Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 19°C | 30°C Még több cikk.

A lakók tiltakoznak, de a torony épülne

A volt győrújbaráti BM-üdülő területén, lakóházakhoz közel akar mobiltelefon-átjátszó tornyot építeni a Vodafone Rt.
A környéken élők tiltakoznak, mondván, a sugárzás veszélyeztetné egészségüket és csökkentené ingatlanjaik értékét. A múlt hét közepén arra lett figyelmes a győrújbaráti Kovács Zsolt, hogy bontják a volt belügyminisztériumi (BM) üdülő területén, a házától légvonalban 50–60 méterre lévő, évtizedekkel korábban felállított antennát. Rosszat sejtve beszélgetni kezdett a munkásokkal, és kiderült, hogy a keceli vállalkozás 24 méter magas mobiltelefon-átjátszó tornyot épít a Vodafone Rt. megbízásából.

A férfi a helyszínre hívta Tóth Józsefet, a polgármesteri hivatal építésügyi előadóját, aki közölte a kivitelező cég munkatársaival, hogy a bontás nem, de az építés engedélyköteles, akik erre elmentek.
„ Az itt élők azért ide építkeztek, mert nyugodt, egészséges környezetre vágytak" – mondta a Kisalföldnek Kovács Zsolt. Hozzátette: tartanak attól, hogy a torony sugárzása veszélyezteti egészségüket, csökkenti ingatlanjaik értékét. Megjegyezte azt is, hogy a volt BM-üdülőt a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány bérli, s a civil szervezet táborokat szervez sok gyerek részvételével – nekik sem használna a torony. Véleményével egyetértett több környékbeli, így Birkmayer György, Tolnay György, Pinczés József, Nemes Lajosné és Major Jenőné is.

A kivitelezők ugyan elvonultak, de a Vodafone – amely a területet a megyei rendőr-főkapitányságtól bérli – később felállítaná a tornyot. „A cég álláspontja szerint ezek az építési munkák nem minősülnek építésügyi hatósági engedélyhez kötött tevékenységnek" – tájékoztatta lapunkat a mobilszolgáltató. A társaság ettől függetlenül az építési hatóság kérésének eleget téve lefolytatja az építési engedélyezési eljárást, s a helyszíni munkálatokat csak a jogerős építési engedély kézhezvételét követően kezdi meg az összes hatályos egészségügyi jogszabályt betartva.

Tóth József építésügyi előadó kérdésünkre elmondta: az engedélykérelmet még nem kapta meg, de az antenna elméletileg – ha mindenben megfelel az előírásoknak – felállítható. Ilyen átjátszó egyébként több is van a községben, igaz, mindegyik távolabb helyezkedik el a lakóházaktól. Az engedély kiadásához a 60 napos ügyintézési idő alatt ki kell kérni több szakhatóság – például a sugárbiológiai intézet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Magyar Honvédség – véleményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonyítani Európában

Nemzeti ünnepünkön a győri önkormányzat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Honvéd ligeti emlékművénél tartott megemlékezést, és több szervezettel együtt koszorút helyezett el a márciusi ifjak tiszteletére. A Városház téren felhúzták a Magyar Köztársaság és az Európai Unió zászlaját. Tovább olvasom