Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

A legfiatalabb víztorony

Átadták Győr legújabb víztornyát, amely hivatásán túl kilátóként is szolgál. A tervek szerint lifttel lehet majd a csúcsra feljutni, ahol étterem is üzemel. A tulajdonos önkormányzat hamarosan meghirdeti a beruházást.
A most átadott víztorony kétfunkciós, hiszen nemcsak a vízellátást szolgálja, hanem kilátó is.
A hétvégén ünnepélyesen is átadták a Győr-Szabadhegy és Kismegyer biztonságosabb ivóvízellátását szolgáló új (a városban a negyedik) víztornyot. A megrendelő a győri önkormányzat, melynek képviseletében Eredics Imre alpolgármester vette át a létesítményt.
Néhány adat a víztoronyról: 400 köbméteres, a villámhárítóként is szolgáló csúcsdísz nélkül 42,9 méter magas, a tartály legnagyobb átmérője 19,6 méter, toronytörzse kívülről 5,4 méter. A beruházáshoz kapcsolódott az 5300 méter hosszúságú, új nyomóvezeték lefektetése is. A beruházás költsége 295 millió forint.

Páratlan panoráma a tetőről

A torony a maga nemében nem számít különlegesen magasnak, de mivel Szabadhegyen, a dombtetőn áll a tévétorony szomszédságában, Győrben páratlan panorámakilátásra ad lehetőséget.

Eleve úgy is tervezték: a felső tartálya tetején egy üvegezett és egy nyitott, körbejárható kilátót alakítottak ki. Ide ugyan egyelőre csak gyalogosan, lépcsőzve lehet feljutni (267 lépcsőfokon), ám a torony törzsében előkészítették a helyet a leendő liftnek.

A tulajdonos várja a kivitelezők jelentkezését

Mikor legutóbb beszámoltunk az építés utolsó fázisáról, még azt írtuk: kérdéses, hogy a páratlan panorámában gyönyörködni akarók mikor juthatnak fel a torony tetejére. Ez ugyanis attól függ, hogy a város és az üzemeltető Pannon-Víz rt. milyen megállapodásra jut a „rendeltetéstől eltérő használat" dolgában.

Eredics Imre alpolgármester az átadás után, szombaton azt mondta a Kisalföldnek: most, hogy a hivatalos átadás-átvétel megtörtént, meghirdethetik a torony csúcsán üzemeltethető éttermi rész, illetve a lift kivitelezését és működtetését.

Kapcsolódó cikkek >>

Víztorony épül (2002-08-04) >>
Jelkép lesz a víztorony (2003-05-11) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január közepére befedik a győri műjeget

Megkezdődtek az előkészítő munkák, január közepétől fedett műjégpályán korcsolyázhatnak a győriek.… Tovább olvasom