Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

A legeladósodottabb megyék között

Győr-Moson-Sopron az eddigi középmezőnyből mostanra bekerült a legeladósodottabb megyék első harmadába – állítja a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete. Tavalyhoz képest 20–25 százalékkal nőtt a 90 napnál régebben tartozók száma.

Megyénkben elsősorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás az elmúlt félévben. A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének tapasztalatai alapján ez sok esetben magával rántja a jelzáloghiteleket is.

– A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi, közösköltség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait – mondta a Kisalföldnek Kovács László, az egyesület főtitkára.

– Jelentős szempont az is, hogy letisztázódott, mely rétegek részére nem sikerült még megnyugtató adósmentő intézkedést tennie a kormányzatnak. Aki tudott vagy akart, az elmúlt évben már végtörlesztett.

Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik csak simán forinthitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak.

A forintosítással és a huszonöt százalékos tartozás elengedésével a szigorú feltételrendszer miatt csak egy-kétezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, amely az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.

Az egyesület adatai szerint megyénkben az előző évi adatokhoz képest 20–25 százalékkal megnőtt a 90 napnál régebben tartozók száma, ami azt is jelenti, hogy csak kis részük tudja visszatornázni magát a fizetős kategóriába.

– A növekedés elsősorban a nagy számban bedőlt osztrák hitelek következménye – magyarázza Kovács László. – Többszörösére növekedett a kisebb fajsúlyú hitelek felmondott aránya: személyi kölcsön, áruvásárlás, hitelkártya. Főleg azok jártak rosszul, akik magas kamatozású áruvásárlási hiteleket vettek fel.

Jelentősen emelkedett a véglegesen felmondott hitelszerződések száma, amely már meghaladja a négyezer szerződést.

Jó részüknél egyelőre a kvótarendszer miatt nem került még sor az árverezésre és a kilakoltatásra, enélkül csak ebben az évben akár öt-hatezer árverési eljárás is elindulhatna a megyében, amely egy elképesztően magas szám a lakossághoz viszonyítva.

A kvótarendszer, amely jelen pillanatban védi az ügyfeleket a kilakoltatástól, legalább annyi kárt is okoz, hiszen a türelmi időszakban a szerződések adósságtartalma akár meg is duplázódhat. Sőt, akik már a kilakoltatási moratórium hatálya alá estek, azok tartozása az eredetileg felvett hitelösszeg háromszorosát is eléri.

A főtitkár szerint talán a 2012-es év lesz a legrosszabb a pénzügyi válság évei között. Egyrészt megmutatja, kik maradnak talpon és fizetik tartozásaikat, másrészt kiderül, kik azok, akiknek erre már nincs esélyük és lehetőségük.

Kampány az "elsétálásért". A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület (amelynek szakértői ingyenes segítséget ajánlanak a bajba jutott családoknak) az egész országban kampányol a „tiszta lappal történő kezdés" (elsétálás) lehetőségének megteremtéséért. Kellő számú támogatás esetén a parlament őszi ülésszakára az alaptörvény módosítását kezdeményezik, mely szerint: senkit se lehessen időkorlát nélkül anyagi és erkölcsi függőségben tartani. Az akció győri állomásáról részletek a www.bankikarosultak.hu honlapon.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltott önkényuralmi jelképet rajzoltak a marcalvárosi aluljáróban - fotók

Ismeretlen festett horogkeresztet a győri marcalvárosi aluljáró falára. A fotót egyik környéken lakó, felháborodott Olvasónk küldte be. Tudósítónk jutalma 3000 forint. Tovább olvasom