tapasztaltam csak alaposságot, tüzetesebben nézték át a már kilóban mérhető kórházi papírjaim. Fél évig vártam a döntéshozatalra. Erre az időre szociális járadékra lettem volna jogosult, ám azt a tájékoztatást kaptam, hogy ha nyugdíjat szeretnék, akkor nem igényelhetem a támogatást. Akkor írtam egy levelet a nyugdíjfolyósító igazgatójának. Neki köszönhetően méltányossági alapon havi 4500 forinttal többet kapok.

Zsuzsanna 31 évesen 67 százalékosan csökkentett munkaképességű. Akkor került igazán nehéz helyzetbe, mikor hitvesét a gazdasági válság okán elbocsátották munkahelyéről. A pénzügyi krízis miatt a kölcsönök után a korábbi összegeknél 50 százalékkal többet kell befizetniük. Bár a férj talált állást, egykori fizetésének töredékét keresi.

- Tehetetlenebbnek érzem magam, mint valaha. Korábbi munkahelyemen átvertek, négy órás minimálbérre voltam bejelentve, miközben főállásban dolgoztam. Emiatt alacsonyabb összegű rokkantnyugdíj járt, míg nem vették figyelembe kérelmemet. Legszívesebben magam keresném a kenyerem, ám az állapotom miatt csak otthon végezhető munkával foglalkozhatok.

Az ilyen ajánlatok mindegyike átverés. Fájdalmaim ellenére próbáltam részmunkaidőben elhelyezkedni. Eredménytelenül, manapság az egészséges emberek is nehezen kapnak állást. A volt férjem sem fizet gyermektartásdíjat. Igényeltem különböző segélyeket, de ezekhez nagyon nehéz hozzájutni, s csak ideig-óráig jelenthetnek segítséget. Szerettünk volna élni az áthidaló kölcsön lehetőségével.

Felhívtam a Pénzügyminisztériumot, részletesen informáltak, ám figyelmeztettek, hogy a bankban nem lesznek ennyire segítőkészek. Igazuk volt. A hiteleinkkel kapcsolatban mai napig nem sikerült zöld ágra vergődni. A pénzintézet semmilyen megoldást nem kínál problémánkra, ügyünket átadták egy behajtó cégnek.

Időközben közüzemi tartozás is felhalmozódott, az ezekkel kapcsolatos támogatásokat sem kaptam meg. Úgy érzem, mindent megpróbáltam, de már nem látok kiutat, csak a csodában bízhatok. Ezalatt kiderült, hogy 13 éves gyermekemnek porcproblémái vannak. Valószínűleg örökölte betegségem - mondta elkeseredetten az édesanya.

Zsuzsanna nem segítséget kér, nem düh s dac hajtja. Döbbenten tapasztalta, hogy az ügyintézés útvesztőjében nem lel semmiféle megoldásra. Tudja, hogy napjainkban sokan kerülnek hasonló helyzetbe, mindenkit arra bíztat, hogy ne adja fel.

"Már a legrosszabbra is gondoltam, de tudom, hogy erősnek kell lennem. Harcolok az élettel az életért, a családomért, az otthonunkért. Nem tehetünk nagy dolgokat, csak kicsiket nagy szeretettel. Minden hasonló sorsú embernek kitartást kívánok."

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. laura01 2009. október 29. 16:08
  „Pár kis apróság a nagyon okosnak:

  böbeszédüséget helyesen bőbeszédűséget
  szaporitsd helyesen szaporítsd

  Na, ha megtanultál írni, jelentkezz!!! Általános iskola!”
 • 46. elemér 2009. október 28. 19:17
  „Kerüld a böbeszédüséget és ne szaporitsd a szót, mert az ilyesmi szükségtelen.”
 • 45. laura01 2009. október 28. 18:01
  „Elemér

  Ha te az ilyen cikket dicsekvésnek hívod, nem tudok mit mondani. Igen, tényleg Mo-on vagy, csak azt nem tudom miért , nem kívánom neked, hogy megtudd milyen lehet az ilyen De ismétlen, szerintem ez itt nem Bush, Usa a hülye kommentjeiddel menj akkor a CNN-hez, ott foglalkozzanak Bush-hal. Ja, persze minden
  idiótának meg kell szokni, hogy idézzelek, de el kellene gondolkodod, hogy akkor Te melyik oldalra tartozol, nem kötelező itt élni, el lehet menni külföldre. De elég, itt egy emberi élet és egy család sorsa a tét, nem az ilyen hülyeségeken kell itt okoskodni.”
 • 44. Káldi 2009. október 28. 16:33
  „Tisztelt Zsuzsanna.
  Részönkormányzati képviselőként tudom , hogy sajnos nagyon sok sorstársunk él Kertvárosban.
  Lehetséges lépésként javasolni tudom a haszonélvezeti jog bevezetését a tulajdoni lapra.Segély esetében pedig forduljon hozzám bizalommal , igyekszem gyorsan segiteni.
  itt megtalálja az elérhetőségemet:http://gyorszentivan.network.hu/

  Üdvözlettel:Káldi Sándor”
 • 43. fortuna54 2009. október 28. 16:13
  „40-es.Azt gondoltam,te vagy aki mindig javítgatta irásaimat,azért kérdeztelek.Elismerem,hogy hibátlanul irsz,de egy 53éves külföldi élet után nemhiszem,hogy nagyon szégyenkeznem kellene. Aki ezt nem érti,annak van szégyelni valója.Gratulállok a magyar helyesirási tudásodhoz.”
 • 42. Zotya13 2009. október 28. 11:14
  „Kíváncsi lennék kik segítenének! Szerintem egyik milliókat kereső sem!”
 • 41. Zotya13 2009. október 28. 11:12
  „Levelet kell írni és anyagi segítséget kérni a következőktől!
  Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dávid Ibolya Gaskó és a többi milliókat kereső egyénekhez!”
 • 40. LiamDevlin 2009. október 27. 22:30
  „Mutass egy helyesírási hibát a hozzászólásaim között...
  Én eddig még egyszer sem írtam két s betűvel a biztosan szót:-):-)
  -veled ellentétben...”
 • 39. elemér 2009. október 27. 22:26
  „32. hozzászólás laura01

  Na ne mondd, én itt vagyok és ezt megkell szokni,föleg az idiótáknak. Mo.-n minden harmadik embernek van anyagi problémája és segitségre szorul. Aki dicsekszik annak pedig adni kell.”
 • 38. fortuna54 2009. október 27. 17:05
  „37-es.Pedig szeretnék veled egyet kártyázni,biztossan tudom,nem lennél ellenfél. Az kommentárod nem vall valami nagy koponyára.Nem te vagy a magyar helyesírás szakértöje?”
 • 37. LiamDevlin 2009. október 26. 22:45
  „fortuna54, neked senki nem osztott lapot..”
 • 36. Torrente 2009. október 26. 18:57
  „Évekkel ezelőtt olvastam ugyanitt egy családról, ahol a családfő hirtelen meghalt. A család rettentő nehéz helyzetbe került. A munkahelyen szóba került az ügy, és nekiálltunk gyűjteni! Nem sok jött össze, mert ugye a melós ember sehol nem keres sokat, de tudtunk valamit vinni a családnak! Plusz szereztünk egy csomó konzervet is. Másoknak is eszébe jutott, hogy vita helyett segítsenek! Később az újságban megjelent egy cikk, ahol is az özvegy megköszönte a segítséget. Rosszul írták ki a céget, a műszakot, de mi tudtuk hogy rólunk van szó és örültünk hogy valamit is tudtunk segíteni nekik.”
 • 35. fortuna54 2009. október 26. 18:54
  „34-es.Szolni lehet,csak meg kell gondolni mit.Elég szégyen,hogy ilyen megtörténhet m.országon. Nincs egy párt,vagy politikus,aki felfigyelne az ilyen esetekre.Szégyen,gyalázat.”
 • 34. LiamDevlin 2009. október 26. 18:03
  „Ok, elnézést..
  Igazából meg sem kellett volna szólalnom, ez az igazság.

  Minden jót!”
 • 33. Liliom78 2009. október 26. 17:50
  „Kedves Schumacher!Köszönöm!Még reggel elüldtem az e-mailt!LiamDevlinnek még annyit,hogy higgye el mindent megpróbáltam!Még olyan helyeken is ami Önnek eszébe sem jutna.Aki nálam többet megprbál,azzal szívesen leülnék beszélgetni!Az összes többi hozzászólónak pedig nem győzöm köszönni a kedves, együttérző szavakat!Jó egészséget és minden jót kívánok Önöknek!Szeretettel:Zsuzsa”
 • 32. laura01 2009. október 26. 16:44
  „elemér

  menj ki az usaba, a rosssebb fogalkozik vele hogy mi van kint, ez itt nem arról szól!!! Nem te vagy a középpontban, pláne nem a hülye poltitikai kommentjeid és a világnézeted, itt egy emberi életről van szó egy család megélhetéséről!!!!”
 • 31. laura01 2009. október 26. 16:40
  „Tudom nem sokat ér, de nagyon együttérzünk Veled a férjemmel együtt, soha nem gondolná az ember mindenki a saját bajával van elfogalva, hogy az embereknek ilyen nagy problémái lehetnek, kívánom hogy egyszer ennek a lejtőnek is legyen vége, és az életeteket a szerencse, a boldogság árnyékolja be. Ilyen helyzetben még nem voltam soha, ezért szerintem nagyon nem tudok mit mondani, csak annyit, hogy Veletek vagyunk, reméljük egyszer rátok mosolyog az élet másik oldala is...
  a hivatalok meg, hát erről inkább nem is nyilatkozom, rohadt egy rendszer van itt az biztos...”
 • 30. Boróka53 2009. október 26. 14:05
  „29- nek: Ön pedig írni tanuljon meg helyesen !! ...."értelmesset" - helyesen: értelmeset !!!”
 • 29. elemér 2009. október 26. 13:26
  „kackac, már igazán ideje volt, hogy valami értelmesset te is hozzászólj a témához.

  23. hozzászólás egyolvasó
  T. olvasó, tanuljon meg olvasni !”
 • 28. kackac 2009. október 26. 12:26
  „Fiam Debil !
  Ne ítélkezz, hogy ne ítéltessél!
  Egy-két sorscsapás, baleset, csőd és te is ott fogsz rokkantként koldulni a HIVATAL-ban.
  Majd akkor gondolj a mostani szavaidra.
  kackac”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diófának csapódott a Renault - képekkel

Győrszentivánon egy haszongépjármű lesodródott az útról, s diófának ütközött. Tovább olvasom