Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A legmodernebb módszerrel

Péntektől Budapest után Győr a második hely az országban, ahol a legmodernebb módszert alkalmazzák a súlyosan gerincferdült gyerekek kezelésére. A fejlesztéshez a Kisalföldben áprilisban megjelent cikk hatására két és fél millió forint gyűlt össze.
„A megyében mintegy félszáz olyan gyerek van, akinek súlyos gerincferdülése miatt hosszú éveken keresztül merev fűzőt kell viselni. A legkorszerűbb, kényelmesebb módszer alkalmazásához a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórháznak öt-hat millió forintra van szüksége" – állt a Kisalföld április 10-i számában.

A történet kedvező fordulatot vett. A cikk hatására szponzoroktól két és fél millió forint gyűlt össze, amit a megyei önkormányzat és a Kórház kiegészített a szükséges összeggel.

A Kanadában kifejlesztett kezelési rendszer lényege az, hogy a megváltozott testtartás mérésére szolgáló ultrahangkészülékkel, valamint egy számítógépes programmal pontosan meghatározzák a gerincferdülés típusát, és a program útmutatást ad az új típusú fűző felhelyezéséhez. Ráadásul ez a fűző már nem merev, ezért könnyebben viselhető; nem zárt, így jól szellőzik, valamint egy-egy elemet kivéve mosható.
A módszert tegnap óta használja az intézmény ortopédiai osztályán a szkoliózis-szakambulancia, amelyet dr. Kovács Tünde adjunktus vezet (bár ez nem jelenti azt, hogy a merev fűzőt ki kellene dobni, hiszen bizonyos esetekben továbbra is csak az használható). Az átadási ünnepségen dr. Szebeni Antal osztályvezető főorvos azt hangsúlyozta, hogy ebben a fűzőben sokkal könnyebb a gyerekeknek a mozgás, és a gyógytorna-foglalkozások száma is jelentősen csökkenthető. Szakács Imre megyei közgyűlési elnök elképesztőnek nevezte, hogy ilyen „kerülő utakon" lehet csak pénzt szerezni egy ennyire fontos módszer alkalmazásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nincs győri Deák utca?

A haza bölcse, Deák Ferenc 200. születésnapja adta az apropót Kalmár Ákos (MDF) győri önkormányzati… Tovább olvasom