Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A legkisebb is számít?

Győr-Moson-Sopron - A Tesco a tapasztalatok szerint a vevő számára csak vásárláskor elérhető. Ismert a szlogen: „A legkisebb is számít". De kinek? És hol? Úgy tűnik, a Tesco számára csak a boltban és a pénztárig – s ettől kezdve rejtőzködő marad.

Tucatjával jöttek hozzánk olvasóink észrevételei tescós vásárlásaik, tapasztalataik alapján. Sokakat felháborított, hogy újabban ezekben az üzletekben (nem a hipermarketről van szó) állítólag központi utasításra már nem vágnak kétfelé mondjuk egy háromkilós káposztát, akkor se, ha ott „helyben" meglenne mindkét fél gazdája. Egy olvasónk azt a választ kapta egy üzletvezetőtől, hogy vegye meg valaki azt a hülye káposztát, és az utcán vágják kétfelé.

De nem vágják már kétfelé a kilós kenyeret se, hiába fogyna el. Egy egyedül élő nyugdíjas mit csináljon egy kiló kenyérrel? (Ami két nap után már ehetetlen...) Volt, aki emiatt visszapakolt a polcokra minden más megvenni szándékolt árut, s azt mondta, ezentúl csak a közeli kisboltban vásárol, mert ha valamivel drágább is, legalább tisztességgel kiszolgálják.
Ezzel az utóbbival el is intézhetnénk a dolgot. Egy kisboltban, amelynek valóban fontos, hogy vevői legyenek, nemcsak a háromkilós káposztát vágják el kérésre, hanem mondjuk a zellert is felnegyedelik. A kenyeret pedig nemcsak félbevágják, hanem akár negyedbe is. (Kenyérszeletet már csak azért nem adnak, mert néhány éve valami túlbuzgó HACCP-s – élelmiszer-minőségi – rendelet miatt ezt érthetetlen módon megtiltották nekik.) Nem akarjuk elkeseríteni olvasóinkat, de lehet, hogy a következő lépés a szóban forgó áruházi lánc üzleteiben az lesz, a szalámit se szeletelik, vegyen egy rudat, aki enni szeretne. Vagy húsból egy fél disznót, mert nem lehet a combból szeleteket vágni.

Egy olvasónk azt panaszolta, nem vágják már kétfelé a kilós kenyeret se, hiába fogyna el. Fotó: Illusztráció
Egy olvasónk azt panaszolta, nem vágják már kétfelé a kilós kenyeret se, hiába fogyna el. Fotó: Illusztráció

Az is lehet, hogy ez a félbevágási tilalom nem is a Tesco úgymond központi utasítása. Lapunk szokása, hagyománya szerint (mert úgy korrekt a dolog), próbáltunk illetékes helyről választ kapni. Nem hittük volna, de mi is odáig jutottunk, amit több olvasó is jelzett nekünk: a Tesco elérhetetlen. Az üzletvezetők, mint egyébként a többi áruházi láncnál is, központi engedély nélkül nem nyilatkozhatnak. A telefonkönyvben található központi számot hiába hívja az ember, az internetes honlapon pedig minden van (ami reklám), csak elérhetőség nincs.

Se telefonszám, se e-mail cím. Csak a következő szöveg a Kapcsolatok címszó alatt: „Kedves Látogatóink! Weboldalunk néhány itt található funkciója átmenetileg szünetel, annak érdekében, hogy hamarosan emelt szintű szolgáltatással térjünk vissza. Az esetleges kellemetlenségért elnézést kérünk! Megértésüket köszönjük! Üdvözlettel: Tesco Globál Áruházak Zrt." Megjegyezzük: a honlapon ez már tavaly novemberben is így volt. A sajtóközlemények rovatban sincs más, tavaly december óta tíz hír, hogy az országban itt-ott áruház nyílt.

Persze próbálkoztunk máshogy is, a hitelesség kedvéért nevekkel említjük, hogyan. Korábban, amíg Danks Emese volt a Tesco sajtófőnöke, gyors és korrekt reagálásokat kaptunk. Őt Hardy Mihály követte hasonlóképpen, ám egy év után ő is búcsút mondott, máshová ment. Nagy nehezen megtaláltuk egy tescós webkoordinátor, Régi Noémi címét, hozzá fordultunk e-mailben, segítsen már illetékest találni. Tőle Szökendi Kozima címét kaptuk, aki közölte velünk, sajtóügyekben Szabó Anita az illetékes. Neki május 9-én küldtük el kérdéseinket, választ azóta se kaptunk, a megadott telefonszámon csak csörög a telefon, de nem veszi fel senki, hangposta se. Próbálkoztunk még egy címmel, e-mailen kaptuk, hogy oda fordulhatunk, ám vagy a cím rossz, vagy valamiért letiltották, mert visszajön róla az üzenet.

Ezeket csak azért írtuk le, hogy megnyugtassuk olvasóinkat: nem csak ők nem találnak illetékest panaszaik megválaszolására. Ide másolunk még valamit, amit a Tesco honlapján Vállalati felelősségvállalás címszó alatt leltünk: „Senki nem tesz többet a vásárlókért" és "Bánjunk úgy az emberekkel, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak" "határozzák meg vállalati felelősségvállalásunkat." "Hiszünk abban, hogy akkor érhetünk el a legtöbbet, ha olyan gyakorlati ügyekben, amelyek változást hoznak, együtt dolgozunk." "A legkisebb is számít is" "nagy dologgá válhat, ha mindenki egy irányba tart."

Erre szokás azt mondani: no comment. Ha mégis érkezik hozzánk valami válasz, természetesen korrektül közöljük. Mint eddig.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. JURIK PÉTERNÉ 2008. május 20. 08:45
  „KEDVES MUCI !ÉN IS TESCOS DOLGOZÓ VAGYOK ,NAGYON BOLDOG VAGYOK ,HOGY ILYEN CSAPATBAN DOLGOZHATOK MÁR TÖBB MINT HÚSZ ÉVE !AKI KENYERET AD NEKED ,NEM ILLIK POCSKONDIÁZNI!AKKOR MIÉRT VÁLASZTOTTAD EZT A HELYET,VAGY TALÁN NEM VOLT MÁS?ÖRÜLJ ,HOGY DOLGOZHASS!H NEM A TESCOT KELL SZIDNI ,MINDENHOL VANNAK HIBÁK,MI IS MINDENT MEGTESZÜNK A JOBBÉRT! HAJRÁ TESCO!!!!!!! üdv:MACUS”
 • 63. georgbb 2008. május 18. 19:45
  „http://www.piacesprofit.hu/?r=19632
  Egykis ízelítő, hogy hová ne járjanak még vásárolni az emberek, mert romlott hús, szar kenyér miegymás...”
 • 62. georgbb 2008. május 18. 19:37
  „Tegnap vettem a Tescoban 98 Ft-ért 1kg kenyeret. Ennyiért félbe se kell vágni. Tényleg, melyik maszeknál lehet 100-150 Ft-ért frhér,félbarna 1Kg-os kenyeret venni??? Melyik maszeknál van 2-őt fizet 3 kap akció??? Melyik maszek forgalmaz minőségi terméket saját néven és olcsóbban??? Ha vki erre elfogadható választ tud adni, akkor is meggondolom, hogy a hozzám közel eső Tescoba(amivel még problémám nem volt) lecseréljem-e másikra/másokra...”
 • 61. pan.cser 2008. május 18. 14:43
  „Kedves jocó1. Hallgasd az én véleményemet: a legjobb, a legnagyobb, a Tesco. Még egyetlen ember sem kapott ételmérgezést, fertőzést. Jobb mint a koszlott kisboltok, ahol nyáron megolvad a csoki, meg romlik az áru. Jobb mint azok a büfések, akik egész láda sültkolbászt raktak el este, hogy a következő napon megetessék veled. A disznó lehet, hogy lopott volt a vágóhid meg fekete. Egyed jocó1! Nálam veled szemben a Tesco a nyerő!”
 • 60. Besenszky Dániel 2008. május 18. 10:28
  „Én is hasonló arroganciát tapasztaltam, igaz Székesfehérváron. Ott kitettek egy ládát üzenet az igazgatónak vagy valami hasonló felirattal Egy áruhiány ( gyerekjáték) elsö napon miatt íratm neki meghagyva telefonszámomat is, de váélaszra sem méltatott még egy sippantó sem.
  Beenszky Dániel”
 • 59. joco1 2008. május 18. 06:52
  „Egy biztos jot tenne a "vitának", ha egy igazi tescos is reagálna.A véleményem továbbra is maradt a tescoról:sz.r,sz.r.bb,legsz.r.bb és tesco. Romlott husok,silány áruk arányát az ott dolgozok(soproniról irok) rendes ,becsületes munkája nem tudja ellensulyozni.”
 • 58. f.bogi 2008. május 17. 22:49
  „Tisztelt Jutasi Úr!

  A cikk enyhén ferdít. Az S-marketek, vagyis a Nyugat-magyarországi régió vezetősége itt van Győrben a Hermann O. utcában. Évekig dolgoztam a régió igazgatójának asszisztenseként. Az igazgató minden ott megjelenő panaszost személyesen fogad, és személyesen intézkedik a kivizsgálásról.
  Budapesten keresni enyhén esztelenség volt, és ha a boltokban bármely vezetőt, vagy helyettes vezetőt (kék pólósok) megkérdez, akkor ők tuják, hova-kihez kell fordulni. Az egyértelmű, hogy ők nem nyilatkozhatnak a sajtónak, de átirányítanak a régió vezetőjéhez. Ha valaki annyira belevalónak érzi magát, hogy a legnagyobb ,,kutyát" akarja megtalálni, az vessen magára, ha falakba ütközik, mert van, amikor egy kisebb ,,kutya", de illetékes és komptens ,,kutya" sokkal hasznosabb lehet (ha érti mire gondolok).
  Személyes véleményem, hogy a Tescoban, mint minden más boltban mindenféle minőségű, árkategóriájú termék megtalálható, mint ahogy a Spárban vagy a Metroban is.
  Én a Metro kivételével mindegyikbe járok itt Győrben, épp mikor, hol van más elintézni valóm is, mert nekem a lakhelyem miatt a Tesco van közelebb.
  Tény, hogyha termelőtől szeretnék vásárolni, akkor elmegyek a vásárcsarnokba, és a kofáktól vásárolok. Amúgy a zöldségesek a csarnokban is külföldi árut tartanak a polcon, ha valaminek épp nincs szezonja.
  Itt nálunk (Gyb) bizony nagyon drágák a kisboltok. A falvakban általában magyar áruházláncok boltjai vannak zömmel, de ezek sem kivételek a gagyi cuccok árusítása terén, sőt!
  Üdv”
 • 57. pan.cser 2008. május 17. 15:22
  „Keves "hazafi2"! Nem hazafi vagy te hanem valami más. Milyen boltba akarsz járni? Olyanba amilyenek a cuculizmusban voltak esetleg olyanba mint a Horthy rendeszerben. Az utóbbiban jó boltok voltak, többnyire zsidó tulajdonban. Nem fizet a Tesco adót? A forgalmi adót mindenképpen fizetnie kell, aztán komoly tételeket fizet az alkalmazottak után, de végül is az alkalmazott fizetéséből levont adók és járulékok is a Tesco büdzséjéből származnak. Azért azt szertném tudni hol vásárolsz?”
 • 56. georgbb 2008. május 17. 13:09
  „A vevő szerintem nem telefonon és nem e-mailban akar a Tesco-val kapcsolatba lépni... vásárolni akar és azt vesz meg amit jónak lát, legyen ez gazdaságos,drága stb... Kicsit félrecsúszott a cikk is és a hozzászólások tartalma is...A választék nagy így nyugodtan lehet válogatni...”
 • 55. voodoo 2008. május 17. 10:53
  „Ez is egy maffia, csak gazdaságos :D”
 • 54. hazafi2 2008. május 17. 00:17
  „agymosott nép vagytok mindannyian.... tisztelet a kivételnek. a tesco még 1 fillérnyi adót nem fizetett az államnak, magyarul ingyen rontja itt a levegőt a többi hülye áruházzal együtt.... lidl, auchan, spar, aldi stb stb... és sehol annyi lejárt cucc, szemét szinezékes, mérgezett termék nincs mint nálnuk a polcokon. és még ezeket képesek vagytok védeni szánalom! Nagy tisztelet a cikk írójának. magyarság féltő szerettel egy büszke magyar ember”
 • 53. pan.cser 2008. május 16. 23:43
  „51-52! Megegyeztünk, nektek az nekem ez, én mindegyikbe járok. De meg mernék esküdni, hogy Ti is. A METRO-ban talán kétfelé vágják a káposztát? A Spar-ban a legdrágábbak a felvágottak. Hallom be is vannak gyulladva a Lidl-től. Látjátok milyen jó hogy lehet választani? De a cikknek erősen versenytárs szaga van és ez benn a nem szép! Egy újságcikk nem foglalhat állást és nem húzhat le senkit, akkor korrekt. EZ A CIKK MÁS, EZÉRT FELETTÉBB GYANÚS!”
 • 52. hétköznapi vásárló 2008. május 16. 23:33
  „A Spar és a Metro klasszisokkal jobb.”
 • 51. Kiss Miska 2008. május 16. 22:28
  „Kedves Pancser!
  Jó, hogy írod a konkurenciát! Tudod a Spar az legalább színvonal, ott a békebeli monarchiában megszokott kizsákmányolás van csupán. Az osztrák. Emez gagyi termékeket forgalmazó cég aqnyaországa jelentős gyarmatbirodalommal bírt és az egykori gyarmatokra méretezte a színvonalat. Ennyi a különbség, ha adófizető jobbágynak, avagy rabszolgának tekintenek.
  Inkább akkor a labancok! Javaslom, nézd meg a különbséget Kedves Pancser, ha időd engedi!”
 • 50. pan.cser 2008. május 16. 22:15
  „Rendszeres TESCO-ba járó vagyok, a cikk ellenséges és rossz. Egy buta divatnak, történetesen szidjuk aki sikeres című műfajnak hódol. Nem muszáj oda járni természetesen ha nem tetszik, de mégis odajárnak az emberek. Miért? Mert még mindig jobb minta többi. Azért lenne rossz a bolt mert nem vágják kétfelé a káposztát? Na és? Van másik ahol elvágják. Sehol annyi friss pékárú nincs mindenféle méretben mint ott. Felvágottak megszámolni is alig lehet, annyiféle van, kimérve, előre csomagolva, kinek hogy tetszik. Én bizony szívesen veszek húst a TESCO-ban, inkább mint egy kis büdös hentesboltban. Kutya bajom a TESCO élelmiszerektől. Másnál is így lehet, mert hétvégeken dugig van a parkoló. LEHET, HOGY A CIKKET A KONKURRENCIA IRATTA , akinek csoszvadt, drága áruja a kutyának sem kell? Bonyolult ám a világ emberek!”
 • 49. Marika62 2008. május 16. 21:59
  „Ja, és nagyon divat lett dobálózni az igényességgel.
  Ha te olyan igényes lennél, hogy nem vásárolsz olyan boltban ahol nincs egér, már alulról számolnád az ibolyát! Mert az, hogy nem látod, nem jelenti, hogy más nem találkozott vele!
  Az igényesség pedig egy bolt arculatánál már akkor látszik, ha belépsz az ajtaján. Ha igénytelennek találod, fordulj ki.Ne várdd meg, míg egy egér vagy más eléd jön!”
 • 48. Marika62 2008. május 16. 21:53
  „Kedves Péter!
  Nem azt állítottam, hogy egy egér természetes látvány egy boltban, hanem azt mondom, hogy előfordulhet, hogy a nyitott ajtón, vagy réseken beszökik. Természetesen az üzletek féreg és rágcsáló írtását szabályok írják elő, amit minden boltnak köteles betartani. Ezek a betévedt állatok a kihelyezett csabdák foglyai lesznek előbb vagy utóbb. Tehát az, hogy te látsz egy egeret, az nem biztos, hogy bérletet váltott abba az üzletbe. Az pedig, hogy azt hiszed, hogy más üzletben ez nem fordul elő, ne is haragudj, de naívság.”
 • 47. Korrekt 2008. május 16. 21:22
  „....nem tudom nem e ismertek e magatokra a fenti problémákban, de nem csak ugy mint elszenvedö alany:)

  Már nagyon ideje lenne egy kis szemlélet váltásra, ne csak a pult egyik felén foglaljunk helyet.

  Aztán meg nem szabadna összekeverni a szezont a fazonnal, egy nagy áruházban nem vágnak el kenyeret, de viszont sokmindent ólcsóbban és kulturáltabb körülmények között vásárólhat az ember.
  Ha nem a fenti példa lép érvénybe, az viszont nagyon elszomoritó.

  Egy kérdés a sok közül:...vajon miért ültök órák hosszát a fogrvosnál vagy másutt?
  A válasz egyszerü, mert ha váro ha kiszólgáló vagy ugyan ugy semmit semteszel ok megszüntetéséért.
  Innét kezdve a cikk okafogyott:(”
 • 46. kis péter 2008. május 16. 21:08
  „Kedves Marika62!

  Na nehogy már megmagyarázd nekem, hogy normális egy egér látványa egyélelimeszerekkel teli boltban?!
  Hát te csak járj ilyen helyre, ha ennyire vagy csak igényes.”
 • 45. georgbb 2008. május 16. 20:27
  „lidike! Köszi a kultúrált megszólítást! Mi is a baja a húsnak??? A süteménynek??? Máshol tán adalék nélkül készül??? Nem is értelek, te fénnyel táplálkozó vagy????”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ízlett a sült hús, agyonverte a párját

Győr–Zalaegerszeg - A sületlen hús miatt kellett meghalnia egy asszonynak, akinek magából… Tovább olvasom