Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

A lakótelepeken nem lesz fizetőparkoló

Elterjedt a szóbeszéd, hogy – az ország néhány nagyvárosához hasonlóan – egy-két győri lakótelepen is fizetni kell majd az eddig ingyenes parkolásért. Az illetékesek szerint valóban csak szóbeszédről van szó, Győrben nincsenek ilyen tervek – egyelőre.
Nincs tenyérnyi hely: Zsúfoltak a lakótelepi parkolók, ám a megoldás nem az, ha fizetővé teszik azokat.
Miután nemrégiben híre ment, hogy Miskolcon az egyik belvároshoz közeli lakótelepen az ott élők nagy felzúdulására fizetőparkoló-automatákat szereltek fel, elterjedt a szóbeszéd, hogy Győrben is számítani kell valami hasonlóra.

Ha lenne terv, tudnának róla

Cseh Ferenc, a győri közterület-felügyelet vezetője lapunk kérdésére elmondta: ők nem hallottak ilyen tervekről, s ha lennének ilyenek, tudnának róla – bár a parkolók fenntartása, üzemeltetése nem az ő hatáskörükbe tartozik. Más a helyzet a példában is említett Miskolcon. Ott ugyanis a közterület-felügyelethez tartozik nemcsak a parkolók ellenőrzése, hanem üzemeltetése is. Ennélfogva az ottani felügyeletet anyagi érdekeltség is fűzi a fizetőparkolókhoz. Finoman szólva nem szerencsés helyzet, mondta Cseh Ferenc, de Győrben egészen más a helyzet.

A parkolók a Komszolé

A fizetőparkolókat megyeszékhelyünkön a Kommunális Szolgáltató Kft. üzemelteti. Szabó Sándor főosztályvezető szerint egyelőre szó sincs arról, hogy a meglévő (belvárosi) fizetőparkolókat kiterjesztik a lakótelepekre. Az tény, hogy a lakótelepek parkolói telítettek. Amikor a tömbházak épültek, még mások voltak az építési előírások, nem számoltak azzal, hogy minden lakáshoz egy parkolóhelyet is kell tervezni. (Képzeljük el, ilyen mércével milyen szellősek lennének Győr nagy lakótelepei!) A valóságban a lakótelepeken most szinte küzdeni kell egy-egy szabad parkolóhelyért, s bizony nem mindenki tudja autóját éjszakára lakásától látótávolságban elhelyezni.

Körözés a háztömb körül

Napközben jobb a helyzet, de ha például hétvégéken rossz az idő, bizony lehet néhány háztömb körüli kört tenni, mire meg tud állni az ember. Lehet szidni – most már feleslegesen – a lakótelep-tervezőket, de a megoldás semmiképpen sem az, hogy a lakótelepi parkolókat fizetővé teszik. Ettől ugyanis az autókat még mindig nem lehet hol elhelyezni. Megoldást őrzött mélygarázsok vagy parkolóházak jelenthetnek. Biztos, hogy az autósok jó része hajlandó lenne méltányos díjat fizetni, ha milliós tulajdonukat biztonságban tudnák.

Amikor a marcalvárosi lakótelepet tervezték, szóba került, hogy az úgynevezett szervizutak alá viszik le a parkolókat, s felettük szép sétányokat lehet kialakítani. Akkoriban sokan megalomániának, illúziónak ítélték az ötletet. S közben csak húsz év telt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költöznie kell mostani helyéről a Rába-nyugdíjasklubnak?

A Rába nyugdíjasai, akik a cég által működtetett klubban töltik napjaik nagy részét, attól tartanak,… Tovább olvasom