Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

A legrangosabb borverseny

Pannonhalma - Száz pincészet háromszáz bort nevezett be az idei Pannon Bormustrára. A külföldi ítészek úgy vélték, a magas alkoholtartalom diszharmóniát okozhat.
Tizedszer rendezte meg a Pannon Bormíves Céh a hazai borok talán legrangosabb eseményét, a Pannon Bormustrát a Pannonhalmi Főapátságban az elmúlt három napban. Az országos versenyre évről évre többen neveznek be kereskedelmi forgalomban kapható palackozott boraikkal, mert rangos elismerést, piacra jutási lehetőséget nyer az a borász, aki itt jól szerepel.

Kálmán Zsolt szervező a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén száz pincészet háromszáznál is több borát küldte el. A hazai és külföldi szakemberekből álló bírálóknak 106 fehér-, 134 vörös- és 40 édesbort, 22 bikavért, valamint 14 pezsgőt és habzóbort kellett végigkóstolnia.

A zsűri két brit tagja részletesen értékelte az idei kínálatot. Caroline Gilby úgy fogalmazott: bár csalódást keltő borok is voltak, a benevezett tételek többsége sokat fejlődött tavaly óta. A szakember több tanáccsal is szolgált. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar borászok a globalizációnak köszönhetően francia, chilei, dél-afrikai, új-zélandi kollégákkal versenyeznek. A nedűk alkoholtartalmával kapcsolatban bírálatot fogalmazott meg. „A magas alkoholtartalom önmagában nem baj, de ha a borban nincs meg az egyensúly, könnyen diszharmóniát okozhat. A piacok többsége az alacsonyabb alkoholtartalom felé mozdult el" – fejtette ki.

A magyar borászatban érdekelt szervezetek és intézmények képviselői Pannonhalmán, a főapátság pincészetében díjat alapítottak a magyar borexportot legjobban segítő külföldi szakember elismerésére.
A magyar borászatban érdekelt szervezetek és intézmények képviselői Pannonhalmán, a főapátság pincészetében díjat alapítottak a magyar borexportot legjobban segítő külföldi szakember elismerésére.

Hasonló álláspontra helyezkedett társa, Angela Muir, aki megjegyezte: a magas alkoholtartalom sokszor elfedi a borok savait és gyümölcsösségét. Örömmel mondta, hogy a hagyományos magyar fajták rendkívül sokat fejlődtek, elegánsabbak lettek az elmúlt években.

A bormustra eredményhirdetését a jövő héten tartják Budapesten. Tegnap egy elismerés talált gazdára. A Pannon Bormíves Céh, a főapátság, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, az ITD Hungary Zrt., a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Bormarketing Kht. képviselői az eseményen alapították meg azt a díjat, amellyel a magyar borok exportját legjobban segítő külföldi szakembert ismerik el. A kitüntetést elsőként a holland Paul Op ten Bergnek ítélték oda.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tangóharmonika, imádsággal

Bakonyszentlászló - Jelenleg 16 idős embert látnak el a bakonyszentlászlói idősotthonban, ám az igényeket figyelembe véve a jövőben 25-re bővülhet a létszám. Tovább olvasom