Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A legfőbb feladat az emberi lélek építése

Győr - Pappá szentelésének negyedszázados évfordulóját ünnepelte Berkes Gyula.

A kamillus templom ezüstmisés plébánosa szerint a jelenkorban reményt és lelki támaszt kell nyújtani a kiábrándult embereknek.

Érettségi előtt kapta a „hívást", így Berkes Gyula a korábban tervezett pécsi tanárképző főiskola helyett a győri teológia mellett döntött. Huszonöt évvel ezelőtti felszentelése után papi szolgálatának első állomása Csorna volt.

– Meghatározó idő az életemben, ma is szívesen térek oda vissza. Bár ezt mindegyik helyemről elmondhatom. Így kedves emlékek kötnek a Káptalandombhoz, amikor nyolc évig püspöki titkárként ott szolgáltam, de ugyanígy érzek a csepregi, a mosoni, és kilenc éve a kamillus plébániám iránt is – említette a pappá szentelésének negyedszázados jubileumát ünneplő atya. – Ezért is idéztem ezüstmisémen Máté Péter egyik dalából: ˝...annyi, annyi mindent köszönni tartozom˝. Elsősorban Istennek, utána a huszonöt év alatt ˝kibővült rokonságomnak˝, a híveimnek, akik hol barátként, hol családtagként fogadtak szeretetükbe. Ezért aztán nem volt véletlen, hogy az ünnepi alkalomból annyian összegyűltünk.

Berkes Gyula ezüstmiséjét paptársai és hívei körében ünnepelte.
Berkes Gyula ezüstmiséjét paptársai és hívei körében ünnepelte.

Berkes Gyulát ˝építő˝ papként emlegetik. Az atya vallja: legfőképp a lelkeket kell építeni, de nem szabad elhanyagolni Isten templomait sem.

– Majdnem mindenütt akadt tennivalónk. Csepregen például az aranyozást csináltattuk meg, illetve a templom fűtését. Mikor Győrbe kerültem, szinte azonnal a templom tetőzetét kellett megújíttatni, utána pedig – aljzatcserével – a belső teret. Majd megvalósítottuk az egyházközség régi tervét: a teljes plébániafelújítást. Mindezek előtt a jelenkor papjának az a feladata, hogy irányt mutasson és lelki támasza legyen az embereknek a válsággal terhelt, reményvesztett és kiábrándult világban. És erősíteni a hitet Jézus Krisztusban, a feltámadásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulmányi versenyek eredményei

Győr-Moson-Sopron - A megyei pedagógiai intézet az elmúlt tanévben csaknem három tucat általános és… Tovább olvasom