Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A leggonoszabb ideológiára figyelmeztettek

Győr - A városból és környékéről elhurcolt, elpusztított zsidóságra emlékeztek a hétvégén a megyeszékhelyen az esemény 65. évfordulóján a zsidó temetőben.

A ravatalozóban tartott főhajtás alkalmából Villányi Tibor a helyi hitközség képviseletében rámutatott: az emberiség történetének egyik leggonoszabb ideológiája nevében bélyegezték meg, rekesztették ki, alázták meg, hurcolták el, gyilkolták meg a város békés, szorgalmas polgárait, azon oknál fogva, hogy zsidónak születtek. A hétvégi megemlékezést azonban nemcsak az elhunytak, hanem az életben maradottak és segítőik előtti tiszteletadás jegyében is tartották. Győrből ötezer zsidót hurcoltak el a vészkorszak idején.

– Az emberiség semmit sem tanult a történelmi tragédiákból – hangoztatta Deutsch Róbert főrabbi. Aktuális politikai utalásokkal tűzdelt beszédében rámutatott: emlékezni és emlékeztetni a felnövekvő nemzedékeknek is szent kötelessége.

A hétvégi megemlékezést nemcsak az elhunytak, hanem az életben maradottak és segítőik előtti tiszteletadás jegyében is tartották. Fotó: Krizsán Csaba
A hétvégi megemlékezést nemcsak az elhunytak, hanem az életben maradottak és segítőik előtti tiszteletadás jegyében is tartották. Fotó: Krizsán Csaba

Az ünnepségen a megyeszékhelyet Schmidt Péter, a megyét Szakács Imre, az országgyűlést Balogh József és Fónagy János képviselték, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete részéről megjelent Frischmann Edgár, a Magyar–izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége részéről Sipőcz Ernő ügyvezető elnök, a győrszemerei képviselő-testület tagja. A gyászünnepség résztvevői megkoszorúzták a mártírok emlékművét a győri temetőben, majd meghallgatták a holokauszt áldozatainak emlékére rendezett koncertet a felújított zsinagógában.

Olvasóink írták

 • 6. lótusz 2009. július 26. 14:50
  „asher a talmudot értékeli. ismeritek. öld meg a magyart! hagyd vízbe veszni aki nem zsidó és még lehetne sorolni a gyűlöletét. ez az igazi fajgyűlölet. nemcsak holokauszt hanem kommunizmus és palesztin áldozatok is érdemelnek megemlékezést. mert minden ember egyenlő”
 • 5. asher11 2009. június 25. 17:54
  „moderálva”
 • 4. buggyant 2009. június 24. 06:05
  „vjack, teljesen igazad van. Jó hogy ilyen kulturáltan fogalmaztál, talán Asher is megérti bár erre 0% az esély. Sajnos nagyon elfogultak a saját felsőbbrendűségükben fürdőzve. Valaha szintén volt ilyen beállítottságú nép a vezérével. Amíg hozzájuk hasonlóan gondolkodnak emberek, nem lesz béke itt a földön.”
 • 3. VJack 2009. június 23. 23:27
  „Asher, természetesen sajnálom a családodat. Senki ne hagyja magát birkamód legyilkolni. Viszont napjainkban is ki kellene állni sok most meggyilkolt emberért. Nem csak ha zsidó, akkor is, ha palesztin, akkor is, ha magyar, akkor is, ha kongói. Ugye ha a palesztinok sem hagyják birkamód legyilkolni magukat és megvárni, míg egész területüket elveszik, akkor ezt gondolom te is respektálod. Mert ha te ezt nem, te se várd el ugyanezt visszafelé. Remélem te is úgy gondolod, hogy ez így korrekt. És a zsidó halott sem felsőbbrendű faji alapon, mint egy palesztin. Ugye így kerek a történet?”
 • 2. Parasztbasztato 2009. június 23. 20:00
  „Hogyne tanultak volna.Azért gyártanak Uzit.”
 • 1. VJack 2009. június 23. 16:46
  „"Az emberiség semmit sem tanult a történelmi tragédiákból - hangoztatta Deutsch Róbert főrabbi. " Teljesen egyetértek. Csak egy halk kérdés. A zsidók tanultak? Itt most nem a zsidó kisemberre gondolok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladéknaptár a postaládákban

Győr - Az aktuális számlalevelekkel együtt 83 ezer háztartásba juttatja el a szolgáltató a jövő… Tovább olvasom