Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A kutya ugathat, de az emberek beszélhetnek Győrben

A kutyák közterületi ugatását a rendeletek nem minősítik szabálysértéssé. Az indokolatlan zajokozás ugyan nem megengedett, de nagyon nehéz lenne bizonyítani, hogy a kutyaugatás mikortól az. Az egymásra figyelés, a kölcsönös megértés hozhat megoldást.

Olvasói kérdés
Marcalvárosban a kutyatartók, a kutyák már elviselhetetlen, tűrhetetlen helyzetet idéztek elő. Az ugatástól nincs nyugalom az Ikva utcában. Ide hordják az ebeket gazdáik, de aztán nem figyelnek rájuk, nem nevelik meg őket, így egymást marják, nyüszítenek. A Répce utcát pedig teljesen át lehetne engedni a kutyáknak, arra már nyugdíjas, óvodás úgyse mer menni. A borjú méretű ebeket oda hordják dolgukat végezni. Tele az utca kutyapiszokkal. Megnéztük a közeli kutyafuttató helyet. Szépen rendezett, de oda kutyát nem hordanak. Mit lehetne tenni? Vagy engedjük át ezt a lakónegyedet a négylábúaknak? Szerintem csak komoly kutyaadó jelentene megoldást. Ha a borjú méretű ebek etetésére van pénz, akkor fizessenek a kutyapiszok eltakarításáért is a gazdák! Nyugdíjasok


A helyi és az országos jogszabályok szerint közterületen kutyát kizárólag pórázon lehet vezetni, elengedni csak a rendeletben kijelölt kutyafuttató területen lehet. Aki kutyáját a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, kóborolni hagyja, nem tart magánál az eb közterületen okozott szennyeződésének eltávolítására alkalmas eszközt, vagy a felügyelete alatt lévő állat piszkának megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el. Emiatt helyszíni bírsággal sújtható vagy feljelentés esetén az eljáró hatóság pénzbüntetést szabhat ki. Ha az eb másnak kárt okoz, gazdája a szabálysértési bírságon kívül az okozott kár megtérítésére is kötelezhető. Ha a kutya megharap valakit és nyolc napon túl gyógyuló sérülést okoz, az ügynek akár büntetőeljárás is lehet a következménye.

Minderről lapunknak dr. Horváth Tamás, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetője adott tájékoztatást és azt is elmondta, hogy olvasóink panaszát az intézkedésre jogosult közterület-felügyeletnek továbbította. Szavai szerint a lakók is kezdeményezhetnek szabálysértési eljárást a polgármesteri hivatal igazgatási osztályánál, de az eredményes eljárás lefolytatásához a hatóságnak szüksége van az ebtartó adataira és a bizonyítás érdekében sor kerülhet a szabálysértést észlelők és az elkövető szembesítésére. Viszont kifejezetten a kutyák közterületi ugatását a rendeletek nem minősítik szabálysértéssé.

Az indokolatlan zajokozás ugyan nem megengedett, de nagyon nehéz lenne bizonyítani, hogy a kutyaugatás miért az, vagy mikortól az. A tapasztalatok szerint az ilyen helyzetekre az emberek közti higgadt egyeztetés, az egymásra figyelés, a kölcsönös megértés hozhat megoldást.

Olvasóink írták

 • 2. tökmag1 2011. szeptember 06. 14:06
  „Kedves Wicky!Teljes mértékben egyetértek veled!Köszi,hogy leírtad,helyettünk is!”
 • 1. wicky87 2011. szeptember 06. 08:11
  „Az éremnek mindig két oldala van. Érdekes, hogy olyan cikket soha nem látni, hogy a kutyások panaszkodnak, hogy nap mint nap milyen beszólásokkal kell szembesülni csak azért mert szeretik az állatokat és mernek kutyát tartani.

  1. HANGOSKODÁS
  Ha egy kutya egyet vakkant az hatalmas problémát jelent egyesek számára. Viszont hogy a gyerekek egész nap visítoznak, kiabálnak, vagy néhányan úgy hallgatnak zenét, hogy a felettük lakónak rezeg az ablaka, vagy esténként a fiatalok lent hangoskodnak, esetleg a részeg hajléktalanok egész éjszaka veszekednek, vitatkoznak az persze nem zavar senkit, vagy ha zavarja is nem szól.

  2. KUTYAPISZOK
  Nem mondom, hogy ezzel nincs probléma, de a kutyások többsége összeszedi kutyája után a piszkot. De itt is mondhatnánk azt, hogy ha egy kutya piszkít oda bárhova akkor az egyből felháborító, viszont, hogy a Répce utcába itt tanyázó hajléktalanok ott végzik el a dolgukat, vagy a gyerekeket a játszótér mellé hordják elvégezni ügyes bajos dolgukat, mert a szülő éppen nem akarja felvinni az egy teljesen elfogadott dolog, hiszen ember teszi. Nem hiszem, hogy a legnagyobb problémát a kutyapiszok jelenti az utcák tisztaságában, meg lehet nézni a sok eldobált szemetet, cigi csikket, szotyit a sokkal jobban rondítja az utca képét.
  Ha a gazdi összeszedi a kutyapiszkot, van hogy utcákon keresztül hordozza magával, mert nem talál egy kukát ahová beledobhatná. Ha esetleg több kuka lenne kihelyezve ez a probléma is megoldódhatna.

  3. KUTYAFUTTATÓ
  Ez nem igaz, hogy ott sosincs kutya, hiszen ha valaki elsétál arra délutáni/ esti órákba, akkor láthatja, hogy mindig tele van. Talán az Ikva utcában pont ezért van kutyaugatás. A kutyafuttatóval a probléma, hogy nagyon kicsi, pár kutyánál több nem tud rendesen futkosni. Arról nem is beszélve, hogy a különböző betegségek miatt a gazdik nem merik bevinni oda kutyáikat. A másik probléma, hogy a kutyafuttatóig valahogy el kell jutni, és azt a gazdi nem tudja megmagyarázni a kutyának, hogy ide és ide nem piszkíthatsz csak oda. Vagy elvárják tőlünk, hogy a 10-20 kilós kutyákat ölbe vigyük a kutyafuttatóig?! Ha minden kutyás odavinné a kutyáit akkor órákig állhatnának sorba, hogy bejussanak. Egy nagyobb kutyafuttató talán megoldás lehetne.

  4. KUTYA KONTRA NYUGDÍJAS, GYEREK
  Én a Répce utcában lakok, de itt mindig vannak nyugdíjasok és gyerekek. Nem vettem észre, hogy nem mernek erre sétálni. Sőt nem egyszer fordult elő, hogy kutyasétáltatás közben gyerekek futnak oda hozzánk, hogy megsimogathassák a kutyusokat. Akik ezt a kérdést írták, azok nem tudom, hogy hol járnak az utcán mert itt biztos nem.

  5. KUTYATARTÁS
  Ha valaki úgy dönt, hogy kutyát tart, akkor az, az ő dolga, nem tartozik senki másra, nem hiszem hogy engedélyt kellene kérni bárkitől .. Nem kell mindenkinek szeretni az állatokat, de mért kell azt bántani aki szereti őket, és örömet okoz neki a tartása. A kutyások se bántják a kutyátlanokat, hogy te mért nem szereted a kutyákat... Arról nem is beszélve, hogy aki egyedül él neki egy kutya tényleg a társa. Ez mért probléma? Mért fizetne ezért a gazdi ebadót?
  Kicsit úgy érezzük mi kutyások, hogy pár ember teljesen előítélettel kezeli a kutyákat és ezáltal a gazdikat is. Nem egyszer találkoztam olyan emberekkel, hogy még a közelben sem voltunk a kutyával, de már szapult minket ahogy csak bírt. És mily érdekes a kutyás csendben tűri és nem szól egy szót sem.
  Ezt a kutyások-kutyátlanok problémát nagyon könnyen meg lehetne oldani. A kutyásokat megkérném, hogy egy kicsit még jobban figyeljenek a kutyáikra illetve a kutyapiszkokra. A kutyátlanokat meg megkérném, hogy legyenek egy kicsit toleránsabbak a kutyásokkal, és ne azzal foglalkozzanak egész nap, hogy ez a kutya ide piszkít, ez a kutya ugat, hívjuk a közterületeseket.

  Próbáljunk meg békében élni egymás mellett. Mindig lesznek kutyák és mindig lesznek olyanok akik nem szeretik őket. Tehát ez a harc a végtelenségig fog tartani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölcsőde: fejlesztés és gondoskodás Dunaszeg

Nyolvanmillió forintos pályázati forrás és nyolcmilliós önerő felhasználásával elkészül a dunaszegi… Tovább olvasom